شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ |۲۱ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 23, 2024
حجت الاسلام رضا رمضانی

حوزه/ برای استغفار، لازم است همه معانی را درک کنیم. مانند، پشیمانی نسبت به گذشته، اراده برای ترک بدیها در آینده، از بین بردن گوشت هایی که در بدن به وسیله مال حرام روییده . همان طور که لذت گناه را چشیده بود، الان هم برای آزاد و رها شدن از گناه ،توبه کردن لازم است .

به گزارش خبرگزاری حوزه، ماه مبارک رمضان از مهمترین ماه ها در کلام قدسی حضرت تعالی به شمار می رود، از جمله مسائلی که این ماه را نسبت به سایر ماه ها ویژه کرده، ادعیه روزانه آن است. برای بهره بری بیشتر از دعاهای روزانه، این خبرگزاری هرساله اقدام به نشر این دعا به همراه شرح و توضیح  علما و اساتید حوزه کرده است، امسال نیز حجت الاسلام والمسلمین رمضانی، دبیر کل مجمع جهانی اهل بیت(ع)، عضو خبرگان رهبری، امام و مدیر سابق مرکز اسلامی هامبورگ به شرح دعاهای ده روز ابتدایی این ماه مبارک پرداخته است . شرح دعای روز چهارم تقدیم روزه داران می کند:

«اللهُمَّ اجْعَلْنی فیهِ مِنَ الْمُسْتَغْفِرینَ، وَاجْعَلْنی فیهِ مِنْ عِبادِکَ الصَّالِحینَ اْلقانِتینَ، وَاجْعَلنی فیهِ مِنْ اوْلِیآئِکَ الْمُقَرَّبینَ، بِرَأْفَتِکَ یا ارْحَمَ الرَّاحِمینَ؛

در این روز از خدا می خواهیم ما را از مستغفرین قراردهد تا اهل استغفار باشیم. هر بیماری، دارویی دارد و داروی گناهانی که انسان مرتکب شده، استغفار است.

انسان روزانه کاستی و کمبودهای زیادی دارد ، این که انسان بخواهد مسیر آدمیت و انسان شدن را طی کند، این مسیر سهل نیست و به تعبیر یکی از بزرگان، عالم شدن سخت نیست، اما آدم شدن سخت است. بعضی از اساتید معتقد بودند که آدم شدن محال است اما منظور از این، محال عادی است چرا که رعایت همه آداب اعضاء، جوارح و قلب و  شناختن و رعایت کردن همه وظائف، امری سخت است و به همین دلیل کاستی هم زیاد پیش می آید.

معنای استغفار

معمولا استغفار لفظی زیاد است. اما برای استغفار، لازم است همه معانی را درک کنیم. مانند، پشیمانی نسبت به گذشته، اراده برای ترک بدیها در آینده، از بین بردن گوشت هایی که در بدن به وسیله مال حرام روییده ، همان طور که لذت گناه را چشیده بود، الان هم برای آزاد و رها شدن از گناه، توبه کردن لازم است. درد مقطعی مشکلات را بچشد تا به طور کامل از معاصی پاک شود. از خدا درخواست می کنیم که به ما توفیق بدهد که اهل استغفار باشیم. وَاجْعَلْنی فیهِ مِنْ عِبادِکَ الصَّالِحینَ اْلقانِتینَ از خدا می خواهیم ما را از بندگانی قرار بدهد که صالح، مطیع و فرمانبردار و اهل قنوت هستند.

این که انسان عملی را تشخیص بدهد که این عمل در زمان خودش مناسب، ضروری و اولویت دارد، این مسئله کوچک و آسانی نیست. گاهی اوقات درخواست هایی را بر زبان جاری می کنیم، گاهی محتوای آن را نمی فهمیم. از خدا باید بخواهیم عمل صالحی که همواره در قرآن تأکید کرده است إِنَّ اَلَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا اَلصّالِحاتِ سَیَجْعَلُ لَهُمُ اَلرَّحْمنُ وُدًّا روزی ما هم بشود. کسانی که ایمان داشته باشند و عمل صالح انجام دهند، محبوب می شوند و کسانی که ایمان داشته باشند و عمل صالح انجام دهند از سرمایه خود ضرر نمی کنند، بلکه تجاره می کنند  یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا هَلْ أَدُلُّکُمْ عَلَ تِجَارَةٍ تُنْجِیکُمْ مِنْ عَذَابٍ أَلِیم تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ ،  لذا اینها اهل خسران نیستند وَالْعَصْرِ، إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِی خُسْرٍ  إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصبر از خدا بخواهیم ما را از بندگانی قرار بدهد که اهل قنوت، طاعت، دعا وصلاح اند.

توبه واقعی

وَاجْعَلنی فیهِ مِنْ اوْلِیآئِکَ الْمُقَرَّبینَ خدایا ما را از دوستان مقرب خود قرار بده، آنهایی که دوستشان داری. خدا می گوید آنهایی که به معنای واقعی استغفار و توبه می کنند دوست شان دارم. به خدا عرض می کنیم که خدایا ما غیر از تو کسی را نیافته ایم که ما را ببخشد و بیامرزد للَّهُمَّ لاَ أَجِدُ لِذُنُوبِی غَافِراً وَ لاَ لِقَبَائِحِی سَاتِراً وَ لاَ لِشَیْ ءٍ مِنْ عَمَلِیَ خدایا ما گشتیم و گشتیم غافری غیر از تو نیافته ایم و تو هستی که ما را می آمرزی. خدایا این که کسی بخواهد زشتی های ما را پرده پوشی کند غیر از تو نیافته ایم.

لذا اگر به معنای واقعی، انسان توبه و استغفار کند، آنجا قلب پاک می شود. توبه، قلب را پاک و گناه را شستشو می دهد. خدایا در این روزهای ماه رمضان توفیق بده که این حقیقت را درک کنیم که اهل استغفار باشیم و از بندگان خوب و مطیع تو باشیم و از دوستان مقرب باشیم که بتوانیم از این دوستی تو بهره مند شویم.

313/40

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha