جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ |۱۶ شوال ۱۴۴۵ | Apr 26, 2024
حرم رضوی

حوزه/ اسناد تاریخی آرشیو مرکز اسناد آستان قدس رضوی، برپایی مراسم ولادت باسعادت حضرت علی(ع) را در بارگاه مطهر رضوی در گذشته‌های دور بیان می‌کند.

به گزارش خبرگزاری «حوزه» از مشهد، کارشناس اسناد مدیریت امور اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی در این باره گفت: مجموعه اسناد مکتوب به جای مانده از تشکیلات اداری این آستان مقدس با محوریت مراسم جشن و سرور در میلاد امیرالمؤمنین علی(ع)، چگونگی برپایی این مراسم را از دوره صفویه به بعد در بارگاه ملکوتی حضرت رضا(ع) نشان می‌دهد.

کاظم جهانگیری کلاته ادامه داد: قديمي‌ترين سند این آرشیو با موضوع مراسم جشن ولادت خجسته حضرت علی(ع) به اواخر دوره صفویه و سال 1124 هجري قمری بر مي‌گردد كه در آن به برگزاری میهمانی و پذیرایی اشاره شده است.

وی با بیان اینکه شیوه پذیرایی، زمان، مکان و هزینه‌های برگزاری این جشن‌ها در آستان منوّر حضرت ثامن الحجج(ع)، از جمله مواردی است که در اسناد ذکر شده است، افزود: چراغانی صحن‌ها، برپایی مجلس سلام، تهیه شربت و شیرینی و برگزاری مراسم در ایوان طلا( نادری) نیز در اسناد آمده است.

جهانگیری کلاته با تأکید بر اینکه در این اسناد، عنوان برخی شغل‌های مرتبط با برگزاری این جشن‌ها نیز بیان شده است، گفت: در این مراسم دستوراتی نیز توسط متولی‌باشی یا نایب‌التولیه به تحویل‌داران کل یا دربانان برای برپایی مراسم ميلاد حضرت علی(ع) داده شده است که در اسناد به چشم‌ می‌خورد.

وی افزود: از جمله این اسناد می‌توان از دو سند «دستور متولی‌باشی آستان قدس به دربان‌باشی کل مبنی بر مفروش کردن ایوان طلای نادری و چراغانی هر دو صحن قدیم و جدید جهت برگزاری مجلس سلام به مناسبت میلاد حضرت علی(ع) در سال 1297 قمری» و « هزینه‌های تهیه شربت و شیرینی برگزاری مراسم جشن میلاد حضرت علی(ع) در حرم مطهر  در سال 1288 قمری» نام برد.

این کارشناس اسناد تصریح کرد: در ادوار مختلف تاریخی به مناسبت‌های گوناگون همچون اعیاد مذهبی و زاد روز ائمه اطهار(ع)، مراسم و مجالس جشن و سرور در بارگاه ملکوتی امام هشتم(ع) برگزار شده است که در این میان، سال‌روز ولادت پربرکت حضرت علی(ع) همواره از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده است.

وی ادامه داد: گنجینه‌ای از اسناد تاریخی مکتوب و غیرمکتوب در آرشیو مدیریت امور اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی نگهداری می‌شود که با هدف حفظ این اسناد ارزشمند برای نسل‌های آینده و دسترسی آسان‌تر محققان، این اسناد نمایه‌سازی و همچنین دیجیتال‌سازی شده است.

لازم به ذکر است؛ مرکز اسناد سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، یکی از غنی‌ترین و نفیس‌ترین مراکز اسنادی کشور محسوب می‌شود و در ضلع شرقی دوربرگردان طبرسی حرم مطهر رضوی، طبق ضوابط این سازمان، پذیرای اهل تاریخ و پژوهش است. 

 

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha