به گزارش خبرگزاری «حوزه، حجاب اسلامی و مد نظر دین مبین اسلام تنها به پوشش ظاهری خلاصه نمی شود، بلکه لایه های پنهان رفتاری و عفت و پاکدامنی را شامل می شود و همواره به آن عنوان دژی محکم برای حفاظت از حریم و شخصیت زنان در جامعه و حفظ کیان خانواده محسوب می شود.
اما همواره عده ای در جوامع مختلف اعم از اسلامی یا غربی و یا سایر کشورهای جهان در طول زمان به بهانه های مختلف سعی در کم رنگ کردن این مقوله مهم و بنیادین جوامع اسلامی کردند و به بهانه آزادی زنان، برده داری نوینی را در قالب تبلیغات گسترده به مردم جهان عرضه کردند.
دکتر«فرشته روح افزا» فارغ التحصیل رشته الکترونیک در مقطع دکترا از دانشگاه منچستر انگلستان، پژوهشگر و محقق برجسته حوزه زنان و خانواده، مدیر رصد و آمار شورای زنان و همسر شهید حاتمی از شهدای حادثه منا، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری «حوزه» در تهران به بررسی وضع عفاف و حجاب در چهل سالگی انقلاب، آسیب های حوزه زنان، مسئوله حضور بانوان در ورزشگاه ها، اجرای پنهانی سند ۲۰۳۰ در دانشگاه ها و ... پرداخته است که حاصل آن را در ادامه می خوانید.
حوزه: آیا به نظر شما با گذشت 4 دهه از پیروزی انقلاب اسلامی کار صحیح و فرهنگی بر روی حجاب اسلامی در جامعه انجام شده است؟
در طی این 4 دهه دولت های مختلفی بر سر کار آمدند و کلا ما سه یا چهار سال کار کردیم و متاسفانه دولت ها زیاد بر روی حجاب تاکید نداشتند ما کی درباره حجاب کار کردیم که حالا بخواهیم نتیجه آن را ببینیم؛ بایستی به ما فرصت کار بدهند. تریبون سینما را بدهند تا من 4 تا فیلم بسازم و نشان بدهم یک زن بی حجاب چطور در جامعه مورد تعرض اخلاقی، رفتاری و شخصیتی و احساس کمبود و مورد سوء استفاده قرار می گیرد. اگر من یک دوربین داشتم و توان ساخت فیلم را داشتم زندگی دو دختری که در اصفهان خودکشی کردند را به تصویر می کشیدم.
یک دختر جوان زیبا و شاداب که نیاز به پناهگاه عاطفی دارد و خانواده هم توجهات لازم را به او نمی کند، با وعده ازدواج مورد سوء استفاده قرار می گیرد و برای اثبات عشقش خود را تای پای مرگ می رساند تا ثابت کند که در عشقش صادق است. او قربانی اندیشه غلط بود. سینمای ما نمی آید این موضوعات را فیلم کند، بلکه فیلم فروشنده را می سازد، اتفاقی که تقریبا محال است بیفتد و جایزه بین الملل می گیرد و پشت سرهم فیلم درخصوص زنان فاسد درست می کنند، مگر چند درصد از جامعه ما را این افراد تشکیل می دهند. ما نسبت به کشورها دیگر در این فسادها صفر هستیم.
حجاب یک مقوله فرهنگی است
امروز هم به جای اینکه به دنبال معرفی صحیح حجاب در جامعه باشیم، برخی از بانوان مسئول به دنبال ورود زنان در ورزشگاه ها هستند و یا در دیدار با خانمی که نماینده آلمان بود و انتقادات نا به جایی از وضعیت زنان در جامعه ما کرد، به او قول همکاری دادیم.
در واقع ما فرصتی پیدا نکردیم که در خصوص حجاب کار کنیم. همیشه عدم فرصت و تهدید های غلط بوده جاهایی افراط کردند و کار فرهنگی هم نشده، حجاب یک مقوله فرهنگی است، اما کار فرهنگی بر روی آن نشده است.
نیازمند مراکز مشاوره و مربی حجاب در جامعه هستیم
چند تا فیلم و سریال و شب شعر و کتاب در خصوص حجاب داشتیم، اما در عوض همایش های بی ثمر زیاد داشتیم. چند تا معلم و مشاور حجاب داریم و یا چند مرکز تاسیس شده که برای حجاب کار فرهنگی کند تا در برابر هجمه گستره تبلیغاتی دشمن موفق باشیم. کار ما در حد سخنرانی و نشست ها است، بچه ها و جوانان ما سخنرانی نمی خواهند؛ مثلا در صدا و سیما ما را برای سخنرانی دعوت می کنند، می گویم شما فیلم می سازید و بعد به ما می گویید سخنرانی کنید در واقع ما را تخریب می کنید. چند فیلم در خصوص روابط آسان پسر و دختر حتی در دوران برزخ ساختند.
ضرورت تصویر سازی و ساخت فیلم از آیات حجاب در قرآن
در قرآن کریم سوره نور آیه 31 صحبت از شجره طیبه ای است که اینقدر نور در آنجا می زاید که زجاجه کانه آتش می گیرد و همه جا را روشن می کند. در آیه 32 خانه امن مزین به عفت است، خانه هایی که آنچنان حصارهای ایمانی محکم دارند که شیطان نمی تواند در آن راه پیدا کند و افراد آن خانه در روز و شب خواب و بیداری و کار تسبیح خداوند می کنند.
فکر نمی کنم کسی این آیات را برای بچه های ما این طور تصویر سازی و بیان کرده باشد. اما فیلمی از سوره یس با تصویرسازی مطابق با محتوای سوره تهیه شده که اثر گذار است. آیا درباره آیات عفاف و حجاب هم فیلم درست کردیم، این که نگاه به نامحرم تیری از جانب شیطان است و نتیجه آن موجب از هم پاشیدگی خانواده و به جای گذاشتند بچه های طلاق و به دنبال آن اعتیاد می شود چنین محتوایی به تصویر کشیده نشده است.
ما درباره عفاف و حجاب فرصت کار فرهنگی نداشتیم کار فرهنگی شامل ساخت فیلم، تئاتر موسیقی کلیپ هست و صرف سخنرانی نیست. باید کتاب هایی برای کودکان بنویسیم که محتوای حجاب داشته باشد و برای گروه سنی نوجوان تهیه شود. تقریبا چنین آثاری نداریم به نظر من مردم ما خیلی خوبند و جامعه خوبی داریم که با این همه کار غیر فرهنگی همچنان اکثر بانوان ما حجاب دارند. دولت ها نیز کمک زیادی به حجاب نکردند، اما خروجی آن مثل معجزه است.
حوزه: به نظر شما برای انجام کار فرهنگی و رفع معضلات امروز چه اقداماتی لازم است؟
ما متصدی امر حجاب در جامعه داریم، اما آنها دغدغه حجاب ندارند برخی از مدل های لباس که از طرف برخی از دستگاه ها تولید می شود غیر اسلامی است. کارگردان های مذهبی انگشت شمار داریم؛ در بحث های فرهنگی ورود درستی نداریم، هماهنگی بین دستگاه ها و متولیان دولتی نیست، اگرچه این دستگاه ها بودجه برای حجاب می گیرند و بودجه خوبی هم می گیرند، اما متاسفانه به طور صحیح برای حجاب فرهنگ سازی نمی شود.
برای جلوگیری از ورود لباس های ناهنجار بودجه بگذاریم. آیا با این همه هجمه مضاعف فرهنگی که بعد از بازی دلار با آن روبرو شدیم شاهد مسافرت به خارج از کشور هستیم که سودمند هست. حتی شنیده می شود برخی از آژانس ها پاسپورت افراد روستایی را می گیرند و یک روز آنها را به خارج از کشور می برند و از ارز آنها استفاده می کنند. ارز دولتی کلی از افراد جامعه ما را راهی آنتالیا کرده این یک کار غیر فرهنگی است.
ما چرا در این شرایط سخت اقتصادی ارز مسافرتی می دهیم و این درحالی است که به مسافران کربلا ارز نمی دهند. ما در هفته عفاف و حجاب شعارهایی می دهیم، اما در کنار آن کار عملی نکردیم. چقدر ما در این زمینه عقب افتاده ایم.
حوزه: در حال حاضر شاهدیم که برخی از مفاد سند 2030 در ارتباط با عدم حجاب افراد خارجی در ایران رعایت می شود نظر شما در این باره چیست؟
در یکی از دانشگاه های دولتی که مسابقات المپیاد دانش آموزی برگزار شد، دختران خارجی که امتحان می دادند، بی حجاب بر سر جلسه حاضر شدند و مستندات آن وجود دارد. مسئولان بایستی پاسخگو باشند. بعد از این اتفاق عده ای از دانشجویان گفتند چرا آنها بی حجاب هستند و بین ما و آنها فرق گذاشته شده است.
اجرای پنهانی سند 2030 در دانشگاه ها
این طرح به طور پایلوت اجرا شده و بعد از آن هرکسی ممکن است در جامعه ادعا کند که خارجی است. در حالی که قبلا دانش آموزان خارجی خودشان حجاب را رعایت می کردند، حتی سیاستمداران خارجی در سطوح بالا ملزم به رعایت پوشش در ایران هستند. متاسفانه این از تعهدات سند 2030 است.
حوزه: باتوجه به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص آتش به اختیار امروز با شرایط فعلی عفاف و حجاب در کشور و هجمه بی وقفه دشمنان چه تدابیری را بایستی به کار بست؟
هرکسی در دولت دغدغه دین دارد از پتانسیلش استفاده کند. در قوه قضاییه و مقننه نیز افراد از توانایی های خود استفاده کنند و پای کار بیایند، نمی توان نهادهای دولتی را نادیده گرفت و همه را به دوش مردم گذاشت. شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در این راستا بایستی عمل کند. مردم باید بدانند سیلی دارد می آید اگر برایمان مهم نیست در خانه را باز بگذاریم تا با سرعت بیشتری سیل بیاید. یا می خواهید دو کیسه شن بگیرید و دم خانه بگذارید تا مانع شوید. اولا خودت و خانوادت را حفاظت کن. افزایش آمار طلاق و افزایش سن ازدواج از جمله معضلات پیش روی ما است.
رفتن بانوان به ورزشگاه ها مشکلات را حل نمی کند/ به داد حوزه زنان و خانواده برسیم
برخی جوانان مذهبی ما ایراداتی می گیرند که درست است باید دین وجهه اصلی اش برای نسل جدید عیان و جوانان را با اسلام آشنا کنیم. خانواده ها حواسشان باشد و باید جدی بگیریم. آتش به اختیار یعنی این که همه ما باید مطالبه داشته باشیم و باید به آن اعتراض کنیم.
برخی از مسئولان دولتی خانم، گمان می کنند مشکلات خانم های ما رفتن به ورزشگاه است، دیگران در خانه هم دغدغه کار دارند، به داد حوزه زنان و خانواده برسیم و جامعه را از حجاب، زده نکنیم. جوانان ما بایستی بصیرت پیدا کرده و شخصیت پیدا کنند، راهکار آن این است که هرکسی دغدغه دین دارد، باید در این راستا بکوشد و هماهنگی و همراهی لازم است و مشوق یکدیگر باشیم و همدیگر را دفع نکنیم.
هم افزایی و کار مطالعاتی هنری و فرهنگی انجام شود، اما کارهایی که شده کافی نیست، با آن هجمه گسترده، جای نا امیدی نیست، جوانان ما که در این هجمه ها باز هم مقاومت کردند، اگر کار درست شود، بهتر هم خواهند شد.
البته کارهایی هم انجام شده مثل ورود علما و سخنرانان، جایزه گوهر شاد، حوزه علمیه قم، آستان مقدس امام رضا(ع) و مداحان کارهایی می شود، اما در مقابل چون دارای امکانات گسترده هستند، قوی تر عمل می کنند.
حوزه: در برهه ای از تاریخ کشورمان شاهد تشویق به حضور زنان در جامعه بودیم به نظر شما آیا برنامه ریزی مشخصی برای حضور بانوان در مشاغلی که در شان آنها باشد انجام شده است؟
دعوت از بانوان برای حضور در جامعه بدون انجام کار کارشناسی ضرر هایی همچون بیکاری مردان و تعطیلی کارخانه ها را در پی داشت، به طوری که برخی از مردان قادر به تشکیل خانواده نیستند و معضلات اجتماعی را به بار آورد. من موافق حضور زنان در جامعه در پست های ضروری همچون معلمی، پرستاری و پزشکی و سایر کارهای ضروری هستم. اگر ما استاد دانشگاه خانم به تعداد کافی داشته باشیم و دانشجوی خانم که60 درصد هستند داشته باشیم، می توانیم کلاس مجزا تشکیل دهیم.
حضور بانوان در جامعه لازم است اما کار و اشتغال صحیح نه حضور در املاک با ظواهر بی حجابی و یا حضور بانوان در مسافرت های هوایی به عنوان میهماندار با ظواهر غیر اسلامی، این ها اشتغال های غلط است و اگر این حصارها برداشته شود، چطور می توانیم به نتیجه برسیم؟.
گفت و گو : وجیهه سادات حسینی