دکتر مهدی اسلامی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، ضمن تبریک سالروز ولادت باسعادت امیرالمؤمنین علی(ع) ابراز داشت: با وجود نسبتاً کوتاه بودن عمر حکومت امام علی(ع) ایشان شاخصه ها و مؤلفه هایی از حیث رویکرد مدیریتی و حاکمیتی به بشریت نشان دادند که برای همیشه تاریخ بهترین الگو برای اداره صحیح جامعه و حل مشکلات مردم به شمار می رود.
وی با اشاره به این که ویژگی و شاخصه مهم دولت علوی، اهتمام نسبت به حضور مردم در صحنههای مختلف سیاسی و اجتماعی است، افزود: در اندیشه اسلامی رضایت و مشارکت فعالانه مردم برای انتخاب مسئولان نقش تعیین کننده دارد، کما این که در صدر اسلام بیعت، نوعی مشارکت سیاسی افراد جامعه در انتخاب و پذیرش حاکمیت سیاسی حاکم اسلامی بود که افراد جامعه را به رهبران متصل و قیود و تعهدات دو جانبهای را معین میساخت.
این مدرس دانشگاه همچنین گفت: اساساً زیربنای تشکیل حاکمیت سیاسی پیامبر اکرم (ص) با بیعت پدید آمد و با اعلام رضایت و حمایت مردم رسمیت یافت و همین شیوه نیز در تشکیل حاکمیت سیاسی امام علی (ع) نیز اعمال شد، کما این که امیرالمؤمنین(ع) پس از ۲۵ سال خانه نشینی با اصرار مردم و از طریق بیعت حکومت را پذیرفت.
وی ادامه داد: آن حضرت با تأکید بر نقش اساسی مردم در تعیین سرنوشت خویش میفرمایند: "ای مردم، این امر (حکومت) امر شماست. هیچ کس جز آن که شما او را امیر خود گردانید حق حکومت بر شما را ندارد. ما دیروز هنگامی از شما جدا شدیم که من پذیرش ولایت شما را ناخوشایند داشتم ولی شما نپذیرفتید و جز به این که من تشکیل حکومت دهم رضایت ندادید. آگاه باشید که من کسی جز کلید دار شما نیستم و نمیتوانم حتی یک درهم به ناروا از بیت المال برگیرم"
اسلامی در ادامه با اشاره به اهمیت نقش مشورتی مردم ابراز داشت: اصل شورا یا بها دادن به اندیشه و خرد جمعی در سیره حکومتی امیرالمؤمنین(ع) از جایگاه ویژهای برخوردار است؛ ایشان علاوه بر پایبندی خود به این اصل، به کارگزارانش هم توصیه میکرد هرگز این مهم را فراموش نکنند. آن حضرت خود فرموده است: "آگاه باشید حق شما بر من این است که جز اسرار جنگی هیچ سری را از شما پنهان نسازم و در امری که پیش میآید جز حکم الهی، کاری بدون مشورت با شما انجام ندهم".
وی یادآور شد: زمانی که ایشان قصد رفتن به شام کرد مهاجران و انصار را فرا خواند و پس از حمد و ثنای الهی فرمود: "بی گمان شما کسانی هستید که نظرتان محترم، خردتان ارجمند، سخنانتان حق و کردار و رفتارتان نیکوست و اکنون آهنگ آن کردهایم که سوی دشمن خود و شما رهسپار شویم پس نظر مشورتی خود را اعلام کنید".
وی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از زمینههای ایجاد و گسترش مشارکت سیاسی مردم در جامعه را می توان از طریق نقد و ارزیابی عملکرد کارگزاران اسلامی مورد بررسی قرار داد. این اصل را میتوان یکی از مهمترین عوامل بقأ و سلامت نظام اسلامی دانست؛ زیرا با باز نمودن فضای لازم جهت طرح اظهار نظرها و نصیحتهای خیرخواهانه از سوی مردم، میتوان مسئولان را در راه رسیدن به اهداف عالیه و مقدس اسلامی یاری رساند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه امام صادق(ع) بیان داشت: در جامعه اسلامی مردم وظیفه دارند نسبت به سرنوشت سیاسی و اجتماعی خود و سایر افراد جامعه بی تفاوت نمانند و در مقابل کارگزاران و حاکمان سیاسی نیز میبایست زمینه توسعه مشارکت فعال مردم را در امور سیاسی و اجتماعی فراهم آورند.