به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، رویداد «آینده پژوهی اساتید جامعة الزهرا سلاماللهعلیها» روزهای پنجشنبه و جمعه اول و دوم آذر با حضور ۸۰ نفر از اساتید این مؤسسه علمی حوزوی در دو نوبت صبح و عصر برگزار شد.
در این رویداد که در راستای گرامیداشت چهلمین سال تأسیس جامعة الزهرا سلاماللهعلیها از سوی معاونت آموزش و تربیت و با همکاری اندیشکده جامعة الزهرا سلاماللهعلیها در دستور کار قرار گرفت، حجتالاسلاموالمسلمین کوهی، خانم اردبیلی و آقای رستمی کیا حضور داشتند.
در نخستین روز این رویداد، خانم یوسفی، معاون آموزش و تربیت جامعة الزهرا سلاماللهعلیها ضمن خوشامدگویی به اساتید، رهنمودهای ارزشمند رهبر معظم انقلاب مدظلهالعالی در دیدار روز گذشته را مورد توجه قرار داد. در ادامه، آقای کوشکی، مدیر اندیشکده به تبیین برگزاری این رویداد پرداخت.
سیده زهره برقعی مدیر جامعة الزهرا سلاماللهعلیها در نخستین روز رویداد حضور یافت و در جریان برگزاری این رویداد قرار گفت.
خانم اردبیلی در ابتدای این رویداد، پیرامون آینده پژوهی و ضرورت آن و سه رویکرد در برابر آینده از جمله انفعال، سازگاری و تطبیق و همچنین جهت دهی توضیحاتی ارائه داد و در ادامه به رصد تغییرات، شناسایی ظرفیت ها، پیشگیری یا مواجهه با تهدیدها پرداخت.
وی با بیان اینکه آینده نگری، حوزه را پیشران و اثرگذار میکند، گفت: مردم و نهاد دینی که شوق به آینده دارند، در آینده میمانند و آینده را به دست میگیرند.
اردبیلی با اشاره به اینکه نگهداشت ارزشها و اصول در موج تغییرات از اصول آینده پژوهی ایمانی است، افزود: آینده پژوهی، پیش بینی قطعی آینده نیست، بلکه عدم قطعیت یکی از چالشهای گریزناپذیر است.
وی با تصریح بر اینکه مدل تبلیغ، آموزش و پژوهش باید چابک، پویا، روزآمد و کارآمد باشد، به عرصههای تحول حکمرانی اشاره کرد و بیان داشت: لحظه ای که به آینده فکر میکنیم، مداخله ما در ساخت آینده شروع شده است و آماده شدن برای آینده، نیازمند تحول درونی و اشراف بیرونی است.
در ادامه، حجتالاسلاموالمسلمین کوهی به بیان سخنان مقدماتی درباره چیستی آینده پژوهی و نحوه مواجهه با انواع آینده پرداخت و گفت: لوازم و اقتضائات تحول آینده نگر شامل پذیرش آینده - آشتی با آینده، گشودن رمزهای سیستم به سیستم باز، آینده متفاوت، چند آینده، امید و عمل اتفعال، تصویرسازی و انطباق چند لایه میشود.
وی به مولفههای شکل دهنده آینده از جمله روندها، رویدادها، تصویرها، اقدام ها، نیروهای پیشران تحول، علم، فناوری، زن و جنسیت و دین داری اشاره کرد.
رستمی کیا نیز در نخستین روز رویداد، درباره سه کلان روند میان رشتهای شدن دانش، مشارکتی شدن دانش، پیشران بودن علوم شناختی توضیحاتی ارائه داد و در ادامه تصریح کرد: اساتید سرمایههای انسانی نهادهای آینده را برعهده دارند.
در نخستین روز رویداد، کارگاه مختلف آینده پژوهی ویژه اساتید برگزار شد و کلان روندهای آموزش و فناوری مورد توجه قرار گرفت که یکی از این روندها، ادغام هوش مصنوعی با آموزش است که پیامدهای آینده پژوهانه دور و نزدیک روندهای این کلان روند مورد بحث قرار میگیرد.
در کارگاه آینده پژوهی علم، کلان روندهای علم بر اساس تحلیلهای محیط دور و نزدیک ابعاد مختلف و رقیبان مورد بحث قرار گرفت.
در کارگاه دینداری، یکی از روندهای مطرح شده دینداریهای انتخابی است و این که این نوع دینداری در نگاه آینده پژوهی چه پیامدها و نتایجی به دنبال دارد و در اجزای مختلف جامعه چه بازتابی دارد؟
در کارگاه زنان و جنسیت، روندهایی چون جنسیت زدایی و سیالیت جنسیتی در عین گسترش مزیتهای زنانه و زنان شدن ابعاد مختلف زندگی در جهان معاصر و پیامدهای آینده پژوهانه این روند در ایران و جامعة الزهرا در سطح طلاب، اساتید و سازمان مورد بحث و گفتگو قرار گرفت.
گزارشی از دومین روز رویداد آینده پژوهی اساتید جامعة الزهرا سلاماللهعلیها
در دومین روز رویداد آینده پژوهی اساتید جامعة الزهرا سلاماللهعلیها، کارگاه روند زن و جمعیت با حضور سرکار خانم اردبیلی برگزار شد.
خانم اردبیلی در این کارگاه اظهار کرد: جهان فردا به سوی پررنگ شدن حضور زنان در حال حرکت است و اجتماع در سایه زنانگیِ زن به بلوغ میرسد.
وی تصریح کرد: تمام جنبشهای زنانه تا امروز، یک پیش فرض داشته اند و آن اینکه زنانگیِ زن، ضعف اوست. درحالیکه زن و مرد متضاد نیستند، بلکه زن و مرد هم افزا هستند.
ناصحی در کارگاه روند دانش و فناوری که در ادامه رویداد برگزار شد، گفت: فناوری موجب تغییر در مسیر آموزش میشود. شناخت و جهت دهی تکنولوژی در مسیر اهداف مطلوب دینی، از رسالتهای جامعة الزهرا سلاماللهعلیها است.
وی در ادامه به ارائه مباحث ترکیب کلان روندها و دستیابی به پیامدهای نوآورانه و جدید پرداخت.
کارگاه روند دینداری از دیگر کارگاههای این رویداد بود که حجت الاسلام و المسلمین کوهی با بیان اینکه هسته اصلی دین تغییرناپذیر و ثابت است، یادآور شد: درک ما از دین متفاوت است و موجب سبک جدید دینداری میشود.
وی بیان داشت: خودمختاری، فردگرایی، انتخاب و سلیقه شخصی، مرجعیت گریزی و لذت محوری از عوامل ایجاد تغییرات سبک دینداری هستند.
خانم اردبیلی در اختتامیه رویداد آینده پژوهی اساتید جامعة الزهرا سلاماللهعلیها تصریح کرد: جامعة الزهرا سلاماللهعلیها سازمانی کلیدی برای ورود به گام دوم انقلاب، اجرای منویات رهبری، جهش کشور و حرکت به سوی آینده است.
وی با بیان اینکه اساتید پیشرانهای آینده هستند، توصیه کرد: شبکه ای از تسهیل گران برای آینده نگری بین اساتید و طلاب ایجاد شود.
در نوبت عصر، ارائه فعالیتهای گروههای رویداد آینده پژوهی اساتید جامعة الزهرا سلاماللهعلیها آغاز شد و افتخار یوسفی معاون آموزش و تربیت، خانم نجمه نجم مشاور مدیر جامعة الزهرا سلاماللهعلیها و خانم حسین زاده مدیر سلسله رویدادهای جامعة الزهرا سلاماللهعلیها در مراسم اختتامیه حضور یافتند.
انتهای پیام