به گزارش خبرگزاری «حوزه» حجتالاسلام علی سپهری مسئول دفتر دبیرخانه دائمی حوزه انقلابی در گفت وگویی به تشریح برنامهها و طرحهای دبیرخانه دائمی حوزه انقلابی پرداخته است.
حضرتعالی بهعنوان مسئول دفتر دبیرخانه دائمی حوزه انقلابی مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه علمیه قم، لطفاً در مورد فعالیتها و چگونگی شکلگیری دبیرخانه مجمع توضیح دهید.
چنانکه مستحضرید اسفند 94 رهبر معظم انقلاب، نمایندگان طلاب و فضلای حوزه علمیه قم را به محضر پذیرفتند، دیداری گرم و صمیمانه و پر از مهر و محبت بود و حقیر هم خداوند متعال توفیق داده بود یکی از مهمانان آن جلسه بودم. در آن جلسه رهبر معظم انقلاب از کلیدواژهای با عنوان «حوزه انقلابی» رونمایی کردند.
بعدها رهبر معظم انقلاب همین بحث را ادامه دادند و در جمع خبرگان رهبری، خبرگان انقلابی، را مطرح فرمودند. این اهتمام و عنایت ویژه رهبر معظم انقلاب به بحث حوزه انقلابی باعث شد که مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه علمیه قم که مخاطب اصلی و فیالمجلس بیانات آقا بودند، هرچند که مخاطب آقا صفر تا صد حوزه است از طلبه مبتدی تا طلاب سطوح عالی، از اساتید در تمام مقاطع، حتی مراجع عظام را شامل میشود، لذا هیئت رئیسه محترم مجمع نمایندگان بر آن شد تا در جهت پیگیری فعالیتهای مربوط به حوزه انقلابی، دبیرخانهای را در مرکز و مهد مبارزات انقلاب اسلامی؛ یعنی مدرسه مبارکه فیضیه افتتاح کند.
این دبیرخانه که آییننامهای هم برای آن نوشته شده، مشتمل بر 16 ماده و سه تبصره هست؛ از جمله مواردی که در آییننامه ذکر شده همین دبیرخانه دائمی حوزه انقلابی مجمع نمایندگان و فضلای حوزه علمیه قم هست که به اختصار، دبیرخانه حوزه انقلابی نامیده میشود.
دبیرخانه حوزه انقلابی اولاً معتقد به مبانی اسلام ناب محمدی؟ص؟، ارکان نظام مقدس اسلامی و قانون اساسی جمهوری اسلامی و بهویژه اصل مترقی ولایت مطلقه فقیه است و ثانیاً فعال و پیگیر در تبیین، اجرا و تحقق ارزشها و آرمانهای انقلابی و بازخوانی آن در سطح حوزههای علمیه جهان اسلام میباشد.
دبیرخانه حوزه انقلابی یک دفتر در حجره 2 مدرسه فیضیه دارد که عزیزان طلاب میتوانند به آنجا مراجعه کنند و اگر پیشنهادی یا انتقادی هست، آن را بهدست دبیرخانه در موضوع حوزه انقلابی برسانند.
موضوع فعالیتهای دبیرخانه حوزه انقلابی، تحقق اسلام سیاسی و استکبارستیزی با محوریت اندیشههای امام خمینی؟ق؟ و امام خامنهای (مدظله العالی)، در راستای شکل گرفتن حوزه انقلابی براساس اهداف تعیین شده است.
اهدافی که در این دبیرخانه پیگیری میشود:
1. دفاع و حمایت همهجانبه از مشروعیت و مقبولیت نظام اسلامی و اصل مترقی ولایت مطلقه فقیه.
2. اتخاذ تصمیم صحیح و اقدام عملی مناسب در مواقع حساس و پرخطر در مسیر انقلاب اسلامی.
3. حفظ و تقویت اصول، اهداف، آرمانها و ارزشهای انقلاب اسلامی که حوزه علمیه، خاستگاه آن میباشد و مبارزه با تهدیدات، انحرافات، غربزدگی، تحجرگرایی و التقاط فکری و سیاسی در حوزه.
4. پیشگیری همهجانبه از نفوذ دشمن و تفکرات ضدانقلابی در بین حوزویان.
5. ترغیب اساتید به تدوین محتواهای علمی برگرفته از متون مطابق با مقتضای زمان در راستای خدمت به اسلام و انقلاب اسلامی.
در آییننامه دبیرخانه حوزه انقلابی، هیئترئیسه مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه علمیه قم، بهعنوان شورای سیاستگذاری این دبیرخانه میباشند و ریاست محترم مجمع نیز بهعنوان رئیس و دبیر شورای سیاستگذاری دبیرخانه حوزه انقلابی میباشد. وظایفی بر دبیر شورای سیاستگذاری و خود شورای سیاستگذاری تعریف شدهلکن آن چیزی که در این دبیرخانه مهم است، اینکه ما یکسری هیئتهای اندیشهورز و کارگروههای تخصصی داریم که در چند بخش مشغول فعالیت هستند؛ بخش آموزشی، بخش پژوهشی، بخش هنر و رسانه و بخش همایش و نمایشگاه که البته اعضای این کارگروهها و کمیتههای تخصصی از بین نمایندگان طلاب و فضلای حوزه علمیه قم هستند و هر کارگروهی متشکل از پنج یا هفت نفر از عزیزان نماینده میباشد.
از فعالیتهایی که تا به حال انجام گرفته الحمدلله سلسله نشستهایی بوده که در مدارس تحت پوشش مرکز مدیریت حوزه علمیه قم برگزار کردیم. در این سلسله نشستها اساتید بزگوار سخنرانی کردند، بسته فرهنگی و کتب مربوط به حوزه انقلابی توزیع شده و پرسش و پاسخ انجام شده که طلاب از بیانات اساتید انقلابی بهره جستند. از جمله فعالیتهای مجمع میتوان به نامهنگاری با مدیریت محترم حوزههای علمیه کشور آیتالله اعرافی اشاره کرد. که آنچه که در این نامهها از آیتالله اعرافی درخواست شده و مطالبه کردیم اینکه انقلابی بودن طلاب مبتدی احراز شود و اینکه اساتیدی که معرفی می کنند به مراکز حوزههای علمیه، شرط انقلابی بودن اساتید را هم در نظر بگیرند و از جمله آن نامهها، نامهای بود مبنی بر اینکه مدیرانی که به مراکز حوزههای علمیه معرفی میکنند، همچنین شرط انقلابیبودن آنها را در نظر بگیرند.
دبیرخانه یک کار بنیادی، وزین و ماندگار را بهحول و قوه الهی در نظر دارد در سطح حوزه انجام بدهد و آن بحث طرح مبلغان و راویان انقلاب است. طلاب ما الان نسل دوم، سوم و چهارم انقلاب هستند که نهتنها زمان شاه و زمان جنگ تحمیلی را ندیدند، که زمان امام را هم درک نکردند، ولذا از نظر بنیه علمی در مسایل حوزه انقلابی و در بحث انقلاب، باید روی اینها کار شود، باید اینها پخته شوند و این میطلبد که اگر طلبهما بخواهد انقلابی بار بیاید، طلبه ما انقلابی باشد و انقلابی در جامعه ظهور و بروز پیدا کند، باید یک دورههایی را بگذراند و ما این فعالیتها را بهعنوان طرح مبلغ انقلاب ـ راویان انقلاب ـ در نظر گرفتیم و یکسری آییننامه و اهدافی را تنظیم کردهایم، حتی احیاناً گاهی اردوهایی برای بازدید از یکسری جاهایی که در انقلاب تأثیرگذار بوده، در نظر گرفته شده تا آنجاها طلبهها بروند و اطلاعات پیدا کنند تا انشاءالله خودشان انقلابی تربیت شوند و از عمق جان این انقلاب را در بین جوانان تشنه حقیقت نشر بدهند.
در بحث اینکه حوزه انقلابی چیست و چه شاخصههایی دارد؟ وقتی فرمایشات رهبر معظم انقلاب را در موضوع انقلابیگری بررسی میکنیم به یک محتوای جالب و پرمغزی میرسیم و آن اینکه «ما اگر انقلابی نباشیم، اصلاً قرآنی نیستیم»؛ یعنی آن مسلمانی قرآنی است که انقلابی باشد. اصلاً شما اگر بخواهید قرآن را مطالعه کنید، میبینید که قرآن آیههای انقلابی دارد و مسلمانان را به جهاد علمی، به جهاد فرهنگی، به جهاد نرم و به جهاد سخت در برابر دشمن سفارش میکند؛ مثل آیهای که میفرماید: «و أعدّوا لهم مااستعطتم من قوّة» یا آن آیهای که میفرماید: «أشدّاء علی الکفار رحماء بینهم» و سایر آیاتی که ما داریم. اگر ما این تعبیر رهبر معظم انقلاب را خوب نگاه کنیم، طبیعتاً میتوان بهجرأت گفت که اگر طلبهای، انقلابی نباشد، طلبه قرآنی نیست، اگر حوزه، انقلابی نباشد حوزه قرآنی نیست، آن طلبهای میتواند در راستای اهداف قرآن قدم بردارد که انقلابی باشد، آن حوزهای میتواند ادعا کند که من قرآن را نشر میدهم و مبنای قرآنی دارم که آن حوزه، انقلابی باشد.
قهراً مراد از انقلاب در حوزه انقلابی، چیزی فراتر از قرآن، و اسلام ناب نخواهد بود و قطعاً یکی از ویژگیهای بارز قرآن و اسلام ناب، ویژگی سیاسی بودن آن است، استکبارستیزی آن است. پس حوزه انقلابی، حوزهای است که سیاسی باشد، استکبارستیز باشد و اجتناب از طاغوت، سرمشق آن باشد.
موانع انقلابی بودن حوزهها
1. کجفهمی از دین؛ حوزهای که در آن، از مبانی دین کجفهمی باشد این حوزه، حوزهای است که از انقلابیگری به دور است.
2. نگاه سکولاری به دین باعث میشود که حوزه را از انقلابیگری به دور کند.
3. بیاهتمامی به امور مسلمین، بیدغدغهبودن و یا به تعبیری حس عافیتطلبگی؛ طلبهای که عافیتطلب باشد، طلبه انقلابی نیست و حوزهعافیتطلب، حوزهانقلابی نیست.
4. اشرافیگری، بزرگترین مانع در راه انقلابیگری در بین حوزویان و طلاب است.
5. جمود، ایستاگرایی، عدم تحول مناسب با مقتضیات زمان از جمله موانعی است که حوزه را از مسیر انقلابیگری دور میکند و البته ایجاد شکاف و اختلاف دربین حوزویان.
6. تعابیری مثل روحانی حکومتی و غیرحکومتی که عدهای درست میکنند و از این دو تعبیر یک شکافی بین حوزویان ایجاد میشود، این هم باعث میشود که حوزه از مسیر انقلابی بودن دور بماند.
حوزه خاستگاه انقلاب اسلامی است، پس حوزه باید حافظ و نگاهبان انقلاب اسلامی باشد و تعمیق گفتمان انقلاب اسلامی، بهدست حوزه است و مدافع از انقلاب اسلامی باید حوزه و حوزویان و طلاب گرانقدر باشند.
نظر شما