چهارشنبه ۳ مرداد ۱۴۰۳ |۱۷ محرم ۱۴۴۶ | Jul 24, 2024
آیت الله علیدوست

حوزه/ عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ابراز کرد: دوران ما عصر امواج شبهه هوشمندانه است و باید بدانیم که وظیفه ما در چنین موقعیتی چیست؟

 به گزارش خبرگزاری حوزه از مشهد، آیت الله علیدوست در نشست علمی «حفاظت از تراث رسالت عالمان معاصر» که به همت مرکز تخصصی مطالعات تطبیقی مذاهب اسلامی مشهد برگزار شد، با اشاره به اینکه در دوران امام باقر(ع)، بحث ظهور حضرت مهدی(عج) مطرح شد و جریاناتی مثل بنی الحسن و کیسانیه به این موضوع دامن می زدند، اظهار کرد: در آن زمان نام و ظهور امام زمان(عج) چیزی نبود که فقط شیعیان معتقد باشند بلکه یک باور اسلامی بود و حتی حرکاتی در آن زمان مانند فراوانی نام «مهدی» احساس می شد. جابر بن یزید جعفی که شخصیتی ماجراجو بود در آن فضا خدمت امام باقر(ع) رسید و گفت: «متی یکون فرجکم؟» ایشان فرمودند: الآن رخ نمی دهد.

وی خاطرنشان کرد: امام باقر(ع) در این روایت می فرمایند «فرج ما پیشینه و زمینه ای دارد که شما شیعیان غربال می شوید تا سره از ناسره جدا شود. برگزیده بماند و آن کسی که اهل آلودگی و شک و شبهه است، برود. آن زمان فرج رخ می دهد.»

گسترش ناامنی، نشانه مهم ظهور است

آیت الله علیدوست ادامه داد: من در فرصتی به عهد عتیق و عهد جدید نگاه می کردم، می دیدم اتفاقا در انجیل سه گانه می گوید «وقتی فرزند انسان می خواهد ظهور کند، ناامنی همه جا را فراگرفته است.» به نظر نمی رسد این مسئله غربال شیعیان به معنای شیعه کشی باشد یا به معنای فشار اقتصادی شیعیان معنا شود؛ بلکه به معنای فراگیری امواج شبهه است.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه امروز دقیقا چنین شرایطی رخ داده است، البته قصد ندارم با این سخن به قول معروف، زمان ظهور تعیین کنیم، اظهار کرد: می توانیم این گزارش را بدهیم که امواج شبهه در مسائل مربوط به خدا، پیامبران، ائمه(ع)،‌ قرآن، روحانیت، متون حدیثی، جریان فقاهت و... برمی خیزد.

آیت الله علیدوست افزود: آقای شهریاری که از اعضای شورای عالی فضای مجازی هستند، روزی به جامعه مدرسین آمده بودند و نقل می کردند که در حدود سال های ۹۰ و ۹۱ اگر اطلاعات فضای مجازی می خواست گردآوری شود، باید تهران را  ۴ هزار و ۵۰۰ برابر بزرگ کرد و تمام آن را کتاب چید تا با این کار، اطلاعات پر شود که بخش عظیمی از این اطلاعات، شبهات است.

شناخت شبهات و دفاع از دین؛ رسالت طلاب

استاد حوزه علمیه قم اظهار کرد: شبهه افکنی ریز و درشت نمی شناسد و در کنار شبهه، حرف درست هم مطرح می کند. این یک سیاست است که با بیان برخی موارد مثبت، جا را برای تاخت و تاز می گشایند.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان این که شبهه افکنان از کلام و روش های زیبا برای ترویج شبهات بهره می برند، گفت: آن ها به کار خود مطمئن هستند و من فکر می کنم حداقلی از تأثیرگذاری را مدنظر می گیرند. پس عصر ما عصر امواج شبهه هوشمندانه است و باید بدانیم که وظیفه ما در چنین موقعیتی چیست؟

آیت الله علیدوست خاطرنشان کرد: در طول زمان علمای ما در برابر شبهات به دفاع از اعتقادات شیعه برخاسته اند. روزی این شبهه مطرح شد که شیعه عالم ندارد؛ مرحوم سید محسن امین «اعیان الشیعه» را نوشت. شبهه دیگری درباره ولایت امیرمومنان(ع) ترویج یافت؛ مرحوم علامه امینی «الغدیر» را نوشت. آمدند گفتند شیعیان به روایات علاقه بیشتری نسبت به قرآن دارند؛ علامه طباطبایی «المیزان» را نوشت.

علمای شیعه در دفاع از تراث، حساس بودند

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به روایت «إن الله تعالی غیور یحب کل غیور»، یادآور شد: نقل شده مرحوم آیت الله بروجردی در مجلسی نشسته بودند و سخنران نکته ای گفت که شائبه تجسم پروردگار را داشت. ایشان تأکید کردند که باید در همان جمع به صورت علنی و محترمانه به ایشان تذکر داد. علما اینقدر نسبت به بدعت حساس بودند.

آیت الله علیدوست اظهار کرد: ما در جامعه دینی مانند فرزندی هستیم که پولدار متولد شده است، یعنی وارد ساحتی شده ایم که بزرگان آن را حفظ کرده بودند. گاهی در خارج از کشور یک حدیث ساده می خوانیم که علاقمندان را متعجب می کند. در سفری که به واتیکان داشتیم، من مسأله جهاد اکبر و جهاد اصغر را که یک روایت نبوی است، مطرح کردم و یکی از علمای آن ها از من بابت بیان این روایت تشکر فراوان کرد.

وی با تأکید بر تبیین راه های دفاع از دین و با بیان اینکه آن کسانی که شبهه پراکنی می کنند که هیچ، اما ما باید دین را خوب بفهمیم تا بتوانیم از آن دفاع کنیم، اظهار کرد: فهم دین سه مرحله اطلاع، تخصص و تمحض دارد؛ این اولین کاری است که انسان می کند. باید سید محسن امین، علامه امینی و علامه طباطبایی شویم و ما در این مسیر هیچ بهانه ای نداریم. هیچ زمانی مثل امروز زمینه برای فضلا و طلاب فراهم نبوده است.

آیت الله علیدوست اضافه کرد: دین را باید به گونه ای عرضه کرد که نه برداشت بد و نه بهانه صورت گیرد.

انتهای پیام/۳۱۳/۲۵

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha