پنجشنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۶:۴۹
روش شناسی تحلیل محتوا در حوزه علمیه تدریس شود

حوزه/ معاون فرهنگی اجتماعی حوزه علمیه خراسان گفت: گزاره های شریعت کمال ذاتی دارند و چیزی از زندگی فردی و اجتماعی بشر نیست که در این گزاره ها مورد غفلت واقع شده باشد.

به گزارش خبرگزاري «حوزه» از مشهد، حجت الاسلام والمسلمین علی اکبر نوائی، در کرسی نظریه پردازی که امروز در مدرسه علمیه عالی نواب مشهد برگزار شد، با اشاره به آیه «وَمَا كَانَ الْمُؤْمِنُونَ لِيَنْفِرُوا كَافَّةً فَلَوْلَا نَفَرَ مِنْ كُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طَائِفَةٌ لِيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَلِيُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُوا إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ» (توبه/ 122)، محور اصلی نظریه خود را اثبات حکومت اسلامی از طریق گزاره های شریعت معرفی کرد و گفت: اثبات ضرورت تشکیل حکومت اسلامی ارتباطی به عصر حضور و یا غیبت معصوم ندارد و برای این امر به کلیت اصول و قوانین شریعت توجه می شود.

وی با بیان این که اسلام گزاره های فراوانی در موضوعات و قلمروهای مختلف دارد که به صورت روشن یا نهفته بیان شده اند، ابراز کرد: گزاره های اسلامی نظرورزانه است و با تحقیق و تأمل روی آن ها می توان نظریات به روز را استخراج کرد.

مسئول مرکز نخبگان و استعدادهای برتر حوزه علمیه خراسان اضافه کرد: گزاره های شریعت کمال ذاتی دارند و چیزی از زندگی فردی و اجتماعی بشر نیست که در این گزاره ها مورد غفلت واقع شده باشد.

حجت الاسلام والمسلمین نوائی با اشاره به برخی از گزاره های استعاری و نمادین قرآن کریم و با تأکید بر نظریات امام خمینی(ره) و علامه محمدباقر صدر، گفت: نگاهی به آثار و فرمایش هاي علما و بزرگان نشان می دهد که آن ها بسیاری از احکام را با استفاده از تحلیل گزاره های دینی بدست آورده اند.

فلسفه تفکر سیاسی اسلامی و تشکیل حکومت اسلامی

معاون فرهنگی اجتماعی حوزه علمیه خراسان با بیان این که بسیاری از حقایق شریعت، ماهیت مکتوم، مخفی و رمزآلود دارند، اظهار کرد: در هیچ کجای شریعت به صراحت اعلام نشده که تشکیل حکومت اسلامی واجب است، اما فلسفه تفکر سیاسی اسلامی به صورت ضمنی در گزاره های دینی بیان شده و قابل استخراج است.

حجت الاسلام و المسلمين نوائی با تأکید بر این که واکاوی اصول شریعت می تواند نتایج مثبتی در زمینه ضرورت تشکیل حکومت اسلامی بدست دهد، گفت: نباید برای اثبات اصولی چون ولایت فقیه و ضرورت تشکیل حکومت اسلامی به چند روایت اکتفا و بر آن ها تمرکز کرد.

مشاور مدیر حوزه علمیه خراسان در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: اندیشمندان بزرگ جهان اسلام با استفاده از گزاره های دینی، حکومت اسلامی را اثبات کرده اند و روش اثبات از این طریق ارتباطی به حضور یا غیبت معصوم ندارد.

حجت الاسلام و المسلمين نوائی افزود: اقتصاد، فرهنگ، حقوق، خانواده و سایر عرصه های جامعه باید مورد تنفیذ فردی باشد که از طرف معصومان(ع) مورد تأیید است.

این استاد و پژوهشگر حوزوی ابراز کرد: ماهیت و کیفیت قوانین اسلام و احکام شرعی اثبات می کند که اداره سیاسی، اقتصادی و فرهنگی جامعه بدون تشکیل و تثبیت حکومت اسلامی ممکن نیست و یا این که درصد کمی از قوانین و احکام دینی بدون اثبات حکومت اسلامی قابل اجراست.

تحلیل محتوا در حوزه علمیه تدریس شود

وی با بیان این که باید در حوزه علوم دینی مسئله تحلیل محتوا رواج پیدا کند و روش شناسی تحلیل محتوا تدریس شود، اضافه کرد: تحلیل محتوا می تواند به عنوان یک ابزار یا یک پژوهش برای توصیف عینی و کمّی مفاهیم پنهان در گزاره های دینی مورد استفاده قرار گیرد.

انتهاي پيام/ ۳۱۳/۲۵

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha