چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024
تصاویر/ نشست تخصصی شاخص های عینی آرمان شهر اسلامی

حوزه/ عضو هیئت علمی دانشکده هنر اصفهان گفت: در محرومیت زدایی و تأمین نیاز نباید فقط به سیرکردن شکم مردم فکر کرد، بلکه باید به توانمندسازی آنان نیز اندیشید.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه،  دکتر عباس جهانبخش، در نشست تخصصی با موضوع شاخص های عینی آرمان شهر اسلامی  که در مرکز مدیریت حوزه های علمیه برگزار شد، گفت: همه افراد جامعه و همه امیال باید به کمک یک میل محوری نظم یابند؛ در غیر این صورت بی نظمی ایجاد می شود.

وی افزود: در نظریه اجتماعی انگیزه مردم برای حرکت سوخت این حرکت است؛ اما باید دید این سوخت را چگونه در بین مردم تقسیم کنیم که توزیع مناسبی اتفاق افتد.در کتاب لِویاتان آمده است که نظم طبیعی انسان تنها در سایه ترس به وقوع می پیوندد.

عضو ستاد راهبری معماری و شهرسازی اسلامی حوزه های علمیه با بیان این که  از دید نظریه اجتماعی طمع مایه ایجاد انگیزه و آن سوخت حرکت مردم برای انجام فعالیت های مختلف است،تصریح کرد: در جهان معنای دوم با نظریه آدام اسمیت برده داری جمع شد؛ زیرا در نظریه وی که طمع را مایه اصلی تحرک اجتماع می داند، نمی توان این نیرو را در وجود برده ها تحریک نمود تا به جنبش وادار شوند.

وی افزود: برخی از مدیران کلان کشور بر اساس نظریه کانت جامعه سازی را نگاه می کنند که قائل به آنارشیسم است.

عضو هیئت علمی دانشکده هنر اصفهان با بیان این که از نگاه مرحوم آیت الله شاه آبادی دو محور یا خیط در جامعه انسانی وجود دارد که یکی نبوت و دیگری اخوت است، گفت: ما باید در شهرسازی تفاوت های اقلیمی، فرهنگی و سایر تفاوت ها را در نظر بگیریم.

عضو ستاد راهبری معماری و شهرسازی اسلامی حوزه های علمیه اظهار کرد: جهان های اجتماعی استیلا، بازار، آنارشیسم و امت هرکدام معماری خاص خود را می طلبد.

وی عنوان داشت: بخش خصوصی در گذر زمان، خدمات سکونت، درمانی، آموزشی، ورزشی، فرهنگی، تفریحی و بازارچه های کالا و مایحتاج را در هسته زون عرضه خواهد کرد؛ در اینجا بخش خصوصی زمامدار امور می شود و محور فعالیت های آن طمع است؛ این حرف نظام اجتماعی بازار است که مردم را به سمت صفت طمع دعوت می کند.

جهانبخش اظهار داشت: معماری و شهرسازی خنثی نیست، بلکه معماری و شهرسازی می خواهد دغدغه های فرهنگی یک جامعه را دنبال کند.

وی گفت: در نظریه اجتماعی تمام امیال ۲۴ گانه را حول میل محوری طمع قرار می گیرند و این نقطه ضعف مهمی در این نظریه است.

عضو هیئت علمی دانشکده هنر اصفهان عنوان داشت: پاسخ دادن به هر نیازی روش واحدی ندارد؛ باید یک طراح شهری بتواند راه حل رفع نیازهای مردم را بر اساس یک نگاه بالاتر در نظر بگیرد و مثلاً بداند که این طراحی بر اساس نگاه کلی نظریه استیلا یا نظریه امت است.

وی تصریح کرد: در بررسی ها مشخص شده است که افزایش هزینه های تأمین مسکن در کشور ما رابطه مستقیمی با آمار طلاق دارد.

عضو ستاد راهبری معماری و شهرسازی اسلامی حوزه های علمیه افزود: نوع معماری شهرها در میزان ابتلای افراد به روانپریشی و بیماری های روانی تأثیر زیادی دارد.

جهانبخش از اجرایی شدن طرحی جدید در کشورمان که مطابق با نظریه جامعه آنارشیستی است خبر داد و گفت: برای اولین بار در کشور ما بر اساس طرحی با عنوان «اِکوویلِیج» در استان قزوین و با حمایت سازمان ملل متحد روستایی تشکیل شده که خودش تولید کننده و توزیع کننده برای مردم خودش می باشد؛ این طرح که در زبان ما «زیست شهر» نامیده می شود بر پایه مبانی جهان اجتماعی آنارشیستی ساخته شده و اشکالاتی بر آن وارد است.

وی گفت: در محرومیت زدایی و تأمین نیاز نباید فقط به سیرکردن شکم مردم فکر کرد بلکه باید به توانمندسازی آنان نیز اندیشید.

عضو هیئت علمی دانشکده هنر اصفهان اظهار داشت: ما همانگونه که توسعه عمودی را نفی می کنیم، توسعه افقی نامحدود را نافی هستیم؛ وقتی مقیاس توسعه کوچک شود می توان برنامه ریزی بهتری در مورد منابع آب نیز انجام داد.

وی خاطرنشان کرد: در زمینه امکان سنجی اقتصادی ما طرح معماری اسلامی را با طرح مسکن مهر با تفاوت هایی مقایسه نموده ایم و به این نتیجه رسیده ایم که این امکان فراهم است.

عضو ستاد راهبری معماری و شهرسازی اسلامی حوزه های علمیه تأکید کرد: تا وقتی که مشکل زمین را حل نکنیم مسئله سوداگری حل نخواهد شد؛ یکی از راه های حل این معضل واگذاری زمین به مقیاس زیاد است.

وی گفت: باید برای هر شهری خانه مولد و خوداتکا را در نظر گرفت تا افراد آن بتوانند در از بین بردن فقر و پدافند غیرعامل در زمینه اقتصاد مقاومتی نقش ایفا کنند.

جهانبخش با اشاره به اهمیت مسئله ورزش گفت: با استفاده از طرح خانه مولد که در آن محصولات دامی و کشاورزی مختلف تولید می گردد افراد، تحرک جسمی لازم را هم به طور روزانه می توانند داشته باشند.

وی در پایان تصریح کرد: حاکمیت باید ساختاری را فراهم کند که از تولید محروم و فقیر جلوگیری کند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha