به گزارش خبرگزاری حوزه؛ کتاب «زرسالاران بهایی و رژیم پهلوی» نوشته دکتر رضا قریبی، به همّت انتشارات پژوهشکده تاریخ معاصر منتشر شد.
رضا قریبی در این کتاب، به منظور تبیین ابعاد اقتصادی نفوذ بهائیان در حاکمیت پهلوی، تکاپوهای اقتصادی سه تن از چهرههای شاخص وابسته به این فرقه و سهم آنان در شکلگیری و تقویت سرمایهداری وابسته در ایران را بررسی کرده است. این نویسنده و پژوهشگر با پیگیری رد پای عبدالکریم ایادی، حبیب ثابت پاسال و هژبر یزدانی در سازمان شیلات، فروشگاه اتکا، تلویزیون، شرکت پپسیکولا، مراتع ملی و… براساس اسناد و منابع پرده از چهره فاسد این زرسالاران بهائی برداشته است.
فساد یکی از این چهرهها به اندازهای بود که خبرگزاری آسوشیتدپرس، در یکی از گزارشهای خود، پس از اشاره به نطق یکی از سناتورهای ایرانی درباره کلاهبرداری ۵ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومانی هژبر یزدانی از بانکهای دولتی ایران، بیان کرده است که واگذاری اعتباری با این رقم به یک نفر تا کنون در دنیا سابقه نداشته است.
این کتاب پس از پیشگفتار، مقدمه، سازمان پژوهش، بحث نظری: توسعه وابسته (نظریه کاردوزو و فالتو) در پنج فصل تنظیم شده است.
فصل اول با عنوان بهائیت در دوره قاجار تا سال ۱۳۳۲ به تعاملات بینالمللی بهائیت در عصر قاجار، مثلث بهائیت، انگلستان و دولت مرکزی مقتدر، مروری بر فعالیت بهائیان ایران از شهریور ۱۳۲۰ تا کودتای ۲۸ مرداد و نتیجهگیری میپردازد.
فصل دوم: با نام جایگاه بهائیت در اقتصاد سیاسی ایران دوره پهلوی دوم دربردارنده اسرائیل بهائیان و اقتصاد سیاسی ایران، ایالات متحده، بهائیان و اقتصاد سیاسی ایران
پیچیدگی منافع بهائیان و خاندان پهلوی، نهادها و سازمانهای اقتصادی بهائیان در ایران، شرکت امناء، شرکت سهامی نونهالان، نتایج فعالیت اقتصادی شرکتهای امناء و نونهالان در ایران و نتیجهگیری است.
فصل سوم: با عنوان عبدالکریم ایادی به از تولد تا دربار، عمق و گستره نفوذ ایادی در دربار پهلوی، حمایت از اعضای تشکیلات بهایی، ارتباط با اسرائیل، فعالیتهای اقتصادی، فروشگاه اتکا ارتش، سازمان داروئی، شیلات، زمینخواری بهائیان، دیگر مفاسد اقتصادی ایادی، پایان کار ایادی و نتیجهگیری میپردازد.
فصل چهارم با نام حبیب ثابت پاسال شامل از تولد تا ازدواج، بازگشت به ایران پس از کودتای ۲۸ مرداد، فعالیتهای صنعتی و تجاری، شرکت پپسیکولا، تأسیس تلویزیون ایران و نتیجهگیری است.
فصل پنجم با نام هژبر یزدانی دربردارنده از چوپانی تا سرمایهداری، نفوذ هژبر در دستگاه سلطنت، اصلاحات ارضی در ایران؛ بستری برای فرقه بهائیت، سوءاستفاده از ملی شدن مراتع، هژبر و بانکداری، حمایت هژبر از بهائیان، فرجام هژبر و نتیجهگیری است.
سخن پایانی، منابع و ماخذ، اسناد و تصاویر و نمایه پایانبخش کتاب است.
کتاب «زرسالاران بهایی و رژیم پهلوی» نوشته دکتر رضا قریبی، به همّت انتشارات پژوهشکده تاریخ معاصر در هزار نسخه در پیشخوان کتابفروشیها قرار گرفت.
انتهای پیام
نظر شما