به گزارش خبرگزاری «حوزه»، دکتر میثم فرخی پیش از ظهر امروز در نشست علمی جایگاه مسجد مطلوب در شهرمدرن، در مسجد مقدس جمکران با اشاره به اقدامات سیاستی پیامبر(ص) در عرصه مسجد، گفت: این سیاست ها شامل نفس تاسیس نهاد سجد، نوع تعیین امامان جماعت توسط پیامبر، تعیین مسجد به مثابه جایگاه علمی و آموزشی، بسیج اجتماعی مسلمانان در مسجد، استقرار مسجد به عنوان پایگاه وحدت مسلمانان، اطلاع رسانی به مسلمانان و مددکاری اجتماعی مردم است.
نویسنده کتاب سیاست گذاری فرهنگی مسجد در جمهوری اسلامی گفت: برای شناخت این دیدگاه در نظام فکری جمهوری اسلامی باید به بررسی دیدگاه رهبران جمهوری اسلامی بپردازیم؛ در این زمینه سه رویکرد وجود دارد که در بیانات رهبر انقلاب و امام راحل بیان شده است.
وی افزود: نخست رویکرد توصیفی است که رهبران در وضعیت مسجد در زمان پیامبر و صدر اسلام پرداختند و اینکه نسبت به وضعیت مطلوب فاصله زیادی داریم؛ دوم رویکرد تطبیقی است که در این زمینه تفاوت بین مسجد و کلیسا مطرح می شود و سومین رویکرد رویکرد تجویزی است که به بایستههای مسجد در جمهوری اسلامی ایران میپرداخت.
وی گفت: در این رویکرد اداره امور مسلمانان باید صورت بگیرد؛ حفظ رونق مساجد توسط مسوولان نظام و اینکه مدیریت اداره مطلوب مسجد باید توسط امام جماعت صورت بگیرد؛ عمران و آبادی مسجد باید توسط مردم صورت گیرد و اینکه باید به سمت مساجد چندکارگردی برویم.
نویسنده کتاب سیاستگذاری فرهنگی مسجد در جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد:درست است که اصیلترین کارکرد مسجد کارکردعبادی آن است، ولی تاکید مسئولان نظام آن است که مسجد باید چند کارکردی باشد.
این پژوهشگر فرهنگی بیان کرد: در عرصه نقش حکومت در مسجد باید گفت که دیدگاه امام و رهبری این است که حکومت باید نقش تسهیلگر و حامی داشته باشد؛ در عرصه سطح مداخله هم باید هم در عرصه سیاست گذاری و بسترسازی و پشتیبانی حکومت ظهور و بروز داشته باشد.
وی افزود: در زمینه سیر سیاستی مسجد باید گفت که همیشه این دغدغه در عرصه مسجد وجود داشته است که مسایل حوزه مسجد بایدشناسایی و عرضه شود؛ برای این کار قائل بر این بودیم که اگر قرار باشد که مسایل در چهاررده دنبال شود باید دنبال یک منبع بسیارمهم باشیم تا مسایل را به ما اعلام کند؛ مهمترین منبعی که در این زمینه وجود داشت ماهنامه مسجد بود که توسط مرکز رسیدگی به مساجد ارایه میشود که از سال 70 منتشر میشود؛ این منبع در واقع مخاطب آن ائمه جماعات بودند و مسایلی که در حوزه مساجد بود تلاش میکرد که ائمه جماعات ابلاغ کند و دوم نیز مکتبوب بودن آن نیز برای ما مهم است.
این استاد دانشگاه بیان کرد: مسایل اساسی و بنیادین در حوزه مسجد شامل این است که مسجدمحوری به عنوان یک مساله جدی و بنیادی مطرح است؛ اینکه سیاستگذاری حوزه مسجد چگونه باشد نیز از مسایل محوری است؛ یا اینکه قانون گذاری در حوزه مسجد چگونه باشد؛ مسایل سخت افزاری در این زمینه شامل عمران مساجد، آمایش مساجد، وقفیات مسجد یا کتابخانه مسجد است؛ مسایل نرم افزاری نیز بیشتر روی حوزه نیروی انسانی در مساجد تاکید میکند.
وی گفت: در عرصه اسناد بالادستی می توان گفت که بیشترین اسناد سیاستی که در این زمینه مشاهده شده است، در عرصه عمران مسجد بود؛ در عرصه دستگاههای سیاستگذاری مساله ائمه جمعه و کتابخانه های مساجد بیان شده است.
حوزه/ پژوهشگر فرهنگی بیان کرد: در عرصه نقش حکومت در مسجد باید گفت که دیدگاه امام (ره) و رهبری این است که حکومت باید نقش تسهیلگر و حامی داشته باشد.
اخبار مرتبط
-
مدیر کل تبلیغات اسلامی کرمانشاه عنوان کرد:
پاسخ شبانه روزی روحانیون مستقر در مساجد به پرسش های مردم
حوزه/ روحانیون همواره دلسوزانه از ارزش های دین صیانت کرده و اسلام ناب محمدی را تبلیغ و ترویج می کنند.
-
به مناسبت روز جهانی مسجد:
مسئولیت اجتماعی مساجد در قبال جامعه
حوزه/ پیشتر، مساجد جدای از رفع احتیاجات معنوی جامعه، کارکردهایی داشتند که موجبات رفع نیازهای مادی مراجعان خود را فراهم می کرد. کارکردها، بخش هایی مانند…
-
عضو هیئت علمی فرهنگستان علوم اسلامی:
مساجد بهترین ظرفیت برای مقابله با انحرافات فرهنگی و اجتماعی است
حوزه/ عضو هیئت علمی فرهنگستان علوم اسلامی، مساجد را بهترین ظرفیت موجود در جامعه در راستای مقابله با انحرافات فرهنگی و اجتماعی برشمرد.
-
عضو شورای عالی حوزه های علمیه:
کارکردهای فرهنگی و اجتماعی مساجد را حفظ و تقویت کنیم
حوزه/ عضو شورای عالی حوزه های علمیه خواستار حفظ و تقویت کارکردهای چندگانه مساجد به ویژه در عرصه های فرهنگی و اجتماعی شد.
-
مشاور دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب مطرح کرد:
ابراز نگرانی از تأسیس مساجد مختص بانوان
مشاور دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در امور فرهنگی گفت: در مسجد ویژه بانوان ممکن است بانوان به خاطر مقید نبودن به پوشش کامل احساس راحتی بیشتری…
-
میثاق طلاب حافظ قرآن با امام زمان (عج) در مسجد جمکران
حوزه/برنامه میثاق با امام زمان (عج) ویژه طلاب حافظ و جدیدالورود مدرسه علمیه علی بن موسی الرضا(ع) قم در مسجد مقدس جمکران برگزار شد.
-
رهبر معظم انقلاب در دیدار ائمه جماعات استان تهران:
مسجد هسته مقاومت فرهنگی و پایگاه فعالیت اجتماعی است / به برکت اسلام انقلابی آمریکا در غرب آسیا زمینگیر شده است
حوزه/ همزمان با روز جهانی مسجد، ائمه جماعات مساجد استان تهران با آیت الله العظمی خامنه ای، رهبر معظم انقلاب دیدار کردند.
-
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران:
جایگاه تاریخی مساجد در توسعه فرهنگی کشور مورد توجه قرار گیرد
حوزه/ عضوهیئت علمی دانشگاه تهران بر لزوم نگاه راهبردی و تاریخی به مساجد در تاریخ اسلام در تصمیم گیری های فرهنگی تاکید کرد.
-
مدیر مدرسه علمیه زینبیه(س) فارسان:
دشمن فرهنگ دینی جوانان ما را نشانه گرفته است
حوزه / دشمن فرهنگ دینی جوانان ما را نشانه گرفته است و در این راه دست به هر اقدامی می زند که ایجاد شبهه در فضای مجازی و گسترش شبکه های ماهواره ای در این…
-
حجت الاسلام والمسلمین قوامی:
توجه به مسجد محوری بار عظیمی از دوش دولتها بر میدارد
حوزه/ مدیر بنیاد فقهی مدیریت اسلامی با اشاره به اهمیت مسجد در تمدن اسلامی بر لزوم توسعه امور شهری حول محور مساجد تاکید کرد.
-
فعال فضای مجازی حوزوی:
آرشیودیجیتال فرهنگ دینی تشکیل شود
حوزه/ فعال فضای مجازی بر لزوم اجرای طرح آرشیو دیجیتال فرهنگ دینی تاکید کرد.
-
مدیر عامل انتشارات کتاب جمکران خبر داد:
آغاز به کار دفتر کودک و نوجوان انتشارات کتاب جمکران
حوزه/مدیر عامل انتشارات کتاب جمکران از آغاز به کار دفتر کودک و نوجوان و دعوت به همکاری از کارشناسان، صاحبنظران و مولفان این عرصه خبر داد.
-
معاون سازمان بسیج رسانه کشور:
تقویت فرهنگ دینی، رسالت کلیدی رسانه های انقلابی است
معاون تعلیم وتربیت آموزش سازمان بسیج رسانه کشور، تلاش در مسیر تقویت فرهنگ دینی را رسالت مهم و کلیدی رسانه های انقلابی برشمرد.
-
حجت الاسلام علم الهدی:
معماری مساجد کشور متحد الشکل شود
حوزه/ معاون امور ایران مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی گفت: شهرها و شهرکها به صورت مداوم در حال توسعه هستند، اما سرانه مسجد را نتوانستهایم در کلانشهرها…
نظر شما