حجتالاسلام خوشنظر، رئیس دانشگاه علوم قرآن و حدیث ملایر در گفت و گو با خبرنگارخبرگزاری «حوزه» در همدان اظهار کرد: بصیرت در لغت عرب به معنای عقیده قلبی، شناخت، یقین، زیرکی و عبرت آمده است و این واژه در فرهنگ معین نیز به معنای دانایی، بینایی دل، هوشیاری، زیرکی و یقین معنا شده است.
وی ادامه داد: بصیر را به بینا معنا کرده اند و در قرآن کریم همراه با خبیر و سمیع به کار رفته است و در اصطلاح نیز مراد از بصیرت، نوعی بینش عمیق در مورد حق و حقیقت است که در رفتارهای فردی، اجتماعی و سیاسی بروز پیدا میکند.
حجتالاسلام و المسلمین خوشنظر گفت: بصیرت موجب میشود از رهگذر تحلیل حوادث و قضایای پیرامون خود، از گمراهی و سردرگمی در امان بماند.
وی درباره مفهوم بصیرت در قرآن و آیات مرتبط با این موضوع، ابراز کرد: قرآن کریم از قول پیامبر اعظم (ص) نقل میکند و در آیه 108 سوره یوسف میفرماید: بگو اين راه من است كه من و پيروانم با بصيرت كامل همه مردم را به سوي خدا دعوت ميكنيم.
وی افزود:این آیه این امر را مورد تأکید قرار داده است که نقطة آغاز دین مداری و سیاست ورزی در اسلام به طور خاص و در سایر ادیان به طور عام، بر بصیرت پایهگذاری میشود.
حجتالاسلام خوشنظر با بیان اینکه بصیرت اساس و نقطة محوری همة ادیان آسمانی است، خاطرنشان کرد: پیامبر اکرم (ص)، همة رفتارهای فردی و اجتماعی خود و پیروانش را مبتنی بر بصیرت تعریف مینماید و به یک معنا میتوان گفت که انسان فاقد بصیرت در هر عصر از پیامبر (ص) و پیروان او دور است.
وی اهمیت و جایگاه بصیرت را در جامعه دینی بالا عنوان کرد و گفت: نقطة اوج شکوفایی و عزتمندی یک ملت بر بصیرت استوار است بنابراین هر چقدر ملتها از بصیرت و دانایی عمیق برخوردار باشند، به همان مقدار میتوانند فرصتها و تهدیدهای پیش روی خود را شناساییکنند.
وی افزود: در این صورت است که انسانن میتواند راه درست را در بحرانها و مشکلات اختیار نمایند بنابراین، بصیرت نسبت مستقیمی با بالندگی و انحطاط ملتها به ویژه جوامعه اسلامی دارد.
رئیس دانشگاه علوم قرآن و حدیث ملایر با بیان اینکه موانع کسب بصیرت را میتوان به دو نوع موانع درونی و بیرونی تقسیم کرد، اذعان کرد: نوع اول مربوط به شعله ور ساختن هواهای نفسانی و دنیا خواهی انسانها است.
وی ادامه داد: عامل بیرونی را نیز میتوان هر فرد یا افراد و گروههایی دانست که خوب میفهمند که بصیرت داشتن ملتها مساوی با نابودی و اضمحلال آنها خواهد بود و به همین دلیل است که مجدانه میکوشند ملتها را از بصیرت ورزی دور نگه دارند.
وی با بیان اینکه بصیرت دارای مراتب و درجات است، گفت:بصیرت از سنخ دانشهای صِرف نیست، بلکه از سنخ بینشهای وجدانی و یقینی است وبصیرت، به جز تلاشهای فردی، افراد برای کسب فضایل و بینشهای ناب، نیازمند تبعیت و پیروی از الگوهای برتر جامعه است.
رئیس دانشگاه علوم قرآن ملایر گفت: الگوهای مذکور افرادی هستند که که به دور از منافع فردی و جمعی، مشعل دار هدایت جوامع هستند پس افراد هر قدر که در ابعاد فردی و اجتماعی، دین مدارانه عمل نمایند و پیروی از رهبری جامع الشرایط و بصیر جامعه را نصب العین خود قرار دهند، به همان اندازه بصیرت آنان دارای شدت،ضعف،مراتب و درجات میشود.
حوزه/ رئیس دانشگاه علوم قرآن و حدیث ملایر گفت: افراد به هر اندازه که در ابعاد فردی و اجتماعی، دین مدارانه عمل نمایند و پیروی از رهبری جامع الشرایط باشند به همان اندازه بصیرت آنان دارای شدت و ضعف و مراتب و درجات میشود.
اخبار مرتبط
-
آیت الله موسوی اصفهانی در گفتگو با «حوزه»:
حماسه نهم دی را ادامه راه امام حسین(ع) بود/ برخی به دنبال تطهیر سران فتنه هستند
حوزه/ مدیر حزوه علمیه اصفهان، حماسه نهم دی را ادامه راه امام حسین(ع) دانست و تأکید کرد: همان طور که روز عاشورا روز تقویت حق و ادامه راه امام حسین(ع)…
-
امام جمعه موقت ماکو:
ولایت، اساس نظام جمهوری اسلامی است
حوزه/ امام جمعه موقت ماکو گفت: حماسه ۹ دی پاسخی کوبنده به حرکت مذبوهانه دشمنانی بود که سعی داشتند اصل نظام مقدس جمهوری اسلامی را به انحراف بکشانند.
-
دعوت مشاور فرهنگی استاندار کرمان از مردم برای حضور در راهپیمایی ۹ دی
حوزه/ نه دی ماه سال ۸۸ روزی بود که در آن روز مردم مسلمان و انقلابی ایران اسلامی در راستای حمایت از امر ولایت و بیت رهبری به صحنه آمدند و افتخار دیگری…
-
انتقاد نماینده ولی فقیه خراسان شمالی از برخی تغییرات در این استان
حوزه/ نماینده ولیفقیه در خراسان شمالی با انتقاد از اینکه میخواهند مدرسه بصیرت بجنورد را به نام آزادی و میدان ۹ دی شهر شیروان را به مصلی نژاد تغییر دهند،…
-
رئیس مرکز خدمات حوزههای علمیه:
فتنه گران سال ۸۸ پیشگامان داعش امروز بودند/ جنگ بین حق و باطل ادامه دارد
حوزه/ حجت الاسلام و المسلمین ربانی با بیان اینکه فتنه گران سال ۸۸ پیشگامان داعش امروز بودند گفت: حمله به مردم بیگناه و آتش زدن شخصی که هنوز هویتش معلوم…
-
آیت الله طباطبایی نژاد:
مردم ایران به خوبی فتنه ۸۸ را تشخیص داده و به درستی در حماسه ۹ دی عمل کردند
حوزه/ مردم ایران فتنه ۸۸ را به خوبی تشخیص داده و به درستی در حماسه ۹ دی عمل کردند و فتنه گران و توهینکنندگان به ارزشهای اسلامی مقدسات را رسوا کردند.
-
تصاویر/ نشست مدیران مدارس علمیه استان اصفهان
عکس: داوود سهیلی
-
امام جمعه سلماس:
ایمان، اتحاد و بصیرت سه عنصر تشکیل دهنده حماسه ۹ دی بود
حوزه/ امام جمعه سلماس گفت: ایمان، اتحاد و بصیرت سه عنصر تشکیل دهنده حماسه ۹ دی بود که توسط ملت آگاه ایران اسلامی در تاریخ این کشور جاودانه شد.
-
ماموستا اسماعیلی:
رهنمودهای عالمانه رهبر انقلاب در فتنه ۸۸ نظام مقدس ایران را بیمه کرد
حوزه/ اقشار مختلف مردم ولایت مدار ایران اسلامی با رهنمودهای عالمانه مقام معظم رهبری به مقابله با فتنه این فتنه گران پرداختند که در واقع این اقدام ملت ایران،نظام…
-
حضور طلاب و اساتید جامعه الزهرا(س) در تجمع بزرگ ۹ دی
حوزه/ طلاب، اساتید و کارکنان جامعه الزهرا(س) در تجمع بزرگ ۹ دی شرکت خواهند کرد.
-
حجت الاسلام هیأتی:
دفع توطئه مقبولیت زدائی از نظام یکی از آثار حماسه ۹ دی بود
حوزه/ مدیر مدرسه علمیه امام موسی کاظم(ع) برزک کاشان یکی دیگر از آثار مهم این حماسه را دفع توطئه مقبولیت زدائی از نظام از طریق حمله به باورها و دادن شعارهای…
-
شنبه در مدرسه فیضیه برگزار می شود:
مراسم با شکوه گرامیداشت يومالله ۹دي در قم
حوزه/ مراسم با شکوه گرامیداشت يومالله ۹دي ساعت ۱۰صبح روز شنبه نهم ديماه جاری با حضور حماسي اساتيد، فضلاء، طلاب،در مدرسه مباركه فيضيه با سخنراني…
-
نائب رئیس مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه:
حماسه ۹ دی قله رفیع بصیرت ملت ایران است
حجت الاسلام و المسلمین رضوی مهر گفت: مقاومت،هوشیاری، معرفت و بصیرت مردم انقلابی ایران حماسه ای فراموش نشدنی را در آلبوم افتخارات انقلاب اسلامی ایجاد کرد…
نظر شما