حجتالاسلام جواد اسماعیل نیا، دبیر جشنواره علامه حلی در حاشیه سفر معاون پژوهش حوزه های علمیه کشور به استان خوزستان، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری«حوزه» در اهواز با اشاره به استقبال گسترده طلاب جوان سراسر کشور از این جشنواره گفت: دوره هشتم جشنواره علامه حلی بصورت استانی در 15 استان شامل اصفهان، خراسان، تهران، کرمان، همدان، قم، فارس، آذربایجان شرقی، یزد، مازندران، سمنان، بوشهر، قزوین، گلستان و خوزستان برگزار می شود.
وی با ارائه آماری از شرکت طلاب جوان در جشنواره علامه حلی، افزود: در سال اول برگزاری جشنواره حدود 2هزار اثر به دبیرخانه رسید و در طی این سال ها رشد صعودی داشته، به طوری که سال گذشته که هفتمین دوره برگزاری آن بود، بالغبر 12 هزار اثر، از سوی طلاب جوان حوزههای علمیه برادران و خواهران سراسر کشور، به دبیرخانه جشنواره ارسال شد.
حجت الاسلام اسماعیل نیا همچنین معتقد است: با توجه به رشد جشنواره علامه حلی در هفت دوره گذشته، این جشنواره به یک بِرَند ملی تبدیلشده و امروز هم در حوزه و هم در دانشگاهها و هم دیگر مجامع علمی کاملاً شناخته شده است.
وی به تاثیر برگزاری جشنواره در توسعه فرهنگ پژوهش نیز اشاره کرد و گفت: جشنواره علامه حلی میتواند پلهای برای موفقیت طلاب در عرصه کلان علمی، فرهنگی شود، البته به شرطی که اهتمام ویژهای به مباحث پژوهشی داشته باشند.
حاصل گفتگو با دبیر جشنواره پژوهشی علامه حلی ویژه طلاب جوان را در ادامه بخوانید
جشنواره علامه حلی از چه زمانی آغاز بکار کرده و هم اکنون در چند استان بصورت استانی برگزار می شود؟
جشنواره علامه حلی بهعنوان تنها مسابقه علمی-پژوهشی طلاب جوان از هشت سال قبل به تدبیر شورای عالی حوزه علمیه شروع به فعالیت کرد و امسال نیز، هشتمین دوره آن در حال برگزاری است.
اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره، برای تشویق طلاب جوان به نویسندگی و اینکه تعداد بیشتری از شرکتکنندگان مورد تقدیر قرار بگیرند، در سیاست کلان جشنواره، مسأله توسعه آن تا سطح استانها را مطرح و اجرایی کردند.
بر این اساس، از دور سوم جشنواره علامهحلی، به دو استان، مجوز برگزاری مرحله استانی اعطا شد و سیر صدور مجوز برگزاری مراحل استانی تا آنجا ادامه یافت که امروز در 15 استان کشور شامل اصفهان، خراسان، تهران، کرمان، همدان، قم، فارس، آذربایجان شرقی، یزد، مازندران، سمنان، بوشهر، قزوین، گلستان و خوزستان بهصورت استانی برگزار میشود. در خوزستان نیز امسال برای نخستین بار، مرحله استانی جشنواره علامه حلی برگزار می شود.
حوزه علمیه خوزستان، با توجه به قدمت و داشتن چندین مدرسه علمیه خوب و فعال و همچنین در اختیار داشتن اساتید مبرم، این نوید را به ما میدهد که میتواند از نظر کمی و کیفی مرحله استانی جشنواره را در سطح بالایی برگزار نماید.
توسعه جشنواره های استانی علامه حلی یکی از ضرورت هاست، چه برنامهای برای گسترش جشنواره در دیگر استانها دارید؟
دبیرخانه جشنواره، صرفاً وظیفه برگزاری جشنواره باهدف ترویج فرهنگ پژوهشی و تشویق طلاب جوان به نویسندگی و تحقیق را بر عهده دارد.
اینکه دیگر استانها مجوز صدور برگزاری مرحله استانی را اخذ کنند، به بخشهای دیگر معاونت پژوهش حوزه های علمیه برمیگردد. اما در کل، استانی کردن جشنواره با این هدف که تعداد بیشتری از طلاب مورد تقدیر و تشویق قرار گیرند، یکی از سیاستهای معاونت پژوهش بوده و بر این اساس هرسال، اکیپهایی از کارشناسان معاونت به استانهای کشور اعزامشده و در این سفرها، اساتید ضمن حضور در میان طلاب و بیان اهمیت پژوهش، دورههایی نظیر نویسندگی و مقالهنویسی را برگزار می کنند.
تاکنون چند اثر از طلاب جوان حوزههای علمیه سراسر کشور به دبیرخانههای استانی جشنواره علامه حلی ارسال شده است و آیا استمرار جشنواره به تولید علم نیز می انجامد؟
در سال اول برگزاری جشنواره حدود 2هزار اثر به دبیرخانه رسید و در طی این سال ها رشد صعودی داشته، به طوری که سال گذشته که هفتمین دوره برگزاری آن بود، بالغبر 12 هزار اثر، از سوی طلاب جوان حوزههای علمیه برادران و خواهران سراسر کشور، به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که بخشی از این تعداد، در جشنوارههای استانی و بخشی دیگر نیز در جشنواره ملی بهعنوان برگزیده و شایسته تقدیر، مورد تقدیر و تشویق قرار گرفتند. ما کمتر جشنواره پژوهشی را در کشور سراغ داریم که این تعداد نفرات شرکتکننده داشته باشد.
این مهم، به ما نوید میدهد که استمرار و کیفیتبخشی هرچه بیشتر به نحوه اجرای آن، قطعاً به تولید علم و ترویج فرهنگ آزاداندیشی که مورد مطالبه مقام معظم رهبری از حوزههای علمیه است، میانجامد.
وقتی طلاب برای ارسال اثر به جشنواره، روی موضوعات جدید و کاربردی کار میکنند، قطعاً سبب فعال و پویا شدن هرچه بیشتر حوزههای علمیه بهویژه در موارد مبتلابه شده و این مسأله یکی از برکات برگزاری جشنواره علامه حلی است.
* جشنواره علامه حلی بِرَند ملی است
با رشد جشنواره در هفت سال عمر خویش، خوشبختانه به یک بِرَند ملی تبدیلشده و امروز هم در حوزه و هم در دانشگاهها و مجامع علمی و دولتی کاملاً شناختهشده است.
پژوهش پایه و اساس فعالیت حوزه های علمیه است، جشنواره علامه حلی تا چه میزان می تواند در توسعه فرهنگ پژوهش و تربیت طلاب پژوهشگر موثر باشد؟
جشنواره علامه حلی میتواند پلهای برای موفقیت طلاب در عرصه کلان علمی، فرهنگی شود، البته به شرطی که اهتمام ویژهای به مباحث پژوهشی داشته باشند.
یکی از کارهای شاخصی که ما در زمینه کمک به ارتقاء سطح پژوهشی طلاب انجام می دهیم، صدور کارنامه نهایی برای آثار دریافتی از طلاب است.این کارنامه برای همه آنهایی که در جشنواره شرکت میکنند، صادرشده و در آن توضیح داده میشود که اشکالات، نکات مثبت و منفی آثار چه بوده است. به همین دلیل یک طلبه در پایان کار متوجه میشود که مزایا و معایب اثرش چه بوده و در سال آینده تلاش میکند که نقص های کار خود را بر طرف کند. این مسئله کمک می کند که طلاب انگیزه بیشتری برای فعالیت های پژوهشی داشته باشند.
امسال شاهد برگزاری دوره هشتم جشنواره هستیم، طلاب جوان تا چه زمانی مهلت دارند آثار خود را به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند و آثار ارسالی در چند مرحله مورد ارزیابی قرار می گیرند ؟
مدت ارسال آثار به جشنواره تا آخر دیماه تمدید شده و طلاب میتوانند در قالب کتاب، مقاله و پایاننامه، آثار خودشان را از طریق پایگاه اطلاعرسانی جشنواره علامه حلی به نشانی http://www.jhelli.ir ارسال و پس از اتمام ثبتنام، مراحل ارزیابی اجمالی، تفصیلی اول، تفصیلی دوم و داوری در استان ها انجام میشود.
پس از انجام مراحل داوری، برگزیدگان استانی مشخص و پس از تأیید فرایند انتخاب برگزیدگان از سوی دبیرخانه جشنواره، نفرات برتر استانها برای انجام اصلی در جشنواره ملی به قم اعزام میشوند.
آیا حمایتی هم از طلاب برگزیده جشنواره صورت میگیرد؟
دبیرخانه جشنواره علامه حلی، صرفاً قسمتی از کار جشنواره را عهدهدار شده است و قطعاً همه کارهای پژوهشی حوزه علمیه بر عهده ما نیست و بخش های مختلفی همچون «امور نخبگان» در معاونت پژوهش مستقر است. این بخش، وظیفه حمایت از نخبگان و پژوهشگران برتر حوزه را بر عهده دارد و برگزیدگان جشنواره علامه حلی نیز بهراحتی میتوانند جزئی از نخبگان حوزوی شوند و از حمایتهای خاصی همچون چاپ اثر، تدریس در سطوح مختلف حوزوی و... برخوردار گردند.
*توصیه ای به طلاب جوان
ازآنجاییکه پژوهش نقش مهمی در تقویت بار علمی طلبه دارد، پیشنهاد میکنم که طلاب بخشی از وقتهای خود را پیرامون مطالعه آزاد و نوشتن صرف کنند تا إن شاءالله با سعی و پشتکار، در مراحل زندگی طلبگی موفق شوند.
گفتگو: علی زمان زارعی