به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام روح الله حریزاوی قائم مقام سازمان تبلیغات اسلامی در آیین افتتاحیه رزمایش «محله اربعینی» که امروز به صورت مجازی در بستر آپارات و با حضور مدیران کل، معاونین فرهنگی و کارشناسان ستاد استانی و مدیران ادارات و کارشناسان شهرستانی سازمان تبلیغات در سراسر کشور برگزار شد، با اشاره به روایت شریف «اِنَّ لِقَتْلِ الْحُسَیْنِ علیه السّلام حَرارَةً فی قُلُوبِ الْمُؤمنینَ لا تَبْرُدُ اَبَداً» اظهار داشت: حرارت عشق حسینی و نیاز انسان به این منبع نورانی و متعالی پدیده ای است که درطول تاریخ حیات بشر نجات بخش و حرکت بخش بوده و تلاش دشمنان نیز برای خاموش کردن این مغناطیس معنوی همواره بی ثمر بوده و اثر معکوس داشته و باعث شده تا عشق و علاقه آزادگان جهان به این منبع فیض بیشتر شود.
وی جنایت حادثه تروریستی روز گذشته در حرم حضرت شاهچراغ(ع) را از جمله تلاش های بی ثمر دشمنان برای کم فروغ کردن عشق و علاقه مردم به اهل بیت دانست و گفت: مردم مؤمن ایران با حضور ۸۶ درصدی در مجالس حسینی و ۷۲ درصد علاقه به حضور در مراسم اربعین نشان داده اند که توطئه های دشمن بی اثر بوده است.
حجت السلام حریزاوی حرکت اربعین را در ادامه برنامه های پرشور محرم و ترکیبی از زیارت و عشق دلدادگان و جاماندگان توصیف کرد و افزود: اربعین نماد و شعار شیعه و بلکه یک شعار تمدن ساز است؛ در تمدن شیعی حرکت از سکون و بی حرکتی ارزشمندتر است و قیام بر قعود فضیلت دارد.
وی ادامه داد: راهپیمایی اربعین یک حرکت است و انسان را به حرکت وامی دارد و یک نوع خودسازی است که نباید ساکت و راکد باشیم و ثانیا اربعین یک حرکت تمدن ساز است؛ چرا که تمدن اسلامی در آخرالزمان بنابه گفته اهل تحقیق و اهل معنا مبتنی بر یک پدیده شبیه اربعین است و در طول تاریخ نداشته ایم که این تعداد انسان در یک بازده چند روزه در کنار هم جمع شوند و یک حرف جدی و قابل توجه داشته باشند.
قائم مقام سازمان تبلیغات اسلامی اهداف اربعین را فراتر از صرف زیارت عنوان کرد و ابراز داشت: زیارت یکی از اهداف اربعین است؛ این جمعیت برای اعلان جنگ و اعلام آمادگی به ولی خود برای یک مبارزه تمدنی می آیند و اگر فرمان حرکت به سمت بیت المقدس را دریافت کنند از همانجا می توانند به سمت بیت المقدس حرکت کنند و کار صهیونیست ها را یکسره بکنند.
وی ایجاد ولاء را یکی دیگر از مسائل اربعین برشمردند و افزودند: ولاء دو صورت دارد؛ گاهی ولاء طولی است که همه ما ولایت خدا و اهل بیت و فقهای را پذیرفته ایم و ولاء طولی داریم؛ اما یک جنبه دیگر هم ولاء عرضی است که منظور این است که بین مؤمنین به هم پیوستگی و یک چسبندگی وجود داشته باشد و به فکر همدیگر باشند؛ حرکت اربعین بالاترین حد این رابطه طرفینی را شاهد هستیم و ملتی که خود نیز گرفتار انواع مشکلات اقتصادی و کمبودها هستند به بهترین وجه ممکن از مهمانان و سایر ملت ها و حتی غیر مسلمانان استقبال و پذیرایی می کنند.
حجت الاسلام حریزاوی بر استفاده از ظرفیت های اربعین تأکید کرد و گفت: باید تلاش کرد تا این درس ها و ظرفیت هایی که در اربعین وجود دارد در زندگی خود پیاده کنیم و از ظرفیت جامعه پردازی و تمدنی سازی و فناوری های نرم که در این حرکت بزرگ وجود دارد غفلت نکنیم، چرا که چنین حرکت هایی مانند کاتالیزورهای معنوی هستند که جامعه به سرعت معنای آن را دریافت می کند و به آن تمایل نشان می دهد و نباید مسجدی ها و مبلغین از این ظرفیت بزرگ غافل شوند.
وی در پایان خاطر نشان کرد: نباید از کسانی که به هر دلیل امکان حضور در این رزمایش بزرگ را ندارند غفلت کنیم، بلکه باید تا حد امکان مردم را نسبت به اربعین آگاه سازی کنیم؛ زمینه حضور افراد را فراهم کنیم و برای کسانی که فرصت و شرایط حضور پیدا نکرده اند، مراسم جاماندگان را که چندین سال است با همت علماء و مؤمنین راه اندازی شده را توسعه دهیم و با راهکارهای مختلف و ابتکار عمل عزیزان محله های خود را اربعینی کنیم.
حرکت بزرگ تمدنی اربعین
حجت الاسلام رضا عزت زمانی معاون فرهنگی و تبلیغ سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به روایت «مَنْ خَرَجَ مِنْ مَنْزِلِهِ یُرِیدُ زِیَارَةَ قَبْرِ اَلْحُسَیْنِ بْنِ عَلِیٍّ ع إِنْ کَانَ مَاشِیاً کُتِبَ لَهُ بِکُلِّ خُطْوَةٍ حَسَنَةٌ وَ مُحِیَ عَنْهُ سَیِّئَةٌ» از امام صادق(ع) اظهار داشت: در زیارت اربعین چندین محور وجود دارد که یکی از این محور ها حرکت از منزل به سمت کربلاست؛ بر اساس این روایت کسی که به قصد زیارت از خانه خارج شود مشمول حسنه و بخشش گناه است و از زمانی که تصمیم به زیارت می گیرد و از منزل خارج می شود زائر محسوب می شود.
وی محور دیگر در زیارت اربعین را قدم زدن وحرکت با پای پیاده برشمردو افزود: در روایات دیگر نیز بر پیاده رفتن به زیارت امام حسین(ع) تأکید شده و نکته ای که از ویژگی های اربعین به ما بیشتر می تواند کمک کند و این حرکت را با عظمت بیشتری نشان دهد و افراد بیشتری را در جای جای عالم درگیر حرکت اربعین کند، این است که از هرکس از خانه خودش حرکت کند و آغاز حرکت منزل به منزل توسعه پیدا کند.
حجت الاسلام عزت زمانی ادامه داد: اگر این حرکت همگانی اتفاق افتاد و جمع کثیری از مشتاقان زیارت را به همراه خواهد داشت و این حرکت مویرگی که از جای جای عالم اتفاق می افتد به سمت نقطه اوج و کربلا راه خواهد افتاد و همه در این حرکت بزرگ تمدنی نقش خواهند داشت.
وی با ابراز اینکه هرچند زیارت حائز ارزشمندی متمایزی دارد، اما صرف حرکت ما به سمت این مسیر نیز ارزشمند است و ما باید این حرکت را گسترش دهیم تلاش کنیم تا افراد بیشتری در این مسیر همراه شوند.
معاون فرهنگی و تبلیغ سازمان تبلیغات اسلامی در پایان بر لزوم برنامه ریزی و ایجاد این حال و هوای اربعینی در محله ها و شهرها برای جاماندگان تأکید کرد.
حال و هوای اربعینی محله ها
حجت الاسلام سیدناصر میرمحمدیان مدیرعامل بنیاد هدایت، با اشاره به ظرفیت عظیم اربعین در شکل گیری اجتماعت بزرگ اظهار کرد: شاید اگر اربعین نبود این برنامه های بزرگ و مهمانی های چند کیلومتری در غدیر و ... نیز اتفاق نمی افتاد و این درسی بود که ما از اربعین گرفتیم.
وی ادامه داد: اربعین ما را رشد داد و باید فناوری اربعین به فناوری های کوچک ترجمه شود تا بتواند درمحله نسبت بگیرد؛ محله اسلامی و محله ای که مقاوم است را در یک کلمه ترجمه کردیم به محله همدل و این محله همدل وقتی به غدیر می رسد مهمانی محله را برپا می کند و وقتی به اربعین نزدیک می شود محله اربعینی رقم می زند و تلاش می کند هر کدام از اعضای محله نسبت خود را با اربعین مشخص کنند.
مدیر عامل بنیاد هدایت، راهگشایی و تشویق را از وظایف سازمان تبلیغات بر شمرد و گفت: ما وظیفه داریم تا برنامه هایی را طراحی کنیم که این مشارکت افزایش پیدا کند و نگاه ها عمق پیدا کند و به اهداف خود بهتر و سریعتر برسیم.
وی ادامه داد: وقتی می خواهیم نگاه را رشد دهیم یکی از مواردی که خیلی می تواند به ما کمک کند، برداشتی است که مرحوم آیت الله بهجت از روایت «عِنْدَ قَبْرِ الْحُسَیْنِ» دارند و آن اینکه وقتی حرم شلوغ می شود، تا آخرین زائر گسترش پیدا می کند و و ما که درمسیر هستیم گویا در حرم هستیم و در این نگاه حرم امام حسین(ع) به سرتاسر عالم گسترش پیدا می کند و این نگاه جلوه دیگری از اربعین به ما می دهد.
حجت الاسلام میرمحمدیان با بیان اینکه وظیفه ما در ایام محرم این بود که عزاداری کنیم ابراز داشت: در اربعین وظیفه داریم حرکت کنیم؛ برخی تا کربلا می روند و برخی هم درشهر و محله خود به عشق کربلا قدم می زنند و ممکن است عده ای هم بیایند و به این جاماندگان خدمت کنند؛ این گسترش مفاهیم خیلی به حرکت تمدنی اربعین کمک می کند.
وی ادامه داد: در اربعین هرکس حرکت می کند یا زائر است یا جامانده؛ کسانی که می روند در مسیر زیارت هستند و آثار و برکات خود را دارد پیوندهای اجتماعی بیشتر تقویت می شوند و هرکس به گونه ای در این مسیر خدمت می کند و حرکت می کند. کسانی که جامانده هستند یعنی افرادی که نیت داشته اند در اربعین در کنار حرم امام حسین(ع) باشند ولی به هر دلیل جامانده اند.
حجت الاسلام میرمحمدیان افزود: مردم محله باید نسبت خود را مشخص کنند؛ عده ای به پیاده روی می روند و عده ای به جاماندگان خدمت می کنند؛ کسانی که امکان رفتن ندارند می توانند به کسانی که هزینه رفتن به کربلا ندارند کمک مالی می کنند و به هر راهی که شده تنور اربعین را گرم تر می کنند.
وی ادامه داد: یکی از راه ها این است که کاروان های راه بیفتد وعده ای به بدرقه زائرین و در هنگام برگشت به استقبال آن ها می روند؛ خود این کارها باعث می شود محله حال و هوای اربعینی پیدا کند.
مدیرعامل بنیاد هدایت به بیان وظایف سازمان تبلیغات پرداخت و گفت: وظیفه ما در سازمان این است که ستادی را تشکیل دهیم و شناسایی اولیه می کنیم که کدام محله ها برنامه اربعین دارند و اینها ثبت شود و ما هم وظیفه داریم این ها را روایت کنیم؛ تلاش کنیم برای کاروان هایی که روحانی ندارند؛ مبلغین را همراه کنیم.
وی در پایان خاطر نشان کرد: برای اینکه هرکسی در اربعین کنشی انجام داد ثبت کند و ما آماری داشته باشیم ولی این سامانه تنها پشتیبان است، اصل ماجرا این است که هر کس نسبت خود را با اربعین مشخص کند و اگر خواست می تواند در این سامانه نیز ثبت کند.
انتهای پیام
نظر شما