دوشنبه ۲۸ خرداد ۱۴۰۳ |۱۰ ذیحجهٔ ۱۴۴۵ | Jun 17, 2024
حجت الاسلام مرتضی جوادی آملی

حوزه/ رئیس بنياد بين المللي علوم وحياني اسراء با انتقاد از سوء مديريت سعودي ها در اداره حج گفت: اقدامات آل سعود نه تنها به اسارت بردن حج بلکه استثمار حج است، چنین حجی نمی تواند وحدتي در جامعه اسلامي ايجاد کند.

به گزارش خبرگزاری«حوزه» حجت الاسلام و المسلمين مرتضي جوادي آملی، پس از مراجعه از سفر حج، در نشستی با  محققين و پژوهشگران پژوهشگاه علوم وحياني معارج و نيز مسئولين و کارکنان بنياد بين المللي علوم وحياني اسراء، به تشريح فعاليت ها و برنامه هاي بعثه آيت الله العظمي جوادي آملي و همچنين بيان نکاتي در خصوص جايگاه حج و رسالت مسلمانان در اين خصوص پرداخت.

وی با اشاره به ميلاد فرخنده امام علي النقي عليه السلام اظهار داشت: به حق ائمه اطهار قطب نورانيت، هدايت و معنويت عالميان هستند و به بيان حضرت استاد آيت الله العظمي جوادي آملي ائمه حق حيات بر گردن ما دارند وبه ما حيات و هويت بخشيدند. درود و سلام و تحيات الهي بر ائمه اطهار و رسول گرامي اسلام و فاطمه زهرا (س) و خصوص امام هادي عليهم السلام.

رئیس بنياد بين المللي علوم وحياني اسراء با اشاره به معاني عميق و معرفتي دعاي گرانقدر جامعه کبيره امام هادي عليه السلام ادامه داد: شرح دعاي جامعه کبيره امام هادي عليه السلام، در حقيقت يک تحقيق عميق امام شناسي و معرفت شناسي است که این شرح با نام ادب فناي مقربان، به لطف الهي به بيان و قلم حضرت استاد علامه جوادي آملي و تحقيق محققين پژوهشگاه معارج توسط مجموعه بنياد اسراء، 9 جلد از دوره دوازده جلدي آن منتشر شده است که اميدواريم اين مجموعه ارزشمند براي همگان خير و برکت به همراه داشته باشد.

مسئول بعثه حضرت آيت الله جوادي آملي در مدينه منوره و مکه مکرمه در تشريح جايگاه حج و فعاليت هاي بعثه بيان داشت: حج همواره از جايگاه والا و رفيعي در فرهنگ و مکتب غني و قوي اسلام داشته و دارد اما وقوع برخي از حوادث زمينه ساز فرصت بهتر براي شناخت عميق تر و بيشتر از موقعيت حج در عصر حاضر و شرايط کنوني براي امت اسلام به ويژه مسلمانان ايراني فراهم مي آورد. يکي از بيانات حضرت آيت الله العظمي جوادي آملي اين است گرچه در زيارات رسول گرامي اسلام و ائمه اطهار عليهم السلام مي خوانيم که اينان حقيقت نماز و زکات را به پا داشتند و آنها را «اقامه» کردند اما هيچ کجا نداريم که آنها حج را «اقامه» کرده باشند چرا که اين فرصت در اختيار آنان قرار نگرفت تا حج را «اقامه» کنند که امام خميني رضوان الله تعالي عليه براي احياء حج و اقامه حج به پا خاست و اين حرکت تا امروز ادامه دارد.

وي افزود: حج امروز در اسارت آل سعود است، اگر حج اسير نبود و به درستي اقامه مي شد، عظمت و شکوه حقيقي آن به روشني، چشم همه جهان را خيره مي ساخت، چرا که حج به تنهايي آن قدر جذابيت دارد که مي تواند منادي اسلام در همه جهان باشد و قلوب جهانيان را به سوي اسلام و معارف بلندش هدايت کند؛ انسان در حج حقيقت توحيد را مي بيند.

حجت الاسلام و المسلمين جوادي آملي خاطرنشان کرد: ما همواره با حج و سرزمين وحي تعامل روزانه داريم با کعبه زندگي مي کنيم؛ حيات و مماتمان با کعبه و با توحيدي است که از آن سرزمين آمده است، با جريان رسالت، امامت و ولايتي است که از آن سرزمين آغاز شده لذا بايد با يک مديريت و درايت خاص درباره آن صحبت کنيم؛ برخورد گزينشي، احساسي و مقطعي با موضوع حج که هويت جامعه اسلامي به آن بستگي دارد شايسته يک جامعه ديني و اسلامي نيست.

انتقاد از تفکر تحريم حج به بهانه فاجعه منا

وي با انتقاد از تفکر تحريم حج به بهانه فاجعه منا، اين تفکر را خواسته آل سعود دانست و افزود: حج با هويت ما، اعتقادات و باورهاي ما گره خورده و ما يک راه بيشتر نداريم و آن اقامه حج با حکمت، تدبير و با به کار گرفتن عقل و درايت جهان اسلام است. ما با تحريم حج، همه منافع عظيمي که خداي متعال در حج قرار داده است را از دست خواهيم داد از جمله وحدت امت اسلامي که اين خواسته آل سعود است.

رئیس بنياد بين المللي علوم وحياني اسراء بيان داشت: حج از آنجا که يک کنگره عظيم جهاني است بناست به درستي فرصتي را براي ارتباط همه دنياي اسلام به صورت سازنده، موثر و کارساز فراهم کند. منافع حج يک منفعت همگاني و متعلق به همه جهان اسلام است که در اين بين مهمترين منفعت حج ، وحدت جهان اسلام است؛ ما بايد از سنگر حج وحدت جهاني اسلام که خواستگاه توحيدي دارد را به نمايش بگذاريم که اگر حج اقامه شود اين اتفاق خواهد افتاد اما اکنون چون حج در اسارت است، وحدت جهان اسلام اتفاق نمي افتد.

وي با اشاره به برخي سختگيري هاي امنيتي و مغرضانه مامورين سعودي با حجاج به ويژه روحانيون و اعضاي بعثه هاي مراجع معظم تقليد گفت: اکنون شرايط حج به نحوي است که گفتگو کردن و ايجاد ارتباط بين حجاج کشورهاي مختلف امکان پذير نيست و با آن برخورد مي شود، نمي توان از اينگونه حجي، آن توقعات والا را داشت. اينکه امروزه آل سعود با حج چه مي کند و چه سوء استفاده هايي از منافع آن مي کند دردي است به مراتب بزرگتر و دردناکتر از آنچه در حادثه منا اتفاق افتاد؛ اين برج هایی که در کنار خانه خدا برافراشته شده و هيچ فلسفه وجودي ندارد و فضاي معنوي بيت الله را تحت تاثير خود قرار داده است نمونه اي از اينگونه اقدامات نسنجيده آل سعود است.

وي با انتقاد از سوء مديريت سعودي ها در اداره حج گفت: اقدامات آل سعود نه تنها به اسارت بردن حج بلکه استثمار حج است، حجي که اينگونه توسط سعودي ها مديريت و اداره مي شود نمي تواند حج را اقامه کند و تنها يک سري اعمال و مناسکي است که برگزار مي شود بي آنکه وحدتي در جامعه اسلامي ايجاد کند. که بايد براي اين مسئله چاره انديشي بشود.

حجت الاسلام و المسلمين جوادي آملي با اشاره به نقش مهم بعثه هاي مراجع عظام تقليد اظهار داشت:رسالت بعثه ها با اين وضعيت حج به خوبي روشن مي شود، مراکزي که بايد براي وحدت منتج از حج بينديشند، بعثه ها و نهادهايي است که توسط مراجع عظام تقليد شکل مي گيرد و لذا همه بعثه ها با يک هماهنگي و وحدت خاصي در طول مدت حج فعاليت مي کنند. بخشي از رسالت بعثه ها بيان احکام و انجام درست مناسک حج است. اما اين کوچکترين رسالت بعثه هاست اگر قرار است حج هدايتگر جهان اسلام، بلکه هدايتگر جهان بشري باشد وظايف بالاتري بر عهده بعثه ها قرار مي گيرد.

وي ايجاد تعامل بين مراکز علمي، تحقيقي و فرهنگي جهان اسلام را از جمله مهمترين رسالت بعثه هاي مراجع عظام تقليد عنوان کرد و خاطرنشان کرد:از عمده ترين رسالتهايي که بر عهده بعثه هاست اين است که بعثه ها بايد با توليد بسته هاي علمي و فرهنگي، آماده ارائه توليدات خود در اين حوزه ها به علاقمندان و مشتاقان از همه ملتها باشند.

رئیس بنياد بين المللي علوم وحياني اسراء با اشاره به سکوت کشورهاي اسلامي در قبال فاجعه منا و انتقاد از اين رويه گفت: عربستان با پول نفت جهان اسلام سلطه خود را بر کشورها تحميل کرده است و به کشورهاي ديگر اجازه اظهار نظر نمي دهد و به راحتي با پول، همه را ساکت مي کند و تنها ايران اسلامي آزاده شده به رهبري حضرت امام راحل است که در مقابل او ايستاده است لذا حتي بعضي کشورها که در اين حادثه کشته هاي بيشتري نسبت به ايران داده اند، سکوت کرده اند و اعتراضي نمي کنند.

وي با بيان اين نکته که «حج و سرزمين وحي متعلق به همه جهان اسلام و بلکه همه جهان بشريت است»، گفت: بايد همه متفکران و همه فرزانگان جهان اسلام در رشته ها و فنون مختلف در مديريت و توسعه حج نقش داشته باشند و براي اين مراسم باشکوه و جلال اسلامي چاره جويي کنند تا معارفي که مي تواند از اين سرزمين برخيزد، جهانگير و عالم گير شود. اگر اين مهم اتفاق بيفتد حج متحول خواهد شد، آل سعود به تنهايي اين قابليت را ندارد که حج را به صورت باشکوه و مناسب برگزار کند که حادثه منا نشانه اين بي قابليتي است که حجاج قبل از آنکه قرباني کنند، خود در اوج مظلوميت قرباني شدند.

این استاد حوزه در پايان با تسليت فاجعه منا به ساحت حضرت بقيه الله الاعظم و خانواده داغديدگان، از خداي متعال براي آنان صبر جزيل خواستار شد و تاکيد کرد:جامعه اسلامي يک راه بيشتر ندارد و آن احياء و اقامه حقيقي آن حج شايسته اي است که منابع وحياني ما آن را وعده داده است. مسلمانان نبايد اجازه بدهند که آل سعود حج را از معنويت به سوي ماديت ببرد و آن را استثمار کند. تنها در اين صورت است که ظرفيت هاي بالاي حج در ايجاد معنويت و اخلاق در جهان شکوفا خواهد شد.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha