جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ |۲۰ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 22, 2024
دیدار خانواده آیت الله مصباح با رهبر انقلاب

بیانات رهبر انقلاب اسلامی در دیدار خانواده آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی (ره) که ۵ دی‌ماه ۱۴۰۱ برگزار شده بود، صبح امروز در محل برگزاری دومین همایش بزرگداشت علامه مصباح یزدی در تهران منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، متن کامل بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار خانواده مرحوم آیت‌الله مصباح یزدی به شرح زیر است.

بسم الله الرّحمن الرّحیم

و الحمدلله ربّ العالمین و الصّلاة و السّلام علی سیّدنا ابی‌القاسم المصطفی محمّد و آله الطّیّبین الطّاهرین سیّما بقیّة الله فی الارضین.

خیلی خوش‌ آمدید. بعد از مدّتها آقایان را و بعضی از خانمها را زیارت کردیم. بزرگداشت جناب آقای مصباح یکی از واجبات کارهای حوزه و روحانیّت و ماها و همه است و بزرگداشت ایشان به معنای زنده نگه داشتن جهت‌گیری ایشان و راه ایشان است.

مرحوم آقای مصباح (رضوان ‌الله ‌علیه) یک خصوصیّات منحصربه‌فردی داشتند که من در مجموعه‌ی فضلای برجسته‌ی قم که از قدیم می‌شناختیم، و حالا هم بحمدالله برکات بعضی‌شان ادامه دارد، نگاه میکنم، جامع این خصوصیّات را کسی مثل مرحوم آقای مصباح مشاهده نمیکنم؛ علم فراوان، فکر خوب و نوآور، بیان رسا و واضح، انگیزه‌ی تمام‌نشدنی و بی‌نظیر، خلقیّات و رفتارهای شایسته و برجسته، سلوک و معرفت و توجّه معنوی و مانند اینها؛ مجموع اینها را واقعاً انسان نمیتواند پیدا کند. اینها در آقای مصباح جمع بود.

بالاخره رفتن برای همه هست: اِنَّکَ مَیِّتٌ وَ اِنَّهُم مَّیِّتُون؛(۱) اگر چه خسارت است امّا بالاخره چاره‌ای نیست، ناگزیریم؛ علاج این است که آن راه ادامه پیدا کند؛ آن ابتکار و آن کارهایی که ایشان کرده‌اند: همین «طرح ولایت» یکی از ابتکارات ایشان است؛ همین تشکیلات عظیم مرکز تحقیقات امام خمینی(۲) یکی از همان ابتکارات است؛ کتابهایی که ایشان نوشته‌اند، چه کتابهای علمی، چه آنچه مربوط به اخلاقیّات و معنویّات و [برای] استفاده‌ی عموم و مانند اینها است، یکی از آن کارها است؛ اینها را نباید گذاشت تعطیل بشود. الحمدلله آثار ایشان از همه جهت خوب است؛ آثار صوتی ایشان خیلی آثار خوبی است. سخنرانی‌های ایشان را یک مدّتی که در آن حسینیّه سخنرانی داشتند، در عصرهای ماه رمضان تلویزیون پخش میکرد؛ من می‌نشستم پای تلویزیون گوش میکردم؛ نمیدانم کِی بود. حالا من عصری می‌نشستم گوش میکردم؛ عصر ماه رمضان بود. به ایشان گفتم؛ گفتم اینها خیلی برجسته است، واقعاً خیلی خوب است؛ آدم می‌نشیند گوش میکند، واقعاً استفاده میکند. خب اینها نبایستی متوقّف بشود؛ نباید مسکوت بماند، فراموش بشود. ایشان آثار صوتی دارند، آثار مکتوب دارند، آثار مؤسّسه و بنیانهای مؤسّساتی، مثلِ آنهایی که اسم آوردیم ــ یا شاید هم غیر آنها که من خبر ندارم ــ دارند، الحمدلله فرزندان خوبی دارند، آقازاده‌های خوبی دارند؛ وَ بَثَّ مِنهُما رِجالاً کَثیراً وَ نِساء؛(۳) الحمدلله؛ برکات نسلی‌شان هم برکات خوبی است.

در مورد حفظ آثار، نکته‌ای که وجود دارد، این است که نگذاریم این آثار کهنگی پیدا کند. یعنی آن روزی که ایشان این مؤسّسه‌ی امام خمینی را راه انداختند، یک کار تازه‌ای بود؛ آیا امروز هم اگر به همان شکلی که اوّل راه افتاده، اداره بشود، باز هم تازه است؟ این، جای سؤال است؛ این به عهده‌ی شماها است. آقای رجبی(۴) و شما آقایان ببینید چه کار باید کرد که آن تازگی و طراوت حفظ بشود. آن اوّلی که ایشان این کار را شروع کردند، خب یک کار خیلی نوِ جدیدی بود، توجّه‌هایی را به خودش جلب کرد؛ حالا هم باید همان جور باشد.

یا مثلاً کتابهای ایشان. خب حالا بعضی از کتابها، کتابهای علمی است، کتاب درسی است، مثلاً فرض کنید فلسفه؛ خب حفظش به این است که در حوزه در جاهایی که مقتضی است تدریس بشود؛ امّا برخی از آثار مکتوب ایشان آثاری است که باید در ذهنها جایگزین بشود؛ بحث علم و فن و مانند اینها نیست؛ فکر است؛ باید در ذهن مخاطب بنشیند. چه جوری میشود نشاند؟ امروز با صِرف اینکه حالا تعداد نسخه‌هایی که از یک کتاب چاپ میشود، بالا باشد یا پایین باشد، مسئله تمام نمیشود؛ یعنی این جور کتابهای فکری [این جوری حفظ نمیشود]. چرا، بعضی از کتابها هست که وقتی تعداد و تیراژ بالا برود، این یک موفّقیّت است؛ فرض کنید کتابهایی که در شرح حال شهدا مینویسند؛ خب هر چه افراد بیشتر بخوانند، بیشتر بهره‌مند میشوند. کتابهای فکری این جوری نیست؛ کتابهای فکری لازم است در فکر رسوخ کند؛ و این، صرفاً با نشر کتاب حاصل نمیشود. شما نگاه کنید غربی‌ها در این کارها خوب واردند، خوب بلدند؛ ببینید مثلاً فرض کنید فلان متفکّر، حالا مثلاً هِگل مگر چند کتاب نوشته؟ افکارش را از داخل این کتابها استخراج میکنند و درمی‌آورند، تخلیص میکنند، خلاصه میکنند، آن فکر را با بیانهای مختلف، با زبانهای مختلف، با شیوه‌های مختلف پخش میکنند، منتشر میکنند. این کار [در مورد ایشان هم] باید انجام بگیرد.

من البتّه گمان میکنم قبلها به خود مرحوم آقای مصباح (رضوان ‌الله علیه) یا شاید به بعضی از شاگردهای ایشان راجع به ملّاصدرا این حرف را زدم که کتاب ملّاصدرا تدریس میشود، امّا لبّ حرفهای ملّاصدرا چیست؟ ملّاصدرا چند مسئله‌ی اساسی دارد؛ اینها را پیدا کنید، بکشید بیرون، روی اینها بحث بشود، کار بشود، کتاب نوشته بشود، مباحثه بشود؛ این لازم است. در مورد خود آقای مصباح همین جور است و باید این جوری بشود. نگاه کنید، ببینید آن جهت‌گیری فکری ایشان، آن نقطه‌ی تمرکز فکری ایشان چیست، چه در مسائل فلسفی، چه در مسائل اجتماعی، چه در مسائل اعتقادی و فکری، در فضای مجازی و از این قبیل پخش میشود ــ یک تکّه حرف را پخش کنید، این منتشر بشود، در ذهنها بماند، به زبانها بیاید، تکرار بشود؛ و مثل مَثَلِ سائر(۵)‌ که در زبانها تکرار میشود و میمانَد، این فکر بماند، معلوم بشود این، فکر آقای مصباح است؛ تا افراد اسم آقای مصباح را می‌آورند، هر کسی که دیده این تکّه‌ها را، این نوشته‌ها را، ذهنش به یکی از اینها متوجّه بشود، یادش بیاید. مثلاً یکی از راه‌های پخش فکرِ یک آدمِ متفکّر برجسته‌ی عمیقی مثل آقای مصباح این است.

صوت هم خیلی خوب است. حالا شاید لازم نباشد از اوّل تا آخرِ یک سخنرانی را پخش کنیم ــ ‌آن [کار] شاید یک مقداری تأثیر را هم کم کند ــ امّا بالاخره میتوان از یک صوتِ یک ساعته یا مثلاً سه ربع ساعته‌ای که مستمع را کاملاً جذب میکرده، مثلاً یک ربع ساعت مطلب درآورد.

یکی از چیزهایی که در این جلساتِ داخل حسینیّه‌ی(۶) ایشان نظر من را خیلی جلب میکند، این است که وقتی [فیلم آن را] پخش میکنند، آدم میبیند اوّلاً مستمعین که متراکم نشسته‌اند، همه جوانند، یعنی مثلاً یک آدم مسنّ بالای چهل سال شاید در اینها دیده نمیشود؛ همه جوانند. و [ثانیاً] همه همین طور محوند! این خیلی مهم است. من چون خودم سخنرانم، ده‌ها سال [سخنرانی کرده‌ام]، به این نکات توجّه دارم. چه زمانی هست که سخنران احساس میکند موفّق است؟ این نگاه‌ها و برخوردها و به‌اصطلاح آن نمایشهایی که از رفتار مستمع وجود دارد، نشان‌دهنده‌ی یک حقیقتی است؛ این را شما در سخنرانی‌های ایشان مشاهده میکنید، یعنی این من را خیلی جلب میکند. ایشان چه دارد میگوید که این جور همه‌ی دلها را، چشمها را مجذوب کرده، مبهوت کرده؟ این تکّه‌های خاص را پیدا کنید، مکرّر پخش کنید.

خوشبختانه صدا و سیما نسبت به این قضیّه روی خوش نشان داده. حالا گاهی اوقات هست مسئولانِ رسانه‌ها و مانند اینها روی خوش به یک چیزی نشان نمیدهند، [ولی] نسبت به کارهای ایشان الحمدلله صدا و سیما گرایش خوبی دارد و در ساعات مختلف [پخش میکند]. من گاهی عبور میکنم، [وقتی] نگاه میکنم میبینم، یا گاهی نشسته‌ام میبینم که از ایشان چیزهای زیادی را پخش میکنند؛ حیات آقای مصباح این است، زنده بودن آقای مصباح این است.

خب جسم ایشان رفت، حیف هم بود، خیلی حیف بود، یعنی وجود ایشان واقعاً مایه‌ی برکت بود، آدم از دیدن ایشان استفاده میکرد؛ یکی از این کسانی [بود] که ما در طول عمر دیدیم از دوره‌ی جوانی‌شان، نه حالا؛ آن وقت که ایشان شاید هنوز ازدواج هم نکرده بود ــ من قبل از اینکه بیایم قم، در مشهد با ایشان آشنا شدم؛ گمان میکنم مثلاً سال ۳۶، ۳۷ بود ــ از آن وقت آدم میفهمید ایشان یک مرد متدیّن، اهل دین و اهل تقوا بودند. از جمله‌ی آن کسانی بود که «مَن یُذَکِّرُکُمُ اللهَ رُؤیَتُه»(۷) بود؛ رؤیت ایشان هم آدم را کمک میکرد، پیش میبُرد، به یاد خدا می‌انداخت. خب هر چه از آن جوانی گذشت، ایشان بهتر هم شد؛ اگرچه هر چه هست، مال همان دوره‌ی جوانی است. شما جوانها قدر این دوره را بدانید؛ آنچه آن آخرِ کار به درد آدم میخورد و گیر آدم می‌آید و برای آدم میماند، همین [چیزی] است که حالا شماها کسب کرده‌اید و دارید کسب میکنید. جوانها قدر جوانی‌شان را بدانند.

خدا ان‌شاءالله درجاتشان را عالی کند. بله، دو سال از درگذشتشان گذشت؛ دوازدهم دی بود. خداوند ان‌شاءالله درجات ایشان را عالی کند و ایشان را مشمول مغفرت و رحمت خودش قرار بدهد.

والسّلام علیکم و رحمةالله و برکاته
سوره‌ی زمر، آیه‌ی ۳۰؛ «قطعاً تو خواهی مُرد، و آنان [نیز] خواهند مُرد.»
مؤسّسه‌ی آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)
و از آنان، مردان و زنان زیادی منتشر ساخت. (برگرفته از قرآن کریم؛ سوره‌ی نساء، آیه‌ی ۱
آیت‌الله محمود رجبی (رئیس فعلی مؤسّسه‌ی آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره))
مَثَلی که بین مردم جاری و متداول است.
جلسات هفتگی درس اخلاق مرحوم آیت‌الله مصباح‌یزدی (رحمه الله) سالیان متمادی در حسینیّه‌ی دفتر رهبر معظّم انقلاب در قم برگزار میشده است.
کافی، ج ۱، ص ۳۹

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • IR ۱۳:۲۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
    28 15
    خدابیامرزخیلی به بشریت خدمت کرد
  • سید محمد حسین IR ۱۳:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
    26 1
    بخاطر خدا وادای تکلیف درج کن من بعنوان طلبه ای روبه موت ادای تکلیف میکنم اولا ازسال 42 با امام وانقلاب همراه بوده ام مشقات دینداری وزندگی انقلابی را تحمل کرده ام درمورد ولایت فقیه موافق نظر امام یعنی درمقابل کسانی که ازنظرات شیخ طوسی وشیخ انصاری ومرحوم آخوند صاحب کفایه دفاع میکردند می ایستادم نقل به مضمون عرض میکنم مرحوم صاحب کفایه حکومت روحانیون را باعث خرابی دین ودنیای مردم میدانستند ولی باهزاران اسف درمقام ثبوت وواقع حرف آخوند هروی به کرسی نشسته امروز هرچند فکر میکنیم انقلاب را به کشورهائی صادر وبیش از 1000 حوزه علمیه داریم ولی به موج بی دینی ودین ستیزی مردم داخل ایران نمی اندیشیم ماهی از سر گنده گردد نی ز دم. امروز چرا بایستی تمام ارکان حاکمیت ایران دردست روحانیون باشد ومردم ایران تلخ ترین دوران زندگانی مادی ومعنوی خودرا بگذرانند من تمام این فقه واصول را به کرات دیده وخوانده وزیروروکرده ام هرگز عنوانی که به درد کشورداری مدرن بخورد درآن نیافته ام نمونه عملی بیش از هزار نفر باصطلاح مجتهد ارکان اصلی جمهوری اسلامی را اعم ازشورای نگهبان وروسای قوا و مجلس وعقیدتی سیاسیها و دستگاههای اطلاعاتی وتبلیغی ووووودراختیار گرفته اند واقعیت این است که مردم دربهترین حالت ازجمهوری اسلامی نا امید شده اند ببینید باانواع واقسام طرق مردم را خلع سلاح وبه قول خودشان آیت الله دکتر رئیسی را روی کار آورده اند نتیجه چی شد ؟؟؟؟؟؟؟؟بجای کم محلی وعدم عنایتی که روسای اصلاح طلب به موسسات ودائره های منسوب به دین داشتند آقای رئیسی اکثرکارگزارانش را ازدانشگاه امام صادق انتخاب وبرتقویت ارگانهای منسوب به دین اهتمام خاصی کرده درنتیجه بجای عقل وتجربه احساسات و برداشتهای جاهلانه ازدین حاکم شد ه سیاست خارجی هباء منثورا شده و نظرات کسانی که دراولیات معالم دینی می لنگند برارکان مدیریت کشور حاکم شده مثلا تقویت آنچه جنتی و علم الهدی واحمد خاتمی و پناهیان و حسن عباسی وحسین شریعتمداری میگفتند ومینوشتند خب کار بیش از حد محکم کاری شد بقیه درکامنت بعدی
    • احتضار IR ۱۵:۲۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۱
      0 7
      آفرین به تکلیف محوری شما! اول ببینید، کی بهتون تکلیف کرده؟ شما اگر زمان پیامبر صلی الله علیه و آله بودی چی میکردی؟ می گفتی من از اول با شما بودم، الآن مردمی از اسلام برگشتند، ول کنید، دست از پیامبری بردارید! شما از اول هم نبودی. من لم یتهم بأمور المسلمین فلیس بمسلم، در صدر امور حاکمیت مردم هست، اون وقت شما زور می زنید که آهای ول کنید، آهای چرا این همه طلبه تو حکومتند! خیلی خیلی حالتون خوبه!
  • سید محمد حسین IR ۱۳:۳۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
    18 1
    تتمه کامنت قبلی وتا آمدند گره هارا باز کنند اتفاقات اخیر پیش آمد الان به قطع ویقین اگر رفراندومی بزگزار شود آن 98 درصد اول انقلاب به کمتراز 20 درصد میرسد ؟؟؟؟؟؟؟؟الآن نحن نخدم الإسلام وإيران أو الخيانة ببینید کاری کرده ایم که در صفهای نان ومرغ وتجمعات طبیعی طرف به صغیر و کبیر مسئولین اهانت میکند و احدی متعرض نمیشود یعنی باتایید وسکوت خود اهانتهارا تقریر میکنند پرسش آیا بایستی کج راهه 44 سال گذشته را ادامه بدهیم ویا باتدبیری عاقلانه نسبت به اصلاحات اساسی وساختاری اقدام کنیم رأيي هو العبارة الأخيرة والامرالیکم
    • ابرهیم IR ۱۸:۳۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
      2 15
      سلام دوست عزیز این نوشته شما چند نکته دارد که فکر می کنم شما بدون اطلاع دقیق نظر داده اید مثلا اینکه خودشان آقای رئیسی را رو کار آوردند این حرف را کسی که ذره ای از شیوه انتخاباتی ایران خبر داشته باشد نمی زند اگر کار دست خودشان بود آقای خاتمی وروحانی خصوصا در دوره دوم رای نمی آوردند این حرف ها از آدم های کم اطلاع بعید نیست اما از شما که به قول خودتان اهل علم هستید بعید است نکته بعد اینکه ابتدائی ترین فایده علوم حوزه ایجاد دقت در فرد است البته اگر دروس خوب خوانده شود ولی متاسفانه دقت لازم در اظهار نظر شما مشاهده نمی شود زیرا با این نگاه شما که در مورد علوم حوزه دارید باید همه علوم تئوری دانشگاهی وفلسفه و..که ربط مستقیم با جامعه ندارند واکثر مردم شاید اصلا نتوانند آنها را بفمند بی فایده باشد در حالی که اروپا حتی سیاستش واداره کلان اجتماعی اش از همین فلسفه نشات گرفته است نکات دیگری هم در کلام شما بود که برای کسی که دقت کند اشکال آن واضح است موفق باشید
  • وَاتَّبِعُـوا أَثَرَهُمْ! CA ۲۰:۴۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
    0 15
    حاج حسین یکتا گفتند جمعه جمعه رفتنیها شد... جمعه رفتنی های قاسم و مصباح و فخری زاده.و که، احتمالا، دارد جمعه آمدن ها هم نزدیک میشود! سلام آقا جان، سلام پدر، ای عزیز تر از جان من، مصباح! خوشا به حال فرزندان ایران و امام که تو حزب خدایی مصباح ثبت نام میکنند!ما در خارج ایران هستیم و مراجعه به خیلی سایت و سامانه و پیام رسان های ایرانی این روزها برای ما امکان پذیر نیست. و محصولات نا أمن و نا پاک دشمن/غرب را استفاده و حمایت نمیکنیم. مجبور شدیم خودمان بشویم پیام رسان و پایگاه... پایگاه اطلاع رسانی آثار آیات و مصباح ما! انْظُـرُوا أَهْلَ بَیْتِ نَبِیِّـکُمْ فَالْزَمُـوا سَمْتَهُمْ، وَاتَّبِعُـوا أَثَرَهُمْ! در این جمع ما، حضرت آقا گفتند:«ایشان آثار صوتی دارند، آثار مکتوب دارند، آثار مؤسّسه و بنیانهای مؤسّساتی، مثلِ آنهایی که اسم آوردیم- یا شاید هم غیر آنها که من خبر ندارم- دارند، الحمدلله فرزندان خوبی دارند، آقازاده‌های خوبی دارند؛ وَ بَثَّ مِنهُما رِجالاً کَثیراً وَ نِساء؛ الحمدلله؛برکات نسلی‌شان هم برکات خوبی است.» در «آن زمستان»، آیت الله مصباح به حاج قاسم گفتند هر چه ما قدر سید علی را بدونیم، خدا هم نعمتش را برای ما زیاد میکند! در این زمستان، آیت الله مصباح و حاج قاسم به ما می گویند هر چه ما قدر سید علی را بدونیم، خدا هم نعمتش را برای ما زیاد میکند! باید پیر و جوان همه کشورها قوی و مقاوم بشوند مثل پیر و جوان محور مقاومت! «آیه مقاومت» را باید دید!آیه مقاومت سید حسن ما و مصباح! سید ما گفت اگر بخواهید جنگ (ماه ژوئيه) را در یک جمله خلاصه کنم، می گویم خدا را به صورت حیرت انگیزی دیدیم. ما هم باید خدا را به صورت حیرت انگیزی ببینیم! حاج آقا پناهیان فرمودند:«تکنولوژی ما را فریب داده...به حداقل قانع شدیم. فکر می کنیم خیلی امکانات داریم. یک موبایل مسخره با امکاناتش دستمون گرفتیم، ۴ تا صحنه از اینور و اونور عالم که توی اینترنت گذاشتن میبینیم.فکر میکنیم خیلی اطلاعاتمون رفت بالا... نهایت بی امکاناتی و صُمٌّ بُكْمٌ عُمْيٌ در مرتبه ی را داریم تجربه می کنیم. آن کسی که آن حیات دیگر را پیدا میکند، و به کف دستش نگاه میکند، اطلاعاتی به اندازه موبایل های ما میبیند؟ یا سرگرم چیزهای دیگریست در عالم... صدا از جای دیگری میشنود؟» مگر نمی خواهیم صدای امام را بشنویم؟ مگر نمی خواهیم سیمای امام را ببینیم؟ باید چشم و گوش و دلمون را از هر چه نا پاک پاک کنیم!🇮🇷🇵🇸
  • مهدی IR ۰۸:۳۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۴
    3 0
    علامه مصباح متفکری است که حلقه مفقوده اش عدالت اجتماعیه چون ایشون هم مثل سروش قائل به عدالت فردیه و این یعنی تکیه بر این بزرگوار..آنچنان نشاید
    • بینهما بون بعید IR ۱۴:۵۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۴
      0 0
      این رو از کجا میگید؟! کلا.