یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ |۱۱ ذیقعدهٔ ۱۴۴۵ | May 19, 2024
همایش «دین، فرهنگ و رسانه‌های نوین»

حوزه/هشتمین پیش‌نشست همایش «دین، فرهنگ و رسانه‌های نوین» با حضور اندیشمندان، صاحب نظران حوزه و دانشگاه به صورت برخط برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، امیر یزدیان، پژوهشگر رسانه طی سخنانی در هشتمین پیش نشست با عنوان «مواجهه اجتماعات شیعی با رسانه‌های نوین» اظهارکرد: تا اویل دهه ۷۰ میلادی مطالعه جدی در حوزه رسانه‌های دینی انجام نشده بود و بیشتر اندیشه‌ها مارکسیستی و دین‌گریزی بود و اندیشمندان علوم اجتماعی کمتر سراغ این موضوعات بودند. به تدریج بعد از دهه ۷۰ برخی از اندیشمندان به دیدگاه‌هایی در زمینه مطالعات فرهنگی و دینی رفتند و توجه و نگاهشان به مقوله دین به عنوان یک عنصر زندگی‌ساز در زندگی انسان شد. جیمز کری پیرامون دین و رسانه رویکرد جدیدی مطرح می‌کند و می‌گوید که بعضی نگاه انتقالی و برخی نگاه آیینی دارند. رویکرد آیینی، هدف ارتباطات را «نه انتقال اطلاعات هوشمندانه، بلکه ساخت و حفظ یک جهان فرهنگی، معنادار و منظم می‌داند؛ جهانی که در مقام ناظر و حامل کنش انسانی عمل می‌کند.» در مقابل، الگوی انتقال انسان‌ها را دریافت‌کنندگان منفعل اثرات رسانه‌ای درنظر می‌گیرند.

وی افزود: در رویکرد آیینی، ارتباطات به دنبال معنا است و آدم‌ها ارتباط برقرار می‌کنند تا ارتباط برقرار کرده باشند یعنی ارتباطات به دلیل ارتباطات. افراد و اعضای اجتماعی برای اینکه بتوانند هویت خود را بشناسند و نسبت خود را با محیط پیرامون خود مشخص کنند، ارتباط برقرار می‌کنند. بعدها اندیشمندان دیگری مسائل دیگری را مطرح کردند و مطالعات، وجوه مختلفی پیدا کرد.

یزدیان ادامه داد: عرصه مهم مطالعاتی مواجهه نهادهای دینی یا اجتماعات دینی با رسانه‌ها بود که در این وادی مطالعات جدی وجود داشت. خانم کمبل مطالعات علمی روی رسانه‌های نوین انجام داده و نگاهش به ادیان، نگاه خاص نشده‌ای است. او سعی کرده بود، هر گروه یا اجتماعی را نماینده یک دین معرفی کند و من به این نتیجه رسیدم، نگاهی که در اسلام وجود دارد، به رسانه‌ها چگونه است و ما چگونه می‌توانیم آن را مطرح کنیم. بنابراین مطالعه خودم را انجام دادم و اولین چالش من این بود که کدام اجتماع دینی را در ایران بررسی کنم، چرا که اقلیت‌های مختلفی را در ایران داریم و ممکن است هر یک پیرو گرایش خاصی باشند و من سعی کردم خرد و محدود کنم تا دقیق‌تر پیش بروم و به همین دلیل به سمت اجتماعات شیعی رفتم.

یزدیان تصریح کرد: اینکه جریان‌های شیعی را از چه دریچه‌ای نگاه کنم، با اندیشمندان مختلفی صحبت کردم، آنچه به کارم نزدیک‌تر بود، کار دکتر فراتی بود که نسبت جریان‌های شیعی را با پدیده‌های مدرن مطرح کرده و سه جریان را متمایز کرده بود؛ جریانی که به شدت ایستادگی می‌کند، جریانی که ذهنیت معاصر دارد و سعی می‌کند با شناخت ویژگی‌ها، پدیده مدرن را به نفع خود به کار گیرد و جریانی که فارغ از ملاحظات از تمام ظرفیت‌ها استفاده می‌کند. وقتی صحبت از اجتماعات شیعی می‌شود می‌توانم سراغ طلبه‌ها بروم و نماینده اصلی این جریان را می‌توانم حوزه علمیه تلقی کنم که آموزش، تبلیغ و ترویج می‌کند و طلبه‌هایی که از دل حوزه علمیه بیرون می‌آیند، می‌توانند نماینده این جریان باشند. در این راستا، اساتید، مدیران ارشد، مراجع تقلید و ... خود را طلبه می‌دانند و به همین دلیل به سراغ طلبه‌های سطوح سوم و چهارم رفتم.

وی با بیان اینکه بحث مهم این است که رسانه نوین در زندگی این افراد چه نقش و جایگاهی دارد، یعنی مواجهه این طلبه‌ها با رسانه‌ها چگونه است، گفت: در این پژوهش، نگاهم مردم‌شناسانه بود و وقتی صحبت از توجه به نگاه افراد دارید، باید با آن‌ها زندگی کنید و چالش مهم من در این زمینه، مطرح شدن کرونا بود و دسترسی من را به بسیاری از کلاس‌ها و فعالیت‌ها محدود کرد، اما کار جامعی انجام دادم و اطلاعات ۲۵ نفر را به صورت دقیق تجزیه و تحلیل کردم.

این پژوهشگر رسانه تصریح کرد: این سؤال مهم مطرح بود که اجتماعات دینی، نوع رابطه‌شان با رسانه‌ها چگونه است، آیا کاملاً می‌پذیرند یا این پذیرش انتخابی است؟ در این راستا رویکرد ساخت اجتماعی دینی فناوری مطرح است و بر این نکته تأکید دارد که اجتماعات دینی صراحتاً قالب‌های نوین رسانه‌ای را رد نمی‌کنند بلکه، برای تعیین پیامدهای یک فناوری در اجتماع خود، فرآیند بررسی پیچیده‌ای را پشت سر می‌گذارند. بنابراین باید با دقت در این باره تصمیم گرفت که در برابر کدامیک از ابعاد فناوری مقاومت نشان داد چرا که مقاومت به بازسازی فناوری می‌انجامد. این بازسازی ممکن است در نحوه به کارگیری و عرضه فناوری با بحث پیرامون آن در بطن اجتماع رخ دهد.

وی در ادامه گفت: به اعتقاد استیگ هاروارد، دین در فرآیند رسانه‌ای کردن به طور فزاینده‌ای ذیل منطق رسانه‌ها قرار می‌گیرد. هاروارد برای تبیین بحث خود به استعاره‌های سه‌گانه‌ای اشاره می‌کند که رسانه‌ها مجرایی برای انتقال محتوا هستند، زبان‌هایی با گرامر مشخص هستند که خروجی یک رسانه مفروض را شکل می‌دهند و محیط‌هایی هستند که یک بستر مشخص را برای ارتباطات رسانه‌ای شده می‌سازند. به اعتقاد وی، رسانه‌ها هم راهنمایی اخلاقی و معنوی هستند و هم حس اجتماع را شکل می‌دهند و در مجموع، این فرآیندها نشان‌دهنده رسانه‌ای کردن دین هستند.

یزدیان با بیان اینکه از دل مشاهدات و تصاویری که ثبت و ضبط شد، به ۱۰ مضمون فراگیر و اصلی درباره مواجهه دین و رسانه رسیدیم، بیان کرد: نکته مهم و اصلی این است که یکسری شبکه‌های مضمونی با هم همگرایی بیشتری دارند، یعنی یکسری طلبه‌ها گرایش بیشتری به هم دارند. در نهایت سه زی طلبگی را می‌توانیم متمایز کنیم. وقتی صحبت از عمل و نظر می‌شود، سعی کردم اسم برای آن‌ها انتخاب کنم؛ دسته اول زی پرهیزکارانه و متعبدانه، دسته دوم، ابزارگرایانه و تکلیف‌گرایانه و دسته سوم نوگرایانه و مصلحانه است. دسته اول معتقدند که این زمین، زمین دشمن است و به آن ورود نمی‌کنیم و این دیدگاه جدی است. دسته دوم معتقدند که باید از این فضا استفاده کنیم و در غیر این صورت نمی‌توانیم موج‌آفرینی جهانی کنیم و در راستای انقلاب اسلامی قدم برداریم. دسته سوم معتقدند که ما بدون هیچ قید و بندی از رسانه‌ها استفاده می‌کنیم و من ملزم می‌دانم رابطه با همسرم را به نمایش بگذارم در حالی که گروه اول همین را تبرج می‌دانند.

انتهای پیام ۳۱۳/۱۷

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha