جمعه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۲۱:۵۷
تغییر سیاست‌های تنظیم خانواده عامل اصلی کاهش رشد جمعیت کشور است

حوزه/ دکتر محمودی با بیان اینکه عامل اصلی کاهش رشد جمعیت کشور، تغییر ساختارهای اجتمایی و سیاست‌های تنظیم خانواده است، گفت: حدوداً ۵۰ مقاله و پایان نامه در خصوص جمعیت در ایران تهیه شده و یکی از عوامل کاهش جمعیت را  مربوط به استفاده از وسایل جلوگیری میداند که ۵۹ درصد را شامل می شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه» در تهران، دکتر محمدجواد محمودی، رئیس کمیته مطالعات و پایش سیاست‌های جمعیتی ستاد فرهنگ شورای عالی انقلاب فرهنگی، با حضور در نشست میز جمعیت مدرسه راهبری علم و عمل که در سالن اجتماعات اداره کل تبلیغات اسلامی استان تهران برگزار شد، با بیان مشکلات و مخالفت هایی که در بحث‌های جمعیتی صورت گرفته اظهار داشت: تقریبا از یک دهه قبل، وقتی در مجامع علمی و حتی حاکمیتی بحث از کاهش جمعیت و یا ازدیاد جمعیت بحثی شکل می گیرد با یک کلید واژه مشترک بین مخالفین داخلی و خارجی مواجه می شویم که اشتراک در این حد برای خیلی تعجب برانگیز است!

وی افزود: در سال ۹۳ وقتی که سیاست های کلی جمعیتی ابلاغ شد و دوباره این طرح در مجلس مطرح شد و در همین سال ها آقای پیتر مگ دونالد جمعیت شناس استرالیایی و یکی از افرادی است که در سازمان ملل در بخش جمعیت فعالیت میکند، از طرف ایران دعوت و در جلسه مرکز پژوهش های مجلس حاضر شد که ایشان هم با همین کلید واژه معروف که عجله نکنید و کار باید با کارشناسی صورت بگیرد را بیان داشت.

وی ادامه داد: همیشه با همین کلید واژه به سراغ طرح های جمعیتی می روند و این طرح ها را با این حربه و بهانه در نطفه خفه می کنند و اجازه مطرح شدن و پیگیری را سلب می کنند. در حالی که باید گفت طرح جمعیت یک بحث فرابخشی و فراساختاری است. هجمه ها به این طرح فراوان است و این در حالی است در این طرح از اکثر کمیسیون های مجلس نماینده دارد و تصمیم گیری می کنند.

دکتر محمودی با اشاره به تاکیدات رهبر معظم انقلاب به مسأله افزایش جمعیت، اظهار داشت: در هیچ موضوعی مقام معظم رهبری ۴۲ بار هشدار جدی نداده است. این نکته اساسی در بحث افزایش جمعیت است که نباید اجازه داد رهنمود مقام معظم رهبری در این خصوص بر زمین ماند.

وی با اشاره به رفتار بعضی افراد و تعارض منافع در زمینه جمعیت و منافع این افراد گفت: در بحث افزایش جمعیت باید دقت شود افرادی که وارد بحث های جمعیتی می شوند هیچ گونه تعارض منافعی نداشته باشند که خود همین به انحراف کشیده شدن مبحث افزایش جمعیت خواهد شد. افرادی که منافع خودشان را در بحث غربالگری دنبال می کنند چطور می توانند برای افزایش جمعیتی کشور تصمیم و اقدام عملی جدی انجام دهند؟

وی ادامه داد: بحث های جمعیتی را باید کارشناسان مربوطه نظر دهند و نظر نهایی با حاکمیت است که کدام پارادایم را عملیاتی و با کدام سیاست کشور اداره شود.

دکتر محمودی در خصوص اولویت نخست مشکل جمعیتی بیان داشت: در حال حاضر مشکل اول جمعیتی کشور، افراد مجرد نیست بلکه افرادی است که ازدواج کرده اند ولی میل و قصد فرزند آوری ندارد! و این که همه مشکلات را به ازدواج ربط دهیم کار درستی نیست! در واقع این خواسته مقامات بین المللی است که با افزایش جمعیتی در ایران مغرضانه برخورد می کنند و در پاره ای از اوقات به ایران امر می کنند که شما حق ندارید افراد را به فرزند آوری تقریب کنید.

وی با بیان آماری از مقالات علمی در خصوص موانع افزایش جمعیت گفت: حدوداً ۵۰ مقاله و پایان نامه در خصوص جمعیت در ایران تهیه شده و یکی از عوامل کاهش جمعیت را  مربوط به استفاده از وسایل جلوگیری میداند که ۵۹ درصد را شامل می شود. موارد دیگر را ازدواج در نظر گرفته اند که ۲۲ درصد و سقط جنین را ۱۶ درصد در نظر گرفته است که باعث کاهش جمعیتی در ایران را شامل می شود.

وی ادامه داد: همیشه با همین کلید واژه به سراغ طرح های جمعیتی می روند و این طرح ها را با این حربه و بهانه در نطفه خفه می کنند و اجازه مطرح شدن و پیگیری را سلب می کنند. که باید گفت طرح جمعیت یک بحث فرابخشی و فراساختاری است.

دکتر محمودی در خصوص طرح تهیه شده در مجلس اشاره کرده و بیان داشت: باید گفت هجمه ها به این طرح فراوان است و با اینکه این طرح از اکثر کمیسیون های مجلس نماینده دارد و تصمیم گیری می کنند.

وی در خصوص رفتار بعضی افراد و تعارض منافع در خصوص این افراد گفت: در بحث افزایش جمعیت باید دقت شود که افرادی که وارد بحث های جمعیتی می شوند هیچ گونه تعارض منافعی نداشته باشند که خود همین به انحراف کشیده شدن مبحث افزایش جمعیت خواهد شد. افرادی که منافع خودشان را در بحث غربالگری دنبال می کنند چطور می توانند برای افزایش جمعیتی کشور تصمیم و اقدام عملی جدی انجام دهند؟

رئیس کمیته مطالعات و پایش سیاست های جمعیتی ستاد فرهنگ شورای عالی انقلاب فرهنگی، در خصوص چگونگی اجرای سیاست‌های کلی جمعیت از سوی مقام معظم رهبری در سال نود و سه گفت: بند نخست از ۱۴ بند سیاست‌های ابلاغی جمعیت مقام معظم رهبری به پویندگی و بالندگی و افزایش نرخ باروری دلالت دارد که نه تنها اجرا نشده بلکه متاسفانه با کاهش شدید رشد جمعیت و باروری در کشور نیز روبرو هستیم.

وی با بیان اینکه عامل اصلی کاهش رشد جمعیت کشور در دهه های گذشته تغییر ساختارهای اقتصادی، اجتمایی، سیاست‌های تنظیم خانواده و دخالت‌های سازمان‌های بین المللی در سیاستگذاری‌های جمعیتی جمهوری اسلامی ایران بود گفت: این سازمان‌ها هدف را برای ما نرخ رشد جمعیتی صفر اعلام کرده بودند که متاسفانه ما دنبال تحقق این هدف بودیم.

دکتر محمودی افزود: نرخ باروری در سال ۱۳۷۱ به ۴ فرزند و در سال ۷۹ این نرخ به ۲/۱ فرزند به ازای هر زن رسید، که همان نرخ جانشینی یعنی دو فرزند برای هر خانواده است.

وی در پایان خاطر نشان کرد: در سال ۱۳۹۰ نرخ باروری در کشور ما ۱/۷۵  فرزند به ازای هر زن رسید یعنی به شدت کمتر از نرخ جایگزینی، اما بعد از سال ۹۰ به علت اینکه متولدین دهه ۶۰ به سن ازدواج رسیده بودند یک مقداری باروری افزایش پیدا کرد که در سال ۱۳۹۵ نرخ باروری در کشور ما ۲/۰۱ شد یعنی ۲ فرزند برای هر خانواده و بر اساس داده های موجود تخمین زده می شود که نرخ باروری در سال ۱۳۹۸ به حدود ۱.۷ فرزند به ازای هر زن رسیده است. بعد از سال  ۹۴ رشد جمعیت کشور به شدت کاهش پیدا کرده است و به کمتر از ۱ درصد رسیده است.

انتهای پیام./

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha