سه‌شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳ |۱۷ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 19, 2024
علی جمعه

حوزه: شیخ علی جمعه گفت: تجدید گفتمان دینی در عصر ما با یک مشکل مواجه است و آن سرعت اتفاقات است، چون هنوز به بررسی عقاید یک گروه تکفیری نپرداخته ایم که گروه دیگری با گفتمان جدید ظهور می کند

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری «حوزه»، شیخ علی جمعه، مفتی سابق مصر و از علمای الازهر در گفتگو با پایگاه خبری الیوم السابع، به پرسش هایی در مورد جنایت های خوارج و وظیفه الازهر در تجدید گفتمان دینی پاسخ داد. وی در سخنان خود برخی تهمت ها مبنی بر اینکه الازهر باعث شکل گیری تکفیری ها شده است را رد کرد و آن را سخنی بی اساس دانست و گفت هیچکدام از اعضای این گروه ها در الازهر درس نخوانده اند.

اقدامات تروریستی اخیر

علی جمعه گفت: جنایت های اخیر در واقع در هر عصری رخ می دهد با این تفاوت که در عصر ما خبر ها خیلی زود و آسان منتقل می شود و به هر حال ما با جنایت های متفاوت روبرو هستیم و وظیفه ما محکوم ساختن و مجازات عاملان این جنایت ها است. وی افزود: کسانی که این جنایت های تروریستی را تایید کنند و از آن خوشحال شوند، انسان های خبیثی هستند.

مانع تجدیدگفتمان دینی

مفتی سبق مصر گفت: تجدید گفتمان دینی وظیفه ای اساسی است و پیامبر اکرم نیز در این باره می فرماید: «هر صد سال خداوند کسی را مامور می کند که دین امت را تجدید کند». وی گفت تجدید گفتمان دینی به معنای قدرت بر تجزیه گفتمان دشمن و پاسخگویی به آن است و اکنون این وظیفه بر عهده الازهر است، اما تجدید گفتمان دینی در عصر ما با یک مشکل مواجه است و آن سرعت اتفاقات است، چون هنوز به بررسی عقاید یک گروه تکفیری نپرداخته ایم که گروه دیگری با گفتمان جدید ظهور می کند و تا بخواهیم به اینها بپردازیم تکفیری های نسل بعد ظهور می کنند و این در حالی است که مسایل فکری نیازمند وقت است و در نتیجه جدال میان خیر و شرّ تمام نمی شود و ادامه دارد. از این رو من معتقدم که تجدید هیچ گاه تمام نمی شود، بلکه یک ویژگی است که باید استمرار بیابد.

فتوای سوزاندن اسیر

وی در مورد سوزاندن خلبان اردنی توسط داعش گفت: استناد آنها به حدیثی جعلی است که به ابوبکر نسبت داده شده و داعش از این رو به این احادیث اعتنا می کنند که در الازهر درس نخوانده اند، اما شما یک ازهری نمی یابید که سوزاندن اسیر را تایید کند، بلکه خداوند می فرماید: «َيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَى حُبِّهِ مِسْكِينًا وَيَتِيمًا وَأَسِيرًا». پس متهم ساختن الازهر به این عقیده یک توهم است و کسی که چنین نظری داشته باشد روش تعامل علمی او با متون دینی با الازهر متفاوت است و حتی یک ازهری نیست که چنین سخنانی را تایید کند. البته در این میان کسانی هم هستند که به ما پیشنهاد می کنند بخشی از میراث علمی خود را بسوزانیم اما آیا یک امت می تواند بدون میراث علمی خود زندگی کند؟ کار صحیح این است که الازهر بتواند مطالب قابل اعتماد و صحیح و دارای حجیت را تشخیص دهد. در مورد میراث علمی هم باید گفت که بیشتر آن خوب است که البته برخی از متون نیز شرّ هستند و این الازهر است که می تواند تفاوت خیر و شر را به ما بیاموزد و من در اینجا می گویم ای مسلمانان مراقب این خوارج باشید که پیامبر اسلام می فرماید: خوارج سگان جهنم هستند. این خوارج چهره اسلام را مخدوش کرده اند. وی در ادامه خطاب به داعش گفت: آیا با این جنایت های خود می خواهید کاری کنید که مردم جهان خدا و پیامبرش را انکار کنند؟ هدف شما این است؟

شفاعت

علی جمعه همچنین در برنامه "والله أعلم" شبکه سی بی سی تلویزیون مصر به تبیین مساله شفاعت پرداخت.

وی در بیان اقسام شفاعت گفت: شفاعت ده نوع دارد که برترین آنها شفات کبری نام دارد که ویژه پیامبر اسلام است و حضرت محمد(ص) از تمام جهانیان شفاعت می کند. وی افزود: پیامبر اکرم در آن روز از مسلمان و کافر و ملحد شفاعت خواهد کرد و برای ادعای خود به این آیه قرآنی اشاره کرد که می فرماید: «و ما أرسلناک إلا رحمة للعالمین».

مفتی سابق مصر گفت: شفاعت از اقسام عبادت است و با وجود اینکه قیامت دار تکلیف نیست، اما شفاعت نزد خداوند متعال یک ویژگی دارد که در قیامت نیز جاری است و علت وجود آن را فقط خداوند متعال می داند. وی گفت: کسانی که کلمه توحید «لا إله إلا الله» را زیاد تکرار کنند و صلوات فراوان بر پیامبر بفرستند و اهل صبر باشند بنا به فرموده پیامبر مشمول شفاعت ایشان خواهند شد.

وی در مورد شبهه معصیت حضرت آدم نیز گفت: معصیت حضرت آدم معصیت شرعی نبوده، زیرا در بهشت رخ داده و بهشت نیز دار تکلیف نمی باشد.

لازم به ذکر است اعتقاد اهل سنت و الازهر به شفاعت پیامبر(ص) در حالی است که وهابیت و علمای آنها همچون ابن تیمیه و محمد بن عبدالوهاب اصل شفاعت را انکار می کنند و حتی اعتقاد به شفاعت پیامبر و شفیع گرداندن او را موجب شرک می دانند و شیعیان را به این خاطر تکفیر می کنند[1].



[1]. ابن تیمیه، الرد علی الاخنائي، ص52؛ محمد ابن عبد الوهاب ،کشف الشبهات فی التوحید ،ص21بیروت، دارالقلم ،الطبعه الاولی، 1406ه ق

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha