به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه در همدان، حجت الاسلام والمسلمین حبیب الله شعبانی شب گذشته در جلسه تفسیر قرآن که در مسجد مهدیه همدان برگزار شد، با بیان اینکه در مساله مصرف، اسلام دارای شرایط و ضوابطی است، اظهار داشت: اسلام به هیچ وجه فقر را توصیه نمیکند و حتی اگر در جامعهای فقر وجود داشته باشد آن را محکوم میکند.
وی با بیان اینکه اهل بیت(ع) در مشورتهای اقتصادی به اصحاب میفرمودند که برای یک سال آینده خود پس انداز تغذیه داشته باشید، گفت: البته آن قسمتی از مسائل زهد، تقوا و دنیا گرایی در حوزه مصرف است نه تولید، که بحث جداگانهای را میطلبد.
امام جمعه همدان با اشاره به تاکید اسلام به تولید حداکثری، یادآور شد: امام سجاد(ع) در صحیفه سجادیه فرمودند که "پناه میبرم به خدا از اینکه زندگی من در حد کفاف نباشد".
وی با بیان اینکه در روایات آمده است اگر جامعه دچار فقر شود، امنیت اجتماعی و فرهنگی نیز به خطر خواهد افتاد، عنوان کرد: حد کفاف یعنی فرد پول لازم برای نیازهای ضروری و لازم زندگی همانند، مسکن مناسب، موکب خوب و نیازهای روزمره داشته باشد.
نماینده ولی فقیه در همدان به تشریح عوامل ایجاد فقر در جامعه پرداخت و مطرح کرد: بخشی از به وجود آمدن فقر، کمکاری و مشکلاتی است که بر عهده مسئولان است و لذا وظیفه مسئولان در این حوزه بسیار سنگین میباشد.
وی افزود: حضرت امیر(ع) در نامه خود به مالک، توصیه اصلاح بلاد را دارند که یکی از موارد اصلاح، توجه به مسائل مادی در جامعه است.
عدم نظارت بر بازار، برای مسئولان عیب است
رئیس شورای فرهنگ عمومی استان همدان با بیان اینکه وجود برخی مشکلات اقتصادی در جامعه را امام علی(ع) عیب برای مسئولان میدانند، گفت: اینکه در کشور قیمت بازار را دلالها مشخص کنند، این عیب برای مسئولان است.
وی تصریح کرد: مردم مسئولان را انتخاب کردند تا در مسیر رفع مشکلات جامعه حرکت کنند.
امام جمعه همدان با اشاره به اینکه در کنار کوتاهی و اشکالاتی که به مسئولان وارد است، بخشی از مشکلات نیز به مردم و افراد جامعه بستگی دارد، یادآور شد: گاهی از موارد تا حرف از مردم مطرح میشود، اینطور گفته میشود که مسئولان پس چه وظیفهای دارند؟ در حالی که اول وظایف مسئولان مطرح شده و سپس مردم.
وی با تاکید بر اینکه هر شهروند در جامعه دارای وظایفی است، خاطر نشان کرد: همه در برابر اتفاقات جامعه مسئول هستیم و لذا این یک وظیفه دو طرفه میباشد.
همه در برابر اتفاقات جامعه مسئول هستند
رئیس شورای حوزه استان ادامه داد: به تعبیر امیرالمومنین(ع) بخشی از فقر در جامعه به این علت است که ثروتمندان به وظیفه مالی شرعی خود به درستی عمل نمیکنند.
وی با بیان اینکه در شرایط سخت اقتصادی امروز افرادی که از وضعیت مالی مناسبی برخوردار هستند، میتوانند با انفاق خود، به جامعه و نیازمندان کمک کنند، گفت: اگر میخواهیم اهل انفاق شویم، لازم است که نگاه به مال و ثروت را در وجود خود تصحیح کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین شعبانی با اشاره به اینکه یکی از نگاههایی که در قرآن نسبت به مال مطرح شده، این است که کسب ثروت در زندگی یک هدف است، یادآور شد: اسلام بنا دارد تا این علاقه به مال و ثروت در دنیا را تعدیل کند.
وی با اشاره به آیه ۸ سوره عادیات، "وَإِنَّهُ لِحُبِّ الْخَیْرِ لَشَدِیدٌ" خاطر نشان کرد: از لحاظ طبیعت و فطرت، انسان مال دوست است، بنابراین خداوند ثروت را به عنوان مانعی بر سر راه ما قرار داده که با عبور از آن، انسان به تکامل برسد.
امام جمعه همدان با بیان اینکه علاقه به ثروت خیلیها را در تاریخ به زمین زده است، یادآور شد: قارون حافظ و قاری تورات بود و جزء افرادی بود که همراه حضرت موسی(ع) از رود نیل رد شد، اما علاقه او به دنیا و ثروت باعث شد تا نام او در کنار فرعونی که در همین رود نیل غرق شد، برای عبرت بشر در تاریخ قرار گیرد.
انفاق از پر کاربردترین واژهها در قرآن است
وی از کلمه انفاق به عنوان یکی از پر کاربردترین واژهها در قرآن نام برد و مطرح کرد: کلمه انفاق حدود ۷۰ بار در قران مطرح شده که در این بین کلماتی نیز همانند صدقه یا قرض وجود دارد که به معنای انفاق میباشند.
نماینده ولی فقیه در همدان با تاکید بر اینکه مراد از انفاق، اعطاء کردن چیزی به دیگران است، گفت: گاهی از موارد انسان مال و ثروت خود را انفاق میکند و گاهی نیز از آبرو، فکر و اندیشه خود برای رفع مشکل دیگران استفاده میکند.
وی با بیان اینکه برخی از انفاقها جز واجبات هستند، یادآور شد: زکات، خمس، کفاره، نفقه به همسر، فرزندان و پدر و مادر و نفقه برای جهاد از مصادیق نفقه واجب میباشد.
امام جمعه همدان با اشاره به اینکه تک تک موارد بالا توسط پروردگار در آیات قرآن مطرح شده است، مطرح کرد: در پرداخت نفقه، اولویت با همسر است تا جایی که نفقه همسر هم واجب تکلیفی است و هم دین است که باید پرداخت شود، اما نفقه فرزندان و پدر و مادر در مراتب بعدی قرار دارد و تنها واجب تکلیفی است.
وی با بیان اینکه اگر پدر و مادری حقوق کافی نداشته باشند و فرزند آنها توانایی حمایت آنها را داشته باشد، باید این کار توسط فرزند انجام شود، اظهار داشت: در روایات داریم که ائمه این دعا را زیاد میخواندند که "خدایا بیشترین رزق مرا در آخر عمرم قرار ده" و این تاکیدی بر این مسئله است که در دوره پیری نیاز انسان بیشتر میشود.
حجت الاسلام والمسلمین شعبانی به تشریح انفاق حرام پرداخت و گفت: انفاق حرام که خداوند در آیه ۳۶ سوره انفال به آن اشاره کرده است، بعضی پولهایی است که انسان در مسیر معصیت آن را خرج میکند.
وی ادامه داد: انفاق حرام یعنی هم پول فرد رفته و هم معصیت کرده است و لذا انسان دو جانبه آسیب میبیند.
انتهای پیام. /
نظر شما