خانم موسوی معاون آموزش حوزه علمیه خواهران استان البرز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، با اشاره به برگزاری کارگاه «مهارتهای تدریس کارآمد فقه و اصول» اظهار داشت: این کارگاه ۱۰ ساعته با حضور حجتالاسلام روح الله معتمدی، در محل مدیریت استان برگزار شد.
وی افزود: در این کارگاه استاد معتمدی بعد از تلاوت قرآن و ذکر مصیبت و روضه، با توسل به ائمه اطهار علیهم السلام به بیان این موارد پرداختند: تعریف آموزش،سطوح علم و دانش، حیطههای آموزشی اهداف کلی آموزش،انواع تدریس،تقسیم کار و نقشدهی به دانش پژوه در فرآیند آموزش، طرح تدریس، هرم دانش و تبدیل متن به سؤال.
موسوی اهداف برگزاری کارگاه را اینطور بیان نمود: افزایش و تقویت مهارتهای تدریس برای بهبود فرآیند یاددهی-یادگیری.
آشنایی با سبکهای مختلف یادگیری: شناسایی و بررسی انواع سبکهای یادگیری (مانند یادگیری بصری، شنیداری و حرکتی) و چگونگی تطبیق روشهای تدریس با این سبکها.
تبادل تجربیات: فراهم کردن فرصتی برای اساتید تا تجربیات و چالشهای خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند و از یکدیگر یاد بگیرند.
تقویت مبانی علمی: بررسی و تقویت مبانی علمی فقه و اصول و نحوه تدریس آن به طوری که فهم بهتری از موضوعات برای دانشپژوهان ایجاد شود.
ایجاد انگیزه: انگیزش اساتید برای بهبود مستمر در تدریس و یادگیری پاسخ به نیازهای دانشپژوهان: شناخت بهتر نیازها و انتظارات دانشپژوهان و تطبیق روشهای تدریس با آنها.
توسعه مهارتهای ارتباطی: تقویت مهارتهای ارتباطی اساتید برای برقراری ارتباط مؤثر با دانشپژوهان و انتقال مفاهیم به صورت واضح و قابل فهم.
مدیریت کلاس: یادگیری روش مدیریت کلاس و ایجاد محیطی مثبت و انگیزشی برای یادگیری.
وی افزود:به طور کلی، این کارگاه به دنبال فراهم کردن بستری برای بهبود کیفیت آموزش فقه و اصول و ارتقاء سطح علمی حوزههای علمیه خواهران است.
وی در ادامه با اشاره به روش تدریس در این دوره گفت:استاد معتمدی روشهای تدریس را به چهار دسته تقسیم کردند:
روش القایی: که استاد محور است و در این روش تمام زحمات برای استاد و پیشرفت نیز برای استاد است.
روش تعاملی یا همان پرسش و پاسخ: که سوال محور است.
روش کنفرانسی و روش کارگاهی، گروهی و تیمی
موسوی افزود: در این دوره وظایف استاد اینگونه بیان شد: قبل از کلاس: تلخیص / پیش مطالعه / پیش مباحثه
حین کلاس: توزیع در توضیح مطلب / نمک کلاس: (شعر، مداحی، قرآن، حدیث) / متن خوانی / جزوه جمعی یا تقریر کامل
بعد از کلاس: رصد مباحثهها / رصد تقریرها / پاسخ به سوالات طلاب
وی افزود: حجت الاسلام معتمدی اهداف کلی علم اصول و فقه را به این ترتیب بیان کرد:
اهداف علم اصول:
الف) تحصیل ملکه استنباط بنابر نظر مشهور
آشنایی با اصطلاحات و مسائل علم اصول
تصور صحیح از محل نزاع
آشنایی با نظرات مشهور به همراه استدلال اثباتی
حضور ذهن نسبت به نتایج علم اصول بدون استدلالها، اشکالات و دفاعیات
به کار بستن قواعد اصول در فقه به صورت مستمر
ب) صاحب نظر شدن در همه مسائل علم اصول از طریق:
آشنایی با وجوه اقوال و ادله، توانایی انتخاب یک وجه و اثبات و دفاع از آن ،توسعه در اصطلاحات و مسائل علم تقویت ملکه استنباط و تفقه در دین است.
موسوی خاطرنشان کرد: استاد دوره اهداف کلی فقه را از جمله:آشنایی با ابواب فقهی اصطلاحات و احکام ،توانایی فهم متون فقهی،تشخیص قاعده اصولی به کار رفته در هر مسئله اصل حکم و فتوای مشهور یا مصنف،آشنایی با مسلکهای مختلف در شروع استنباط و ورود به بحث،توانایی اثبات یک فتوا و دفاع از آن برشمرد.