دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ |۲۳ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 25, 2024
مرکز تحقیقات مجلس

حوزه/ پیش نویس قانون جامع سالمندی با محوریت خانواده تدوین ودر آن ۲۰ موضوع کلی همانند مراقبت، درمان، حقوق کار سالمندی، پاسخگویی به نیازهای اقتصادی، ابعاد حقوقی و کیفری سالمند آزاری ومعاضدت قضایی به صورت تفصیلی بررسی شده است.

به گزارش خبرگزاری «حوزه»، دکتر سید احمد حبیب نژاد افزود: بدون توجه به همه نیازهای جسمی و روحی سالمندان، نمی توانیم پاسخگوی شایسته ای برای این قشر از جامعه باشیم، بنابراین نظام تقنینی کشور باید چتر حمایتی خود را بر روی سالمندان به صورت کامل بگستراند.

مشاور علمی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر تدوین نظام جامع قانونی حمایت خاص از سالمندان، خاطرنشان کرد: متاسفانه قوانین حمایتی از سالمندان پراکنده واندک هستند، به تعبیر دیگر هنوز نظام جامع قانونی حمایتی خاصی در خصوص سالمندان نداریم.

وی ادامه داد: ما بر این باوریم که پیشرفت هر کشور را نیازمند شهروند سالم است و سالمندان نیز به عنوان یکی از گروه های شهروندی جامعه باید مورد توجه و رسیدگی جدی قرار بگیرند.

حبیب نژاد بیان داشت: مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در راستای وظایف ذاتی خود در دادن مشاوره های علمی به نمایندگان مجلس، تصمیم گرفت که در حوزه سالمندان اقدام به فعالیت تقنینی کند، طبق آمار، جمعیت سالمندان در حال افزایش است و باید در خصوص تبیین و تدوین مولفه های تقنینی حمایتی از سالمندان اقدامات جدی صورت گیرد.

وی ادامه داد: با توجه به توصیه فراوان بزرگان دین در این خصوص مرکز تحقیقات اسلامی مجلس  با همکاری پردیس فارابی دانشگاه تهران اقدام به انجام طرح بررسی فقهی حقوقی حقوق سالمندان کرد و پیش نویس طرحی را در این زمینه آماده کرده است که تقدیم نمایندگان محترم جهت تصمیم گیری می نماید.

مشاور علمی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی یادآور شد: جای  قوانین جامع ای که از نگاه شایسته ای به موضوع سالمندی نگاه کند در نظام حقوقی ما خالی است.

حبیب نژاد خاطرنشان کرد:  در بند 15 سیاست های کلی نظام در مورد خانواده که در سال جاری ابلاغ گردید، اتخاذ روش حمایتی و تشویقی مناسبی برای تکریم سالمندان در خانواده و تقویت مراقبت های جسمی و روحی و عاطفی آنان، بیان شده است.

وی گفت: اگر بخواهیم این بند از این سیاست ها عملیاتی شود چاره ای وجود ندارد جز اینکه نظام تقنینی ما رویکرد جامع و کاملی نسبت به سالمندان داشته باشد و گرنه قوانین و مقررات پراکنده، دراین حوزه کافی و  کارآمد نیست.

حبیب نژاد ادامه داد: مرکز تحقیقات اسلامی مجلس سعی کرده است با استفاده از اصول و مبنایی مانند کرامت، استقلال، مشارکت و غیره، با استفاده از ذخایر دینی و  تجارب شوراهای دیگر در حوزه سالمندی، پیش نویس طرحی را آماده کند.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران بیان داشت: این پیش نویس  با محوریت خانواده تدوین شده ودر آن موضوعاتی مانند مراقبت و درمان سالمندان و سایر حقوق سالمندان وارد شده است.

وی ادامه داد: سالمندی مرحله مهمی از زندگی انسان است و متاسفانه کمتر به این مرحله از زندگی و حیات انسان توجه می شود، تغییرات جمسی، فیزیکی، تحولات روحی و روانی در این مرحله نیازها و پاسخ های متفاوتی می خواهد.

دکتر حبیب نژاد بیان داشت: اکنون حقوق سالمندان زیرمجموعه مباحث حقوق بشری همردیف با حقوق کودکان ویا مانند اینها مورد بحث قرار می گیرد، سالمندان در دوره سالمندی در معرض آسیب بیشتری در بعد جسمی و روحی هستند که عدم توجه به این مسائل و عدم پاسخگویی خانواده های سالمندان، جامعه و دولت آسیب های فراوانی به این گروه از جامعه وارد می شود.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: این اهمیت باعث شده تا مجامع بین المللی در سال 1982 شورای جهانی سالمندی را تشکیل و اول اکتبر روز جهانی سالمند معین شد و در ایران نیز هفته ملی سالمند چهارم تا دهم مهرماه نامگذاری شد.

 

 

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha