یکشنبه ۲ آذر ۱۳۹۳ - ۰۹:۰۹
فروش عجیب " من زنده ام"؛ الگویی برای نجات بازار کتاب

حوزه/ «تعداد کتاب فروشی های پایتخت، کمتر از یک ششم تعداد مغازه های لوازم آرایشی است» ،«75 درصد قفسه‌های بسیاری از کتابخانه‌های کشور سال‌هاست که دست نخورده باقی مانده»، «با احتساب اعضای غیرفعال و نیمه فعال و رایگان تنها 5 میلیون ایرانی، عضو کتابخانه ها هستند».

خبرگزاری حوزه/ گزاره های خبری فوق، بخشی از گفته های دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور است که اخیراً وبه مناسبت هفته کتاب و کتاب خوانی در مراسمی بیان کرده است.

این یک واقعیت اسفناک است که توجه به کتاب در میان خانواده‌های ایرانی بسیار کمتر از توجه به دیگر نیازها مانند خوراک و پوشاک و حتی لوازم آرایشی است به طوری که از 2500 فروشگاه کتاب در سطح کشور تنها کمتر از هزار باب آن فعال است و تازه خیلی از همین ها هم ، فروش و سودآوری مناسبی ندارند و بعضاً به جای کتاب، اقلام دیگری در آن ها یافت می شود!

گلایه از وضعیت نامناسب کتاب و کتاب خوانی در کشور در حالی مطرح می شود که مردم ما نشان داده اند چنانچه کتاب خوبی در بازار چاپ و نشر یافت شود، چندان هم بیگانه با فرهنگ مطالعه نیستند؛ نمونه عینی و بارز آن همین فروش کتاب" من زنده‌ام" خانم معصومه آباد است که چند روز پیش با رسیدن فروش 150 هزار نسخه تک فروشی آن هم تنها در کمتر از سه هفته، رکورد تازه‌ای در فروش کتاب کشور را خلق کرده است.

البته بی شک برگزاری مسابقه کتاب خوانی و نیز تبلیغات مناسب و صدالبته قلم روان و جذاب نویسنده از جمله دلایل موفقیت این کتاب در نزد مردم بوده است که می توان از چنین الگوهایی برای ایجاد تحول در بازار نشر کشور بهره برد.

چندی پیش بود که نگارنده طی یادداشتی در همین خبرگزاری، ضمن ابراز خرسندی از راه اندازی ایستگاه های مطالعه در مراکز عمومی و پر رفت و آمد همچون بیمارستان ها و مراکز درمانی، ادارات دولتی، ایستگاه های قطار و هواپیما و ... به این نکته اشاره داشت که ترویج فرهنگ مطالعه از طریق چنین طرح هایی به ویژه آن که خود افراد با علاقه شخصی دست به انتخاب و گزینش کتاب می زنند و چه در معابر و مراکز عمومی از وقت خود استفاده درست می کنند و چه با امانت گرفتن کتاب ها در خانه و سر کار ، بیش از پیش با کتاب و کتاب خوانی انس و اُلفت می گیرد، حقیقتاً کار بسیار با ارزشی است، ولو آن که مثل هر طرح وبرنامه دیگری می توان رگه هایی از ضعف و ناهماهنگی هم در شکل اجرایی آن مشاهده کرد.

 به هر حال آن چه مهم است این که گرچه ما باید برای اصلاح فرهنگ عمومی جامعه و این که بسیاری از مردم به ویژه بانوان بیش از مطالعه کتاب به موارد دیگر همچون آرایش و پوشش ظاهری اهمیت می دهند، فکر چاره ای کنیم اما از این سو نباید از یاد ببریم که نوآوری و خلاقیت در تولید و عرضه کتب مناسب به ویژه در زمینه های مذهبی، خانوادگی و همچنین دفاع مقدس می تواند موجب افزایش علاقه و گرایش مردم به سمت کتاب و کتاب خوانی شده و آنان را بیش از پیش با این یار مهربان و بی ادعا آشتی دهد.

در این میان ، تردیدی نیست که خانواده ها، مدارس و نهادهای آموزشی و به خصوص رسانه های جمعی در این راستا نقش بسیار مهمی می توانند ایفا کنند.

سید محمد مهدی موسوی

 

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha