دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ |۲۳ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 25, 2024
دیدار اعضای شورای طرح گفتمان علمی انقلاب اسلامی با آیت الله العظمی سبحانی

حوزه/ حضرت آیت الله سبحانی گفتند: پژوهشکده ها، حلقه اتصال و مرکزی داشته باشند که با هم در ارتباط باشند، کاری تکراری انجام نشود و به شبکه های مجازی گوش کنند که علیه تشیع شب و روز سم پاشی می کنند، باید پاسخ اینها داده شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه»، حضرت آیت الله سبحانی امروز در دیدار اعضای شورای طرح گفتمان علمی انقلاب اسلامی که در دفتر معظم له در قم برگزار شد، گفتند: اولین مرکزی که درقم راه اندازی شد، مؤسسه امام صادق(ع) بود و دارای پژوهش های زیادی است و لازم است پژوهش های این مرکز هم در کتابی جمع آوری و اطلاع رسانی شود.

این مرجع تقلید اظهار داشتند: جمع آوری آثار فاخر مراکز مختلف حوزه می تواند جواب دندان شکنی به کسانی باشد که می گویند حوزه در عرصه علمی و تولید دانش فعالیتی انجام نداده است.

دستاوردهای علمی حوزه، پاسخ دندان شکن به منتقدین است

 معظم له در ادامه بیان داشتند: 75 سال در قم هستم. اگر انسان قبل و بعد انقلاب را باهم مقایسه کند، تفاوت بسیار می بیند. قبل از انقلاب چاپ خانه ای به نام حکمت در قم بود، هرچیزی را منتشر نمی کرد، نمی گذاشتند، همه چیز منتشر شود، اما با پیروزی انقلاب همه چیز به روحانیت عنایت شد.

ایشان افزودند: سال 57 همه چیز به روحانیت داده شد که یکی مسئله پژوهش است تا از این طریق، نیازهای مردم را برطرف کنند و خواستند دانشگاه ها را اسلامی کنند؛ اسلامی کردن دانشگاه به این است که کتاب خوبی باشد. بحمد الله  این همه فعالیت و آثار پژوهشی انجام و منتشر شده و قلمها به کار افتاده است.

راه اندازی دانشکده درقم، واقعیت تلخ در حوزه است

 این مرجع تقلید افزودند: واقع مطلب این است این همه دانشکده در قم راه اندازی شده، همه چیز به کار حوزه نمی آید. حوزه دریایی است و طرق و راه هایی باز شده و حوزه را به سمت خود می کشاند و برای حوزه دیگر چیزی باقی نمی ماند و مدرک گرایی کاملا رسمی شده است. این حقیقت تلخ است و باید پذیرفت.

راه اندازی دانشکده، دولتی کردن حوزه است

معظم له ادامه دادند: این همه دانشکده در همه جا به صورت های مختلف، در واقع به یک معنا، حوزه را، دولتی کردن است. طلبه مدرک دارد، دولت ما را استخدام می کند؛ اما حوزه مستقل بماند و به صورت سابق استاد و تلمیذ  به همان نون و نور امام زمان(ع) قناعت کند، این مسئله هم اکنون در حوزه ضعیف شده است.  در رابطه با این مورد، از دست من و شما کاری بر نمی آید.

مدارک دانشگاهی در حوزه، فقه را از بین می برد

حضرت آیت الله سبحانی اظهار داشتند: این خود مشکلی است، این همه دانشکده و دکترا در حوزه، اجتهاد فقه جواهری را از بین می برد.

کثرت دانشکده باعث تضعیف حوزه می شود

این مرجع تقلید گفتند: درس خارج، املاء و انشاء نیست که طلبه بنویسد، بلکه این املاء نوشتن، روش دبیرستانی است که هنوز در حوزه حکومت می کند. این کثرت دانشکده باعث تضعیف حوزه می شود، البته یکی دو تا باشد خوب است.

پژوهش ها،  هدمند باشد

ایشان با اشاره به نقش پژوهش، بیان داشتند: باید همه پژوهش ها هدف مند باشد. مسائل مستحدثه برای حوزه هدف فقهی است، کثرت کتاب، مطرح نیست، در پژوهش و نوشتن کتاب، نو آوری باشد . کتابهایی که از قدما داریم که  در آن نو آوری است؛ هرچند کم است ولی نو آوری است.

حضرت آیت الله سبحانی تأکید کردند: کوشش شود، نیازهای جامعه و حوزه را ببینند براساس نیازها تحقیق شود. گاهی کتابی می نویسند تا اثری از ما باقی بماند این یک حرفی است. اما نو آوری مهم است.

بانکداری ربوی، بلای جان جامعه اسلامی

این مرجع تقلید گفتند: موضوع دیگر در حال حاضر، مسئله بانکداری است که بسیار مهم است. اکثر استفتائاتی برای ما می آید در مورد طلاق و بانکداری است، مسئله بانکداری باید به صورتی که حقیقی باشد، انجام شود.

معظم له ادامه دادند: خدا شهید آیت الله صدر را رحمت کند که کتابی در مورد بانک ربوی و... نوشت، ولی این سبک در ایران قابل پیاده و اجرا شدن نیست، ولی فکر خوبی است، مسئله بانکداری را باید در کشور حل کرد.

ایشان افزودند: این همه ربا در کشور، برکات را ازبین خواهد برد. بسیاری از کسانی که گرفتار زندان هستند، به دلیل همین سود بانکی است.

پایان نامه ها در حوزه هدف مند نوشته شود

حضرت آیت الله سبحانی با اشاره به تدوین پایان نامه ها درحوزه افزودند: پایان نامه های حوزه باید هدف مند نوشته شود و هدف و نیازی را پر کند و چاپ شود.

در پژوهشکده ها، پژوهش های تکراری انجام نشود

معظم له ابراز داشتند: مجموع پژوهشکده ها، حلقه اتصال و مرکزی داشته باشند که با هم در ارتباط باشند، کاری تکراری انجام نشود و به شبکه های مجازی گوش کنند که علیه تشیع شب و روز سم پاشی می کنند، پاسخ اینها داده شود.

این مرجع تقلید بیان داشتند: اخیرا سعودیها شبکه دیگر فارسی را راه اندازی کردند. این مسائل می طلبد پژوهشکده ها نگاه و نظری جدی به خارج داشته باشند، برنامه و فعالیت های آنها را رصدکنیم، ببینم چه می کنند و ما باید در مقابل چه کنیم.

ایشان افزودند: این نوع فعالیت ها، نیاز به نقشه راه دارد، برای امر پژوهش نیاز به نقشه راه است چه چیزی نوشته شود، چه چیزی نوشته نشود.

حضرت آیت الله سبحانی برحفظ اصالت حوزه تاکید کردند و گفتند: حوزه نباید دولتی شود، اگر حوزه دولتی شود از بین می رود، در دانشگاه الازهر مصر و مراکش و اردن رفتم. همه دولتی هستند و غیر از کار دولتی کار دیگری انجام نمی دهند.

ایشان گفتند: ولی حوزه علمیه قم باید مستقل باشد، در این امر کوشا باشید. به همان نون مختصر حوزه اکتفاء کنید، در مدرسه فیضیه، 40 روز گذشته بود که گوشت نخورده بودیم. علما گذشته با همان قناعت، فعالیت علمی می کردند.

این مرجع تقلید ابراز داشتند: حوزه را مستقل کنید، از دولت حقوق نگیرد اگر مدرسه می سازید، از طریق اوقاف عامه انجام شود. این حوزه بماند تا تقدیم امام زمان(ع) کنیم.

313/40

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha