دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳ |۲ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 4, 2024
دکتر حکیمه سقای بی ریا

حوزه/ نشست تخصصی مبنا با موضوع «نقش والای زن مسلمان در مقابله با جنگ علیه خانواده در اندیشه آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی)» برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه از تهران، نشست تخصصی مبنا با موضوع «نقش والای زن مسلمان در مقابله با جنگ علیه خانواده در اندیشه آیت الله العظمی خامنه‌ای (مدظله‌العالی)» به همت دفتر نمایندگی حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب در مشهد برگزار شد.

در این نشست مجازی دکتر حکیمه سقای بی ریا، پژوهشگر و استاد دانشگاه به عنوان سخنران به بیان مطالب خود پرداخت.

مقام معظم رهبری در نشستی با موضوع زن و خانواده، بحث زن و خانواده را یکی از مسائل اساسی کشور عنوان می‌فرمایند و هدف را رسیدن به یک اندیشه منسجم و واحد در این حوزه می‌دانند ایشان به گستردگی این موضوع اشاره می‌فرمایند و معتقدند از لحاظ نظری نیازمند گشایش و علاج هستیم و این در حالی است که این مسئله یکی از مسائل درجه یک دشمنان ما نیز هست و در واقع جنگی علیه زن و خانواده در جریان است.

گرفتن هویت اسلامی زن یک اولویت برای استعمار است

نقش زنان در بعد خانواده و اجتماع در دوران معاصر نقش برجسته‌ای است که مورد توجه مقام معظم رهبری نیز واقع شده است و کتاب‌های متعددی نیز در مورد آن نوشته شده است و در میان این کتاب‌ها هم نقش محوری و هم مقاوم سازی خانواده برای ایفای نقش در عرصه‌های مختلف بیان شده است و ما این نقش بی‌بدیل را در بستر انقلاب اسلامی مشاهده کردیم از طرفی در جهان غرب در مواجهه با جهان اسلام بحث زن مطرح است و گرفتن هویت اسلامی زن یک اولویت برای استعمار است و چرایی این موضوع قابل بررسی است.

جهان غرب به دنبال رویکرد جمهوری اسلامی در موضوع زنان است تا آن را در کنار دیگر موضوعات مورد هجمه قرار دهد اما موضوع فراتر از اینها است یعنی زن در جهان مورد ظلم واقع شده است و ما در جامعه اسلامی وظیفه داریم که نه تنها خودمان را از این آسیب‌ها دور کنیم بلکه راه حل آن را به جهان عرضه کنیم.

آسیب در حوزه زنان بسیار زیاد است و اگر اسلام زدایی در کنار جوامع اسلامی صورت گرفته و شیفتگی به غرب پیدا شده است باید آسیب‌هایی که در این کشورها وارد شده است را نیز مورد بررسی قرار دهیم تا ببینیم وضعیت جنگی که علیه خانواده اتفاق افتاده به چه صورت است.

مقام معظم رهبری می‌فرمایند: «در مسئله زن و خانواده، غرب در یک گمراهی و ضلالت عمیقی به سر می‌برد» و باید ببینیم این گمراهی چیست و چه راهی برای برون رفت از این گمراهی وجود دارد.
خودشی پنداری زنان در غرب موضوعی است که در حال حاضر در غرب مطرح است و ما باید بدانیم چطور می‌توانیم خودمان را در برابر این آسیب واکسینه کنیم و چه چیزی برای عرضه داریم و این موضوع به یکی از معضلات اجتماعی تبدیل شده است. ابزاری شدن در جوامع غرب مورد توافق کارشناسان در این حوزه است و جامعه از رفتارهای جنسی سازی شده اشباع شده است. رفتارهای فرهنگی و استاندارهای جنسی سازی شده در غرب نگاه شیء پندارانه به زن دارد و پس از آن نگاه خود شیء واره پنداری در زنان به وجود می‌آید و به مرور زمان فرد به خودش به عنوان یک شیء نگاه می‌کند.

مطالعاتی که در این زمینه انجام شده حاکی از تبعات روانی چون شرم از ظاهر خود، افزایش اضطراب، کاهش طبیعی در انجام فعالیت‌های روزمره و نیازهای طبیعی بدن و آسیب به سلامت روان است. نگرانی‌ها در این زمینه از سطح والدین و جامع فراتر رفته است و مورد توجه پژوهشگران اجتماعی و عرصه سیاستگذاری قرار گرفته است.

در کتاب بیماری زیبایی نوشته یکی از روانشناسان آمریکایی آمده است وقتی دختران و زنان به شیء واره پنداری می‌رسند انگار یک آینه درونی همواره همراه آنان است و همواره نگران ظاهر خود هستند که آیا به استاندارد زیبایی که دور از دسترس است، می‌رسند و در ادامه زنان و دختران دچار بیماری زیبایی می‌شوند و ارزش خود را فقط در ظاهر خود می‌بینند و در این مسیر زمان، توان و انرژی مالی آنها درگیر می‌شود و این مسئله‌ای است که هویت زنان را بیمار می‌کند.

در فرهنگی که به زنان می‌آموزد ظاهر آنها مهم‌ترین ویژگی آنها است آن وقت با مشکلی با عنوان حجاب برخورد می‌کنیم و وقتی می‌گوئیم جنگ خانواده یعنی مشکلات زیادی به صورت پنهان اتفاق می‌افتد و در واقع حجاب تبدیل به ابزار تسلیحاتی شده است.

چرا باید هویت اسلامی یک زن یک راهبرد جنگی باشد و چرا باید در گزارشی که با عنوان اسلام مدنی دموکراتیک آماده می‌شود حجاب را یک میدان مین عنوان کنند که نباید به راحتی از کنار آن گذشت و چرا باید آمریکا از مسیح علی نژاد حمایت کند و به او بال و پر بدهد و این علامت سوال‌ها را باید در ذهن پرورش بدهیم تا به یک جواب برسیم.

آسیب فیزیکی یکی از پیامدهای بیماری زیبایی است

از پیامدهای احتمالی بیماری زیبایی می‌توان به آسیب‌های فیزیکی اشاره کرد و کسی که دچار خودشی پنداری شده باشد این آسیب‌ها را می‌پذیرد و از کنار آنها به راحتی عبور می‌کند و به این دلیل به این آسیب‌ها رضایت می‌دهد که فکر می‌کند باید به استاندارد برسد.

از پیامدهای احتمالی بیماری زیبایی همچنین می‌توان به آسیب‌های روانی و افسردگی اشاره کرد چون وقتی جامعه اشباع شده باشد فرد برای رسیدن به استانداردها تلاش می‌کند و می‌بیند در حال دور شدن از این استانداردها است چون با افزایش سن، انسان از استانداردها دورتر می‌شوند بنابراین فرد از فرزندآوری فرار می‌کند چون ترس دور شدن از استانداردها را دارد. اگر بخواهیم راه مقابله با جنگ علیه خانواده را پیدا کنیم باید به دنبال ریشه این جنگ باشیم و آسیب‌ها را شناسایی کنیم و ببینیم آیا نگاه اسلامی چیزی برای مصون نگه داشتن ما از این آسیب‌ها دارد.

وقتی همه تمرکز بر روی ظاهر است نمی‌توان دنیای اطراف را تغییر داد در کتاب بیماری زیبایی آمده است آینه درون خود را بشکن و به جهان نگاه کن. فردی که دچار بیماری زیبایی شده ممکن است به خود آسیب برساند. چند درصد از زنان محجبه ما انرژی و توان شأن درگیر تغییر بدن، پوست و موهایشان است؟ چند درصد از زنان متدین ما وقتی به خانواده توجه دارند توجه شأن فقط به مسائل مادی خانواده است؟ البته که باید نیازهای مادی را بشناسیم وقتی ما دچار بیماری زیبایی بشویم طبیعتاً نیازهای مادی خانواده نیز دچار چالش می‌شوند و دیگر نمی‌توانیم توجه داشته باشیم.

آیا می‌توانیم وقتی که دچار بیماری زیبایی خودمان شده‌ایم دنیای اطراف‌مان را تغییر دهیم. وقتی همه تمرکز بر روی ظاهر است نمی‌توان دنیای اطراف را تغییر داد در نتیجه در بیماری زیبایی، آسیب فردی کمتر از آسیب اجتماعی است. وقتی شما درگیر تغییر در پوست و بدن‌تان هستید ایجاد تغییر در دنیا دشوار است. برای کسانی که به دنبال تغییرات ظاهری خود هستند پرداختن به وضعیت اقتصاد، سیاست، آموزش و … دشوار خواهد بود و قطعاً نمی‌توانند درگیر پرداخت به مسائل مهم‌تری باشند.

در این کتاب آمده است خیلی کارهای مهم‌تری از تغییر ظاهر شما در جهان وجود دارد که می‌توان به آنها پرداخت. مقام معظم رهبری در سال ۱۳۹۰ می‌فرمایند: «اسلام نگاهش به زن نگاه انسانی است و جنسیت در نگاه بعدی است» یک زن وظیفه دارد تا هم خودش مدارج رسیدن به الله را طی کند و هم باید به نیازهای معنوی خانواده توجه کند تا تقرب الی الله صورت بگیرد.

زنی که دچار خود شیء واره پنداری شده است توان رسیدن به این تقرب را ندارد و آسیبی که زن می‌تواند در این زمینه بزند ابتدا به خودش است. حضرت آقا در مورد مادران شهدا به صبر آنها اشاره می‌کنند و اگر زن دچار بیماری زیبایی شده باشد چنین صبری اتفاق نمی‌افتد. ما باید ثابت قدم باشیم و سیستمی که اسلام نشان داده است بهترین سیستم برای مصون ماندن از این آسیب‌ها است، بنابراین نباید از کنار آسیب‌های معنوی به راحتی گذر کرد هر چند که در غرب راه حل را در حوزه فردی می‌بینند.

انتهای پیام / ‏

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha