سیده شبنم فاطمی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری حوزه با بیان این که فرهنگ شهروندی، حاوی مجموعه ای از ارزش ها، نگرش ها و قوانین مشترکی است که بر لزوم حفظ احساس تعلق، احترام و تعهد طرفینی تأکید می کند، اظهار داشت: فرهنگ شهروندی، هنجارهای جامعه را شکل می دهد، ضمن آن که به هر حال قوام بخش و ارتباط دهنده میان شهروندان است و لذا در جامعه ای که در آن اصول فرهنگ شهروندی به درستی رعایت شود، احساس آرامش و رضایتمندی بیشتری نیز وجود دارد.
وی افزود: بر این اساس، بیتوجهی به قواعد و ضوابط نوشته و نانوشته ی شهرنشینی و رعایت نکردن حقوق و فرهنگ شهروندی باعث اذیت و آزار دیگر شهروندان و حتی خود فرد می شود، کما این که به این وسیله زمینه تشدید نارضایتی ها، احساس نااُمیدی و افسردگی و نیز پرخاشگری در سطح جامعه فراهم می آید، به خصوص در رابطه با بحث آپارتمان نشینی که مشاهده آثار و تبعات آن مشهودتر است.
کارشناس مسایل شهری و فرهنگی همچنین با تأکید بر این که التزام نسبت به اخلاق اسلامی؛ لازمه زندگی بهتر در آپارتمان است، گفت: البته باید توجه داشت که در کشور ما پدیده آپارتماننشینی، پدیده ای نسبتاً نوپا تلقی می شود، چه آن که کمتر از چهار دهه از سابقه آن به شکل عمومیت یافته می گذرد و از این رو، عدم نهادینه شدن فرهنگ آپارتمان نشینی در برخی بخش ها از این حیث می تواند توجیه پذیر باشد.
وی خاطرنشان کرد: با این حال ما باید پیش از هر چیز دیگری در بحث ترویج فرهنگ آپارتمان نشینی بر روی مسایل اخلاقی تأکید کنیم و این که به کمک ابزارهای هنری و رسانه ای این را به خوبی جا بیندازیم که به لحاظ اخلاق اسلامی، رعایت حقوق همسایگان در مجتمع های آپارتمانی چقدر اهمیت و ضرورت دارد.
وی افزود: از سوی دیگر نباید از یاد ببریم که با وجود تغییرات سریع و قابل توجه در سبک زندگی افراد جامعه، هنوز هم اخلاق یکی از امور ریشه دار در زندگی مردم ماست، چه آن که همچنان در درون ما و احساساتمان، تعلقی عمیق نسبت به رعایت مسایل اخلاقی وجود دارد.
فاطمی در خاتمه بیان داشت: در واقع التزام به بایسته های فرهنگ آپارتماننشینی به معنای رعایت نکاتی است که خود زمینه ساز بهتر شدن زندگی و روابط اجتماعی همسایگان میشود و این مساله چه از منظر الزامات دینی و شرعی و چه از منظر بایسته های حقوق شهروندی در جامعه مدرن، نکته بسیار مهمی است.
نظر شما