سه‌شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳ |۱۷ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 19, 2024
سید سجاد موسوی

حوزه/ استاد حوزه علمیه گفت: یکی از ویژگی های بسیار ممتاز مکتب امام حسین(ع) این است که سرشار از درس حریّت و آزادگی برای همه بشریت می باشد.

حجت الاسلام سیدمحمدسجاد موسوی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری حوزه با اشاره به این که نهضت خونین کربلا صرفاً یک واقعه تاریخی جانسوز نیست، ابراز داشت: کربلا و عاشورا، قبل از هر چیز یک واقعه ی فرهنگ‌ساز و عبرت‌آموز برای همه تاریخ است و از این رو عبرت های عاشورا باید به زبان روز و با استفاده از ابزار هنر و رسانه به خوبی در سطح وسیعی تبیین شود.

وی با بیان این که عاشورای حسینی عامل بقای دین و مکتب بوده است، افزود: بزرگداشت این واقعه بسیار مهم و تاریخ ساز، برای حفظ و پاسداری از اسلام ناب محمدی(ص) در برابر تندبادهای تزویر و تحریف در طول تاریخ، بسیار لازم و ضروری است.

این مدرس و پژوهشگر حوزوی همچنین گفت: بزرگان ما در خصوص قیام عاشورا و ماهیت نهضت حضرت سیدالشهدا(ع) بسیار گفته و نوشته‌اند که اندیشه و تفکر در باب آن ها، زمینه ساز رشد فکری جامعه اسلامی و افزایش بصیرت مسلمین به خصوص در دوران فعلی برای آحاد جوامع اسلامی و مردم کشور خودمان است.

وی در ادامه با تأکید بر این که مطالعه و دقت نظر در زمینه چرایی واقعه عاشورا از زبان خود سیدالشهداء(ع) می‌تواند بصیرت افزا باشد، ابراز داشت: حضرت اباعبدالله(ع) از بدو قیام خود تا ظهر عاشورا به دلایل چندی برای قیام خویش اشاره فرمودند که از آن جمله عدم همراهی و سازش با حاکمان ستمگر است، چنان که ایشان پس از عزیمت به مکه و پیش از حرکت به سمت کوفه در خطبه‌ای وظیفه سنگین علما و خواص جامعه اسلامی در پاسداری از دین و حفظ اعتقادات مسلمین را یادآور شدند.

وی همچنین افزود: پس از حرکت سید و سالار شهیدان از مکه به سمت کوفه در میان راه حربن یزید ریاحی به عنوان نخستین عامل حاکم ستمگر، راه را بر امام بست؛ در این هنگام امام در خطبه‌ای خطاب به وی و لشگریانش، وظیفه هر مسلمانی را عدم سازش با حاکم ستمگر و قیام علیه وی دانستند. خطبه‌ای که در نهایت به هدایت و توبه این فرمانده سپاه یزید در روز عاشورا و قیام او علیه حاکم ستمگر منجر شد.

حجت الاسلام موسوی اظهار داشت: امام حسین(ع) در بخشی از این خطبه می فرمایند:" ای مردم! رسول خدا(ص) فرمودند؛ کسی که فرمانروای ستمگری را ببیند که حرام خدا را حلال کرده و پیمان الهی را شکسته و با سنت رسول خدا(ص) مخالفت نموده و در میان مردم با گناه و تجاوزگری رفتار می‌کند، ولی در برابر وی با گفتار و کردار خود قیام نکند، خداوند وی را در جایگاه آن ستمگر قرار دهد..."

وی با بیان این که از دیگر اهداف اصلی قیام حسینی، تلاش در جهت احیای فریضه امر به معروف و نهی از منکر عنوان شده است، گفت: سیدالشهدا(ع) هنگام خروج از مدینه و در ملاقات با برادرش محمد بن حنفیه هدف اصلی قیام خویش را برپایی فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه‌ای که گرفتار انحراف و بدعت گردیده دانست و فرمود: "قیام من از روی دنیاطلبی و فساد و ستمگری نیست؛ هدف من طلب اصلاح در امت جدم؛ برپایی امر به معروف و نهی از منکر و عمل به سیره جدم رسول خدا(ص) و پدرم علی بن ابیطالب(ع) می‌باشد"

وی با اشاره به این که هدف مهم دیگر، تلاش برای برپایی حکومت اسلامی بوده است، خاطرنشان کرد: زمانی که امام در مکه بودند، در پاسخ به نامه جمع کثیری از اشراف و بزرگان کوفه که از آن حضرت دعوت نموده بودند تا با حضور در میان آنان حاکمیت مسلمانان را برعهده بگیرند و به آن حضرت قول مساعدت و همکاری داده بودند، ضمن اشاره بر عدم شایستگی یزید برای حکومت بر مسلمانان فرمودند: "به جانم سوگند پیشوای جامعه اسلامی کسی است که به کتاب خدا عمل کند؛ عدل و داد را در جامع اسلامی برپا نماید؛ از حق پیروی نماید و در عمل به آنچه در صراط الهی است پایدار بماند..."

این استاد حوزه با تأکید بر این که مکتب امام حسین(ع) سرشار از درس حریت و آزادی برای همه بشریت است، گفت: در سرتاسر قیام حضرت ثارالله(ع)، استقبال از شهادت در راه خدا و گذشتن از جان خود و نزدیکترین عزیزان آن حضرت هویداست، چنان که ایشان در میانه راه به سمت کربلا در منزل ذوحسم در توجیه قیام شهادت‌طلبانه خویش فرمودند: "آیا نمی‌بینید که به حق عمل نمی‌شود و از باطل نهی نمی‌گردد... (در چنین وضعیتی) وظیفه مومن، استقبال از مرگ در راه خدا است... من چنین مرگی را جز شهادت و زندگی با ظالمان را جز ننگ و خواری نمی‌بینم".

وی در خاتمه بیان داشت: حضرت همچنین در پاسخ به پیشنهاد ابن زیاد که آن حضرت را بین بیعت با یزید و کشته شدن مخیر کرده بود، بارها با استقبال از شهادت بر عدم تسلیم در برابر ظلم تاکید فرمودند: "... از ما خاندان اهل بیت دور باد که تن به ذلت سپاریم... همچو منی با همچو فردی(یزید) بیعت نمی‌کند... به خدا سوگند من هرگز تن به ذلت بیعت با این جماعت نمی‌دهم و همچو بردگان تسلیم نمی‌شوم... چرا که مرگ در عزت بهتر از زندگی در ذلت است. "

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha