به گزارش خبرگزاری حوزه، سید اسماعیل حسینی عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در برنامه تلویزیونی «جهان آرا» با عنوان «چالشهای قطع برق و راهکارهای مدیریت آن» با بیان اینکه ️حدود ۱۰ درصد منابع نفت و گاز دنیا در ایران قرار دارد ولی جمعیت ما حدود یک درصد جهان است، اظهار کرد: بر این اساس اگر ده برابر این جمعیت هم داشتیم باز هم باید ناترازی انرژی ما به مقدار متوسط جهانی بود نه این مقدار!
چرا خاموشیها به پاییز امسال رسیده است؟
عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به این که ️انرژی در کشور ما مصرف میشود ولی صرف تولید و اشتغال نشده و به عبارتی هدر میرود، خاطرنشان کرد: متوسط رشد قدرت نیروگاهی ایران در دهه ۸۰ از هشت و نیم درصد به سه و نیم درصد در دهه ۹۰ رسیده که یکی از مهمترین دلایل آن، عدم پرداخت مطالبات تولیدکنندگان برق بوده که این رقم به بیش از ۱۰۰ همت رسیده است.
وی ادامه داد: ️علت دیگر، قیمتگذاری دستوری و البته تحریمهاست که منجر به عدم جذب سرمایهگذار خارجی شده، با افزایش قیمت ارز، هزینه تولید و نگهداری هم افزایش یافته است.
۱۰ درصد برق ایران هدر میرود!
حسینی خاطرنشان کرد: تلفات شبکه انتقال برق در ایران بالای ۱۰ درصد است که این رقم در دنیا کمتر از پنج درصد است؛ اگر میزان تلفات به همین حدود برسد، ۴ هزار مگاوات صرفهجویی خواهیم داشت.
عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: ️کنتورهای غیر رسمی یا همان برقهای غیر مجاز هم سهم عمدهای در این زمینه دارند که میزان آنها به ۲ هزار مگاوات میرسد.
این جمله که «یا باید مازوت بسوزانیم یا برق قطع شود» درست نیست
وی تصریح کرد: حدود چهار درصد برق ایران از طریق مازوتسوزی تولید میشود، بنابراین حتی اگر مازوت هم مصرف کنیم در نهایت دو هزار مگاوات اضافه تولید خواهیم داشت که باز هم این ناترازی وجود دارد؛ دوگانهسازی با این موضوع که یا باید مازوت سوزانده شود یا برق قطع شود درست نیست.
سهم مازوتسوزی در آلودگی هوا واقعا چقدر است؟
حسینی با بیان اینکه هیچ گزارش مستندی از طرف وزارت نیرو منتشر نشده که اگر مازوت سوزانده نشود، چقدر از آلودگی هوا کاسته میشود، عنوان کرد: ️قطعا نسوزاندن مازوت بهتر است ولی در شرایطی که با کمبود برق مواجهایم باید ببینیم سهم مازوتسوزی در آلودگی هوا چقدر است.
اگر سوخت کافی به نیروگاهها برسد قطعی برق نخواهیم داشت!
عضو کمیسیون انرژی مجلس افزود: پارسال مخازن سوخت در ایران بالای ۸۰ درصد ظرفیت داشتند، ولی امسال این رقم به ۴۰ درصد رسیده که یکی از دلایل آن گرمای هوا در تابستان و مصرف این سوخت بوده است؛ دلیل دیگر مصرف بالای گاز در ایران است که موجب کاهش تزریق به نیروگاهها شده است آن هم در حالیکه اگر سوخت کافی به آنها برسد با ناترازی مواجه نیستیم.
آیا امکان قطع گاز هم هست؟
وی ادامه داد: اگر مصرف گاز مدیریت نشود، این امکان هست که با کمبود گاز هم مواجه شویم؛ روند مصرف کنونی این نگرانی را برای زمان اوج مصرف یعنی آذرماه و دی ماه به وجود آورده است.
چرا با وجود کمبود داخلی، برق صادر میکنیم؟
حسینی تصریح کرد: با توجه به تحریمها باید به گونهای عمل کنیم که کشورهای دیگر نتوانند ما را از تبادلات انرژی حذف کنند؛ واردات و صادرات برق در ایران تقریبا هم تراز است و علت ناترازی انرژی در ایران، صادرات برق نیست.
مردم هم درست مصرف کنند باز هم ناترازی برق خواهیم داشت!
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: برخی میگویند مردم باید کم مصرف کنند، ولی حقیقت این است که اگر مردم مصرف بهینه داشته باشند، باز هم ناترازی انرژی خواهیم داشت چون سهم مصرف مردم همین حالا هم مشخص است.
آیا برای ساخت نیروگاه خورشیدی کمبود زمین داریم؟
وی ادامه داد: تامین زمین مورد نیاز برای ایجاد شهرکهای خورشیدی یکی از مشکلات عدم جذب سرمایهگذار خصوصی است؛ کمبود زمین نداریم ولی نیازمند تسهیلگری در این حوزه هستیم و سازمانهایی مثل منابع طبیعی و محیط زیست باید با رویکرد حل مسئله وارد شوند.
یک فرمول ساده برای حل مشکل ناترازی برق
حسینی خاطرنشان کرد: ظرفیت ساخت نیروگاه به میزان ۱۵ هزار مگاوات در داخل وجود دارد، ولی برای حل مشکل ناترازی باید اجازه ورود نیروگاههای با راندمان بالای ۵۰ درصد داده شود و تعرفه گمرکی تجهیزات بخصوص در حوزه تجدیدپذیر باید صفر یا نزدیک به آن باشد.
ژنراتور خانگی بخریم یا نه؟
عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: مسئله این است که آیا مردم میتوانند سوخت این ژنراتورها را تامین کنند یا نه؟ در این شرایط توصیه به این کار نمیکنیم چه اینکه تامین سوخت خودش یک مسئله است. اصولا این تفکرات به خاطر ضعف در اقتصاد انرژی ماست.
هم وسایلمان پر مصرف است هم فرهنگ مصرفمان نادرست!
وی ادامه داد: کالاهای پر مصرف و فرهنگ استفاده از انرژی در ایران هر دو مشکل دارند که به ناترازی دامن میزنند؛ کولرهای آبی باید با کولرهای کم مصرف جایگزین شوند و کنتورها هم همگی هوشمند تا مشترکان پر مصرف جریمه شوند. مهمترین مسئله اما اصلاح اقتصاد انرژی در ایران است که تا انجام نشود مشکل حل نخواهد شد.
مردم چقدر در ناترازی برق نقش دارند؟
به گفته حسینی ۳۰ درصد مصرف برق در ایران مربوط به بخش خانگی است که سهم عمدهای از آن مربوط به پر مصرف بودن وسایل برقی است و بخش کمتر مربوط به فرهنگ نادرست!
انتهای پیام