شنبه ۷ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۳
دانشگاه‌ها با فعالیت علمی و پژوهشی در مقوله زیارت به تعالی، تسهیل و توسعه آن کمک کنند

حوزه/ تولیت آستان قدس رضوی زیارت را مسئله‌ای مهم که عموماً مورد غفلت دانشگاه‌ها واقع شده، خواند و از مراکز آموزش عالی کشور درخواست کرد با کار علمی و پژوهشی در خصوص زیارت به تعالی، اثرگذاری، تسهیل و توسعه هرچه بیشتر آن کمک کنند.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین احمد مروی در دیدار رؤسای دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری کشور که با حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، در تالار ولایت حرم مطهر امام رضا(ع) انجام شد، تقارن گردهمایی نخبگان و رؤسای مراکز علمی کشور در حرم مطهر عالم آل محمد(ص) در ایام میلاد باب العلم امیرالمؤمنین علی(ع) را مبارک خواند و با اشاره به تأکیدات اسلام بر تعلیم، تعلم و کسب دانش، اظهار کرد: تأکیدات پیامبر گرامی(ص) و مکتب اسلام بر علم توانست بزرگترین تمدن بشری را در میان مردمان دوران جاهلیت به وجود آورد.

وی با اشاره به اقتدار علمی مسلمانان در تاریخ، اظهار کرد: مسلمانان پرچم‌دار و داعیه‌دار علم و دانش بودند و غرب با سرمایه مسلمانان توانست به علم و دانش دست یابد.

تولیت آستان قدس رضوی با بیان اینکه پیشرفت‎های علمی کشورهای اسلامی به مذاق دشمنان خوش نمی‌آید، عنوان کرد: پیش از انقلاب اسلامی اخبار خودکشی مبتکران و دانشمندان کشورمان فراوان بود، اما در حقیقت خودکشی نبود این افراد را می‌کشتند، نمونه‌اش همین دانشمندان هسته‌ای ما که به شهادت رساندند، این نشان می‌دهد که مستکبران از علم و دانش ما هراس دارند، آنها از جامعه‌ای که برخوردار از دانش باشد، هراس دارند.

ناامیدی؛ راهبرد دشمن برای مقابله با پیشرفت‌های علمی کشور است

حجت الاسلام والمسلمین مروی با بیان اینکه دشمن از یک سو به دنبال حذف فیزیکی دانشمندان و از سوی دیگر در تلاش برای ایجاد روحیه یأس و ناامیدی در میان نخبگان ما است؛ اظهار کرد: امام خمینی(ره) در اکثر سخنرانی‌های خود در ابتدای انقلاب نسبت به خودباوری و اعتمادبه‌نفس مردم به ویژه قشر دانشگاهی تأکید داشتند و همواره آن را متذکر می‌شدند.

وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی خودباوری و اعتمادبه‌نفس را دوباره در ملت ایران و در میان قشر فرهیخته و دانشگاهی ما احیا کرد، گفت: قدرت و عزت علمی که دانشمندان و قشر دانشگاهی در سال‌های پس از پیروزی انقلاب به نمایش گذاشتند؛ نتیجه کسب این خودباوری و اعتماد به نفس است.

تولیت آستان قدس رضوی ضمن اشاره به تأکیدات رهبر معظم انقلاب در خصوص توجه به علم، دانش، نوآوری، خودباوری و اعتماد به نفس، گفت: پیش از انقلاب به شکل‌های مختلف در میان ملت ایران و قشر دانشگاهی کشور مقهور فرهنگ غرب بودن پمپاژ می‌شد؛ به طوری که تقی‌زاده، سیاستمدار خودفروخته دوران طاغوت گفته بود «برای رسیدن به تمدن باید از موی سر تا ناخن پا غربی شویم!»؛ اما امروز دیگر این تفکر که برای رسیدن به علم و دانش باید از هویت ایرانی و اسلامی تهی شد؛ جایگاهی در کشور ندارد و این حاصل تلاش‌های دانشمندان، دانشگاهیان و قشر فرهیخته کشور است.

جهاد علمی دانشمندان هسته‌ای باید ادامه یابد

حجت الاسلام والمسلمین مروی با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای هسته‌ای ابراز کرد: جهاد علمی دانشمندان هسته‌ای باید ادامه یابد و دانشگاهیان ما می‌توانند علم و دانش را از انحصار غربیان که از آن برای برده داری استفاده می‌کنند؛ خارج سازند.

وی افزود: غرب در گذشته جسم انسان‎ها را در راستای منافع خود به بردگی می‌کشیدند و حال که نمی‎تواند جسم‌ها را به بردگی بکشاند؛ ارزش‌ها، حقوق بشر و آزادی انسان را مصادره و به بردگی می‌کشد، و این دانشمندان هستند که می‎توانند علم را از زندان و انحصار غربیان خارج سازند.

تولیت آستان قدس رضوی ترویج علم نافع و پاسخگویی به نیازهای زمان را مورد تأکید قرار داد و گفت: پژوهش‌های علمی باید کاربردی و در راستای رفع نیازهای جامعه باشد به طوری که در نهایت نفع آن به کشور و مردم برسد و پایان‌نامه‎های دانشجویی باید مسأله محور و پاسخگوی نیاز جامعه باشد.

زیارت؛ مسئله ای مهم که مورد غفلت دانشگاه‌هاست

حجت الاسلام والمسلمین مروی زیارت از مسائل مهم که در حوزه‎های علمی و دانشگاهی مورد غفلت است، معرفی و ابراز کرد: ما از جامعه نخبگان و دانشگاهیان توقع داریم به مقوله زیارت به لحاظ علمی بپردازند؛ زیارت مسئله‌ای عادی نیست، اینکه سالانه حدود ۳۰ میلیون نفر با هزینه شخصی به این مکان مقدس مشرف می‎شوند، موضوعی قابل تأملی است.

وی اضافه کرد: در دوران شیوع کرونا بسیاری از جامعه شناسان با نگارش مقالات و تحلیل‌های جامعه شناسی نسبت به کاهش توجه به امر زیارت پس از همه‌گیری کرونا اظهار نگرانی می‌کردند؛ اما تجربه‌ نشان داد برخلاف آنچه برخی تصور می‌‎کردند اقبال به زیارت پس از کرونا نه تنها کمتر نشد، بلکه بیشتر نیز شد؛ این موضوعات همه حکایت از آن دارد که زیارت پدیده‌ای معمولی نیست.

تولیت آستان قدس رضوی با بیان اینکه تحلیل پدیده زیارت نیازمند کار علمی است؛ ابراز کرد: مسئله علاقه مردم و جذبه بارگاه قدس رضوی قابل تحلیل علمی است و اینکه برای عمق بخشی بیشتر زیارت و تبدیل آن به زیارتی متعالی و با معرفت چه باید کرد، نیاز به کار علمی و پژوهشی دارد؛ لذا از دانشگاه‎ها درخواست داریم برای تحقق این مهم به کمک ما بیاید.

وی با بیان اینکه در آستان قدس رضوی به کار علمی معتقد هستیم، گفت: ما به این معنا اعتقاد و ایمان داریم که اگر کاری بخواهد ماندگار و اثرگذار شود، باید از پشتوانه علمی برخوردار باشد.

حجت الاسلام والمسلمین مروی با اشاره پروژه ساماندهی و بهسازی زیرگذر و پارکینگ‌های حرم مطهر رضوی؛ عنوان کرد: زیباسازی متناسب با معماری و فضای حرم مطهر، بهینه‌سازی سیستم تهویه‌، ارتقاء سطح ایمنی و غیره از موضوعاتی بود که سال‎ها در خصوص زیرگذر حرم مطهر مطرح بود؛ در خصوص این پروژه بنده به دست اندرکاران امر تأکید کردم برای اجازه آغاز این پروژه ابتدا باید تأئیده دانشگاه صنعتی شریف اخذ شود و بدون موافقت این دانشگاه، اجازه آغاز این پروژه را نخواهم داد.

وی با بیان اینکه پروژه زیرگذر حرم مطهر با بازدید کارشناسان و تأئید دانشگاه صنعتی شریف آغاز شد، گفت: اعتقاد آستان قدس رضوی بر کار علمی است و هر امری در این آستان قدسی انجام می‎شود باید پشتوانه علمی داشته باشد.

تولیت آستان قدس رضوی در پایان عنوان کرد: از وزیر محترم علوم و از رؤسا و اساتید فرهیخته دانشگاه‎ها و مراکز علمی کشور درخواست دارم برای تعمیق هرچه بیشتر پدیده نادر، بی نظیر و بسیار مؤثر زیارت کار علمی و پژوهشی انجام دهند و اینگونه به خادمی علمی حضرت رضا(ع) مفتخر شوند.

در آغاز این دیدار دکتر محمدعلی زلفی گل، وزیرعلوم، تحقیقات و فناوری گزارشی از اجلاسیه رؤسای دانشگاه‌های کشور در دانشگاه فردوسی مشهد ارائه و در ادامه به بیان برنامه‌ریزی‌های صورت‌گرفته برای شتاب بیش از پیش تلاش‌های علمی-پژوهشی دانشگاهیان سراسر کشور در جهت استقلال بیشتر و تقویت بنیه های علمی کشور اشاره کرد.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha