جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ |۲۰ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 22, 2024
مسجد جمکران

حوزه/ امام صادق‌ علیه‌السلام به مفضل‌بن‌عمر می‌فرماید: «با قائم، سیزده زن همراه است». سؤال شد: «آنها چه کار می‌کنند؟» حضرت فرمود: «مجروحان را مداوا و بیماران را پرستاری می‌کنند؛ همان‌طورکه زمان پیامبر چنین بود».

به گزارش خبرگزاری حوزه  پورتال جامع مهدویت در بخش مخزن پرسش و پاسخ خود به برخی از سؤالات پیرامون «ویژگی های یاران امام موعود» پاسخ داده است که سؤالات و جواب ها در شماره های مختلف تقدیم نگاه شما مهدی یاوران خواهد شد.

- سؤال

نقش زنان در انقلاب امام موعود چیست؟

- جواب

بدون تردید، نقش زنان در تاریخ اسلام، نقش بسیار مهم و تعیین‌کننده‌ای بوده و هست.

در صدر اسلام، زنانی چون «نسیبه» را مشاهده می‌کنیم که در جنگ احد از رسول خدا دفاع می‌کند و در این راه زخمی ‌می‌شود.

همچنین در جنگ احد، بدن امام علی علیه‌السلام پر از زخم شده بود؛ به‌طوری‌که بدن آن حضرت از شصت جا جراحت سخت برداشت.

پیامبر اکرم، دو زن را به نام «ام‌ سلیم» و «اُمّ‌ عطیه» مأمور مداوای حضرت علی علیه‌السلام نمود و آنها طبق مأموریت به بستن زخم‌ها مشغول شدند.[۱]

همچنین نقش پر اهمیت زهرای اطهر علیهاالسلام در دفاع از حریم ولایت و رسوایی غاصبان خلافت، امری است روشن که در جای خود بحث شده است.

زنان، در انقلاب جهانی امام موعود نیز دارای نقش مهمی هستند.

امام صادق‌ علیه‌السلام به مفضل‌بن‌عمر می‌فرماید: «با قائم، سیزده زن همراه است». سؤال شد: «آنها چه کار می‌کنند؟» حضرت فرمود: «مجروحان را مداوا و بیماران را پرستاری می‌کنند؛ همان‌طورکه زمان پیامبر چنین بود».[۲]

همچنین امام باقر علیه‌السلام می‌فرماید:

«سوگند به خدا! سیصد و اندی مرد می‌آیند که در جمع آنها، پنجاه نفر زن هستند. در مکه اجتماع می‌کنند، بی‌آنکه پیش از آن وعده داده باشند. آمدنشان مانند ابرهای پاییزی است».[۳]

با توجه به این مقدمه می‌توان گفت:

در دیدگاه اسلام، حضور زن در امور اجتماعی یک مسأله پذیرفته شده است و می‌توان برای آن، مؤیدهایی را ذکر کرد؛ از جمله:

۱. حضور حضرت زهرا و زینب کبرا سلام‌الله‌علیهما در امور اجتماعی و سیاسی.

۲. حضور زنان در میان سپاهیان پیامبر که وظایفی همچون رساندن آب و غذا به رزمندگان، پرستاری مجروحان، تهیه دارو، رساندن مهمات، انتقال شهدا، تشویق رزمندگان و ... داشتند.

چنین روندی را در سیره جنگی حضرت امیر علیه‌السلام نیز می‌توان مشاهده کرد؛ مثل داستان حضور زنی به نام «سُوده حمدانی» در جنگ صفین که رزمندگان را علیه معاویه تشویق می‌کرد.

در نتیجه با توجه به اینکه سیره حضرت مهدی ‌علیه‌السلام نیز ادامه سیره پیامبر و امیرالمؤمنین است، قطعاً در دولت امام موعود نیز زنان از یاری حضرت محروم نخواهند بود.

در این‌باره روایاتی نیز وجود دارد:

امام صادق علیه‌السلام فرمودند: «زنان‌ همان کارهایی را که در زمان پیامبر انجام می‌دادند، در زمان قائم نیز انجام خواهند داد».[۴]

ولی باید توجه داشت که یاری رساندن زنان به حضرت ـ بر خلاف آنچه متصور است‌ـ به جبهه جنگ منحصر نیست، بلکه عرصه‌های مختلفی چون حوزه فرهنگ، سیاست، امور اجتماعی و تربیتی را نیز در بر می‌گیرد؛ حوزه‌هایی که در آنها میدان یاری برای زنان با حفظ کرامت آنها، باز است و زنان در حکومت حضرت می‌توانند در این عرصه‌ها نقش داشته باشند.

--------------------

معرفی منابع برای مطاله بیشتر:

• سیمای آفتاب، حبییب‌الله طاهری

• چشم‌اندازی به حکومت مهدی، نجم‌الدین طبسی

--------------------

پی‌نوشت‌ها:

۱. اثبات‌الهداة، شیخ حر عاملی، ج۳، باب۳۲، فصل۴۸، ص۵۷۵، ح۷۲۵

۲. بحارالانوار، علامه مجلسی، ج۵۲، ص۲۲۳

۳. اثبات‌الهداة، شیخ حر عاملی، ج۳، باب۳۲، فصل۴۸، ص۵۷۵، ح۷۲۵

۴. همان

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha