چهارشنبه ۱۸ شهریور ۱۳۹۴ - ۰۹:۵۱
شتاب بخشی به تحول در حوزه با رویکرد جهانی

حوزه/ اگر نظام حوزه متحول نشود در آینده و در مقابل مطالبه مردم جهان که خواستار فقه اسلامی تدوین شده برای تمامی موضوعات مبتلابه و متداول زندگی فردی و اجتماعی خواهند بود، بی جواب خواهد ماند.

رضا صادقیان از طلاب علوم دینی و فعالان فرهنگی در گفتگو با خبرگزاری «حوزه» در تبریز، با بیان این مطلب که تحول در حوزه های علمیه از جمله مباحثی است که هر چقدر زمان بر آن می گذرد اهمیت و ضرورتش ملموس تر و محسوس تر می شود، گفت: دیری نخواهد گذشت که مردم سراسر جهان به دنبال برنامه ای جامع و کامل خواهند بود تا ضمن پر کردن خلاء های زندگی که از آن رنج می برند و می توان گفت که یک رنج خاموش و همگانی است، با بکارگیری آن برنامه جامع و کامل، درست و صحیح زندگی کرده و از آن لذت ببرند.

وی در ادامه اذعان داشت: پر واضح است که آن دینی که ظرفیت جهانی شدن را دارد عبارت است از اسلام ناب که به همه نیاز های بشر چه روحی و جسمی، چه مادی و معنوی و چه دنیوی واخروی توجه دارد و نسبت به همه آن ها و با توجه به ساختمان روح و جسم انسان و جامعه برنامه های دقیقی ارائه کرده است.

این فعال فرهنگی اضافه کرد: دین اسلام دینی است که علاوه بر معرفت کامل نسبت به فرد و جامعه، دستورات عقلانی و مطابق با فطرت بشر صادر می کند و صرفا آرمانی نیست و حتی شرط پذیرش آن تحقیق، مطالعه و تفکر است و در طول تاریخ و در بین تمامی ادیان و مکاتیب هیچ دین و مکتبی را سراغ نداریم که شرط پذیرش آن تحقیق و تفکر باشد و این از امتیازات منحصر به فرد اسلام است که آن را متمایز می کند.

وی بیان کرد: تدوین این برنامه و سبک و شیوه زندگی فردی و اجتماعی و فقه موضوعات مختلف فردی و جامعه، نیازمند تلاش علمی دو گروه فقیهان و متخصصان در موضوعات مختلف است که متخصصان، موضوعات تحت تخصص خودشان را تعیین کرده و فقیهان نیز، احکام آن ها را بیان نمایند.

صادقیان ابراز داشت: نظام آموزشی امروز حوزه نسبت به اقتضائات و نیاز های چند دهه قبل طراحی شده است و جای احکام و فقه اجتماعی و سایر موضوعات جدید، به چشم می خورد، چرا که تدوین فقه مسائل روز در گرو تحول در نظام حوزوی است.

وی با بیان این مطلب که تعداد موضوعات جدید چند صد برابر گذشته است و هر یک حکم جداگانه شرعی می طلبد، افزود: امروزه مسائل رسانه ای و سایبری یا مسائل فرهنگی، سیاسی جزو موضوعات جدید و مبتلا به است که خود نیازمند یک رساله عملیه قطور جداگانه است که خلاء آن به چشم می خورد.

این فعال فرهنگی افزود: اگر نظام حوزه متحول نشود در آینده و در مقابل مطالبه مردم جهان که خواستار فقه اسلامی تدوین شده برای تمامی موضوعات مبتلابه و متداول زندگی فردی و اجتماعی خواهند بود، بی جواب خواهد ماند.

وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه خداوند متعال در مسائل فرهنگی و تربیتی علاوه از انجام تکلیف، نتیجه را هم خواسته است، افزود: برنامه ها و کار ها باید طوری انجام شود که نتیجه حاصل شود و تحصیل نتیجه در گرو مطالعه صحیح، تحقیق و پژوهش و تدبیر و تفکر است.

وی با بیان اینکه باید فقه متناسب با نیاز روز جامعه تهیه و تدوین شود، افزود: همه اینها در گرو تحول در نظام آموزشی و پژوهشی حوزه های علمیه است که باید بر اساس نیاز های جامعه طراحی شود تا پاسخگوی مسائل باشد.

این فعال فرهنگی اضافه کرد: خداوند متعال دستور به اقامه نماز می دهد"اقاموا الصلاه" و در روایتی از معصومین(ع) آمده است که "ان الصلاه تنهی عن الفحشاء و المنکر" خداوند امر به اقامه نماز کرده است و معصومین فرموده اند که نماز انسان را از فحشاء و بدی ها نگه می دارد و نگه داشتن انسان از فحشاء و بدی ها نتیجه اقامه نماز است اما نتیجه را از ما نخواسته و صرفا امر به اقامه نماز کرده است، اما در برخی موارد خداوند نتیجه را هم از ما خواسته است؛ مثلا در آیه شریفه می فرماید"قوا انفسکم و اهلیکم نارا" خود و خانواده تان را از آتش جهنم باز دارید" و این امر به تحصیل نتیجه از سوی خداوند متعال است یعنی مامور به نتیجه شدن.؛ امور تربیتی و فرهنگی نیز از این دست امور هستند که خداوند ما را امر به تحصیل نتیجه کرده است و صرف انجام تکلیف کافی نیست و باید طوری عمل نماییم که نتیجه حاصل شود.

انتهای پیام

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha