سه‌شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳ |۱۷ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 19, 2024
آیت الله العظمی جوادی آملی

حوزه/ بگویید شیعه دوازده امامی و شیعه اثناعشری، و بدانید که شیعه اثناعشری، حرفی غیر از اسلام ندارد، حرفی غیر از قرآن و اهلبیت ندارد، حرف شیعه همان حرف اسلام است و لا غیر و منابع ما هم قرآن و اهلبیت هستند. لذا اگر ما با قرآن تشخیص دادیم که این حکم، اسلامی هست، یقینا حرف شیعه هم همین است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حضرت آیت الله جوادی آملی در دیدار حجت الاسلام والمسلمین مهدی ایمانی پور رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و جمعی از اعضای شورای علمی کتاب «معرفی اسلام شیعی به عرصه بین الملل در جهان معاصر»، بیان داشتند: خداوند در اولین آیاتی که بر پیامبر گرامی اسلامی نازل کرده است می فرماید: ﴿اقْرَأْ وَ رَبُّکَ الْأَکْرَمُ﴾؛ در اولین آیات وقتی خود را می خواهد معرفی کند می گوید: من خدای اکرم هستم نه خدای اعلم یا افقه! شما وقتی ببینید در فلان مدرس، فقیه هست، می فهمید درس فقه می دهد، طبیب درس طب و مهندس درس هندسه می دهد، یعنی از وصف مدرس، مشخص می شود که درس چیست، خداوند در اولین آیات که خود را معرفی می کند می فرماید: من خدای اکرم هستم و شما هم در کلاس درس کرامت شرکت کنید و درس کرامت بخوانید.

ایشان ادامه دادند: در آیات پایانی همین سوره علق نیز، با لحنی که متمم کرامت است می فرماید:﴿أَلَمۡ یَعلَم بِأَنَّ ٱللَّهَ یَرَیٰ﴾؛ نمی فرماید گناه نکنید که از بهشت محروم می شوید یا گناه نکنید که جهنم می روید و خدا عذاب می کند، بلکه گناه نکنید مگر نمی دانید که «اکرم» می بیند، این سوره خیلی لطیف است. بنابراین اولین سوره ای که نازل شده است سخن از بگیر و ببند نیست، سخن از فرشته شدن است، یعنی اساس بر کرامت است و این کرامت وصف فرشته هاست؛ دین می‌خواهد که انسان، کریم باشد.

ایشان بیان داشتند: دنیای بی آخرت یعنی حرکت بدون هدف، یعنی لغو، یعنی بازی و ما بازیگر نیستیم! باید همواره به فکر آخرت بود در حالی که حرف کانت و فلاسفه غربی همین بود که می گفتند زندگی ما همین نشئه دنیا و مرگ و حیات طبیعت است و جز طبیعت کسی ما را نمی میراند، این حرف جدید نیست، خداوند در قرآن کریم به آن اشاره کرده است که کفار می گفتند:﴿مَا هِیَ إِلَّا حَیَاتُنَا الدُّنْیَا نَمُوتُ وَنَحْیَا وَمَا یُهْلِکُنَا إِلَّا الدَّهْرُ﴾، این حرف فلاسفه غرب هم هست و همین هم در دانشگاه های ما آمده است! آنچه در فضاهای علمی و دانشگاه ها باید بحث شود این است که ما با مرگ می پوسیم یا از پوست به در می آییم؟! قرآن کریم می فرماید شما مثل درخت نیستید که پس از ثمردهی، هیزم شوید و تمام! بلکه مانند پرنده ای هستید که بعد از مرگ از قفس آزاد می شوید، مرگ پوسیدن نیست، بلکه از پوست به در آمدن است.

آیت الله العظمی جوادی آملی در بخش دیگری از سخنان خود درباره تدوین کتاب معرفی اسلام شیعی، بیان داشتند: حوزه اگر بخواهد کاری انجام دهد، می تواند! همین تفسیر تسنیم که به ۸۰ جلد رسیده است، کار حوزه است! چرا که ما در ابتداء که تفسیر قرآن را شروع کردیم پیش بینی نمی کردیم که کتاب تفسیر تسنیم به ۸۰ جلد برسد، اما ورود به تفسیر آیات در اختیار ما بود ولی خروج از آن مبحث در اختیار ما نبود و آن هم به خاطر وجود فضلاء و اساتیدی فراوانی بود که در پای درس حضور داشتند و اشکالات و سوالات خودشان را مطرح می کردند تا مباحث به صورت کامل تبیین شود! پس حوزه اگر بخواهد کاری انجام دهد، می تواند عالمانه و محققانه انجام دهد.

ایشان ادامه دادند: این کار شما که می خواهید کتابی درباره معرفی اسلام شیعی بنویسید، کار خوبی است، اما نگویید شیعه مطلق! چرا که شیعه نیز دارای نحله های گوناگونی است، بلکه از همان اول بگویید شیعه دوازده امامی و شیعه اثناعشری، و بدانید که شیعه اثناعشری، حرفی غیر از اسلام ندارد، حرفی غیر از قرآن و اهلبیت ندارد، حرف شیعه همان حرف اسلام است و لا غیر و منابع ما هم قرآن و اهلبیت هستند. لذا اگر ما با قرآن تشخیص دادیم که این حکم، اسلامی هست، یقینا حرف شیعه هم همین است.

معظم له با بیان اینکه اهلبیت عصمت و طهارت، عِدل قرآن هستند، اظهار داشتند: با توجه به منابع اصیلی که داریم نباید به دنبال منابع دست چندم برویم، لذا همواره باید ببینیم که قرآن چه گفته، نهج البلاغه و صحیفه سجادیه چه گفته اند! ایشان اظهار داشتند: اول از همه باید در مورد نهج البلاغه که محور تشیع هست، با کمک محققین و اساتید موضوعات نهج البلاغه بررسی و کار علمی و تحقیقی در این باره صورت بگیرد، همچنین درباره موضوعات مورد بحث در صحیفه سجادیه و ادعیه ها که منابع ما هستند، باید کار تحقیقی صورت بگیرد.

ایشان با بیان اینکه قلمرو دین، همه امور زمینی و آسمانی را شامل می شود، بیان داشتند: ما در همین کتاب مفاتیح الحیات درباره سه اصل جهان بینی و جهان داری و جهان آرایی صحبت کرده ایم، یعنی از عرش تا فرش، قلمرو دین ماست، یعنی مسائل زمین شناسی و آسمان شناسی همه زیر مجموعه شیعه شناسی است، اول از همه معرفت شناسی که معیار و ترازوی ما چیست و سپس اینکه جهان ساخته کیست باید مورد تحقیق قرار گیرد، و در این صورت دیگر لازم نیست که حتما چند جلد کتاب بنویسید، اگر حرف پخته و علمی باشد یک رساله کوچک نیز کافی است.

معظم له بیان داشتند: وجود سوالات علمی، کتاب را علمی و ماندگار می کند، همچنان که در قرآن کریم در آیات مختلف واژه ﴿یسألونک﴾ چندین بار آمده است، لذا کار را با توکل بر خدا و اهلبیت عصمت و طهارت و با همت بالا آغاز کنید، کار را به صورت لجنه ای جلو ببرید، حتما سوالات مورد نظر، سوالات علمی و دقیق باشد و منحصرا هم درباره شیعه دوازده امامی بحث کنید و از اهلبیت عصمت و طهارت هم مدد بخواهید و بگویید «انی محقق لما حققتم» ما آمده ایم تا محققانه برگردیم، «و محتمل لعلمکم» آمده ایم تا شاگردی کنیم و علم شما را حمل کنیم، این جملات گر چه به صورت خبر بیان شده است اما به داعی انشاء می باشد، یعنی از آنها می خواهیم تا این ظرفیت به ما عطا شود.

در ابتدای این دیدار حجت الاسلام والمسلمین ایمانی پور رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گزارشی درباره پروژه معرفی اسلام شیعی خدمت حضرت آیت الله جوادی آملی ارائه داد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha