به گزارش خبرگزاری حوزه از اصفهان، حجت الاسلام و المسلمین اصغر قائمی صبح امروز در درس اخلاق مدرسه علمیه امام حسین(ع) شهرضا با اشاره به جایگاه قلب در حالات معنوی انسان اظهار داشت: روایت از امام صادق(ع) است که فرمودند جایگاه قلب در بدن انسان، همانند امیر و پادشاه در بین مردم است، لذا یکی از اموری که بسیار در کلام اهل بیت کاربرد دارد، واژه قلب است.
استاد حوزه با بیان این که اصلاح قلب سبب اصلاح انسان است گفت: شهید دستغیب این ویژگی را در کتاب" قلب سلیم" با ذکر تمام آیات و روایات مربوط به آن بیان کرده است.
وی افزود: قرآن کریم نیز در این باره می فرماید "یوم لا ینفع مال و لا بنون الا من اتی الله بقلب سلیم"یعنی قیامت با قلب سلیم کار دارند و قرآن این معنا را در آیه مذکور خلاصه کرده لذا اگر قلب درست شود دیگر اعضا نیز تحت تاثیر آن است.
حجت الاسلام و المسلمین قائمی با اشاره به روایات پیرامون تاثیر قلب سلیم بر سرنوشت انسان عنوان کرد: در روایات است که قلب جوان مانند صفحه سفید است و اگر گناه کند نقطه سیاهی در آن می افتد و اگر توبه کرد از بین می رود، اما اگر به گناه ادامه داد تبدیل به قساوت قلب می شود.
این استاد حوزه با تاکید بر مسئله اقبال و ادبار قلوب تصریح کرد: در روایت است که دل ها اقبال و ادبار دارند و اقبال دل، زمانی است که انسان نشاط و انگیزه دارد و در این حالت برای امور مادی و معنوی انگیزه دارد، اما در مقابل زمانی که دل ادبار می کند از همه چیز رو می گرداند، لذا دل ها در اوج و فرود قرار دارند.
وی اضافه کرد: هر گناهی به اندازه خود، ادبار و قساوت قلب می آورد و سبب دلمردگی و افسردگی می شود و از سوی دیگر اگر انسان غافل شود، دچار ادبار می شود.
استاد حوزه خاطر نشان کرد: گاهی برخی افراد تا مدت ها دچار این مشکل درونی بوده و به دنبال علاج نیستند، در حالی که در گذشته افراد نزد استاد اخلاق می رفتند و این مشکل را در میان می گذاشتند و راه علاج می خواستند.
حجت الاسلام و المسلمین قائمی نشاط را اساس و پایه روحیه انسان دانست و گفت: اساس کار بر این است که انسان همواره بانشاط بوده و گرفتار افسردگی و یا ترس نباشد و قرآن کریم نیز در این باره می فرماید: " أَلَا إِنَّ أَوْلِیَاءَ اللَّهِ لَا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لَا هُمْ یَحْزَنُونَ ".
وی افزود: راهکارهایی برای ایجاد نشاط و رفع دلمردگی وجود دارد، از جمله آنها گوش دادن به موعظه و درس اخلاق است، هم چنان که کلمه موعظه به معنای یادآوری همان اموری است که می دانیم اما آنها فراموش کرده ایم.
حجت الاسلام و المسلمین قائمی با تاکید بر تاثیر موعظه بر سلامت قلب انسان تصریح کرد: امیرمومنان(ع) در نامه 31 نهج البلاغه به امام مجتبی(ع) می فرماید:" أَحْیِ قَلْبَکَ بِالْمَوْعِظَةِ " یعنی اگر می خواهید نشاط داشته باشید به موعظه، قلب خود را زنده کنید
وی اضافه کرد: در حدیث است که پیامبر اکرم(ص) به جبرییل فرمود: "من را موعظه کن و جبرییل هم عرض کرد هر چه زندگی کنی عاقبت مرگ است و هر چه دوست بداری عاقبت جدایی است و هر عملی که انجام دهی با عمل خود ملاقات می کنی".
استاد حوزه گرفتار شدن به مکافات عمل در دنیا و یا آخرت را بخشی از طراحی خداوند برای تنبه و یادآوری انسان عنوان کرد و ادامه داد: گاهی باید برخی از سختی هایی که در زندگی پیش می آید به حساب لطف خداوند گذاشت، هم چنان که از امام صادق(ع) روایت است که زمانی که خداوند خیر بنده ای را بخواهد، اگر گناهی کند سریع آن را دچار نغمت می کند و هر گاه شر فردی را که گناه کرده بخواهد، به آن نعمت می دهد تا استغفار را فراموش کند.
استاد حوزه با بیان حدیثی از رسول خدا(ص) درباره از بین بردن زنگارهای روحی و قلبی انسان گفت: حضرت می فرماید گاهی دل ها مانند آهن زنگار می زند، در این زمان ها، تلاوت قرآن زنگار دل را از بین می برد و از دیگر اموری که سبب پاک شدن دل از زنگار است استغفار بوده که کلید رفع مشکلات است و دیگر امری که سبب جلای دل می شود یاد مرگ و مردن است.
وی کم کاری و کوتاهی در انجام وظیفه را سبب ایجاد غم و غصه دانست و خاطر نشان کرد: هر فردی که در انجام وظیفه کوتاهی کرد مبتلا به غم و غصه شد، هم چنین وقت تلف کردن و تنبلی نیز موجب غم می شود، در حالی که از نشانه های مومن این است که وقت خالی ندارد و همیشه مشغول به کاری است، لذا اگر انسان خود را مشغول به کاری نکند، شیطان فرد را مشغول به خطا می کند.
انتهای پیام