به گزارش خبرگزاری حوزه،به نقل از رادیو گفتوگو، حجت الاسلام علی کمساری سرپرست مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام (ره) با برنامه «سوفیا» درباره تهذیب نفس و کارکردهای سیاسی و اجتماعی آن از منظر امام خمینی (ره) به صورت تلفنی گفتوگو کرد.
وی تهذیب نفس و عمل به مبانی اخلاقی را یک بحث فطری و دینی عنوان کرد و گفت: تزکیه و تهذیب نفس به معنای عمل به معارف و مبانی اخلاقی است که رسالت همه انبیاست.
حجت الاسلام کمساری ضمن اشاره به ریشههای دینی و معرفتی اندیشه امام، تشریح کرد: امام (ره) در سیره عملی و در آثار متعدد ایشان، به این بحث پرداخته است و تهذیب نفس را در همه امور و تهذیب مردم اجرایی میکند.
سرپرست مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام (ره) با استناد به سخنان امام بیان کرد: اساس تمام مسائل انحرافی عدم تهذیب نفس است و انسان در هر جایگاهی که باشد، بدون تهذیب نفس، اثرگذاری نخواهد داشت.
*تهذیب نفس؛ اصل اول اقامه عدل و ایجاد حکومت
وی با بیان اینکه امام (ره) ریشه اختلافات و ناهنجاری سیاسی را صورت نگرفتن تهذیب نفس میدانست، تصریح کرد: از منظر امام (ره) تهذیب نفس اصل اولیه برای اقامهی عدل و ایجاد حکومت است و پیش از همه حاکمان به تهذیب نفس احتیاج دارند.
حجت الاسلام کمساری ضمن اشاره به تبلور بهترین شاهد و مصداق برای نظریه اخلاقی امام (ره) در یاران و سربازان ایشان خاطرنشان کرد: بزرگترین دلیل بر سیره عملی اخلاق، تهذیب و عرفان امام (ره)، مجاهدان دفاع مقدس بودند.
*اولین اصل اخلاق؛ گرفتار نشدن در دام عُجب
وی اولین اصل اخلاقی را گرفتار عُجب نشدن عنوان کرد و ادامه داد: امام خودشان را کوچکترین و کمترین میپنداشتند که این نشانه اخلاص و ایمان بالای ایشان بود و هیچ استاد اخلاقی در سراسر دنیا نتوانسته مانند امام مملکتی را بر سر کلاس اخلاق عملی خود متخلق به اخلاق الهی کند.
این سرپرست، « شهید حاج قاسم سلیمانی » را یکی از شاگردان امام (ره) خواند و اذعان کرد: در مبانی تفکر امام (ره) تشکیل حکومت و سیاست ورزی اهمیت ندارد و مبارزه با طاغوت و استقلال یک حکومت دینی، برای پیاده کردن اخلاق عملی در جامعه است.
*اهمیت ویژه خدا و مردم از منظر امام راحل
حجت الاسلام کمساری ضمن اشاره به رابطه وسیع بین اندیشه معنوی و اخلاقی امام ( ره ) و توجه به مردم خاطرنشان کرد: در میان همه کلیدواژههای امام (ره) دو کلیدواژه خدا و مردم از اهمیت ویژهای برخوردار است و از منظر ایشان همه چیز انتساب به خدا و سایر امور در طول این واقعیت قرار دارد.
وی ضمن اشاره به جایگاه و نقش مهم مردم در اندیشه سیاسی امام (ره) اذعان کرد: توجه امام (ره) به مردم نه به دلیل یک نقش تشریفاتی، ابزاری و مقطعی بلکه توجهی اساسی به مردم دارند و برای آن موجودیت و مشروعیت قائل است.
*اندیشه امام (ره) همچنان جذاب ترین اندیشه است
حجت الاسلام کمساری تعریف انقلاب اسلامی را در آخرین پروژه عرفانی امام (ره) دانست و گفت: امام (ره) مسیر را در اوج عرفان و معنویت و معرفت الهی طی کرده و در سیر چهارم آخرین سفر امام (ره) سفر از مردم با مردم به سمت خداست و شاه بیت اندیشه معنوی، عرفانی و حرکت تهذیب گرایانه امام این است که یک جهان دلهای مستعد را با خود همراه کرد.
وی در پایان اذعان کرد: اگر تحولی که اندیشه امام (ره) به وجود آورد، شناخته شود همچنان جذاب ترین اندیشه در معاصر، اندیشه ایشان است
نظر شما