پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ - ۰۹:۵۲
"نقد سینمایی" در بوته نقد و ارزیابی کارشناسان هنر هفتم

کارشناسان و منتقدان هنر هفتم در نشست تخصصی "آینه جادو" ضمن تشریح و تبیین وضعیت نقد سینمایی در ایران بر لزوم نگاه جدی تر و عمیق تر به این مقوله از سوی سینمایی نویسان تأکید کردند.

به گزارش خبرگزاری حوزه، در این نشست که در ادامه سلسله نشست‌های تخصصی نقد و بررسی سینمای ایران و جهان به همت رسانه فکرت و با همکاری معاونت هنر و رسانه دفتر تبلیغات اسلامی برگزار شد، محمدرضا نصیری، منتقد سینما در خصوص تبیین چگونگی نقد مؤثر و بررسی وضعیت سینمای امروز ایران ابراز داشت: در نقد فیلم نباید صرفاً به یک بُعد توجه کرد و از ابعاد دیگر اثر و لایه های مختلف پیامی و محتوایی آن غافل شد.

وی افزود: واقعیت تلخی که وجود دارد این است که فضای کلی نقد سینمایی در کشور ما از حالت جدی و عمیق خود تا حدود زیادی خارج شده و به نظر می رسد که بیشتر تعارف بردار شده و از سوی دیگر نیز عده ای صرفاً از روی حب و بغض و یا مناسبات مالی و اقتصادی به تعریف و تمجید از یک فیلم پرداخته و یا غیرمنصفانه به تخریب آن می پردازند.

کارشناس و منقد سینما همچنین گفت: در شرایط فعلی برای برخی فیلمسازان و حامیان آن ها صرفاً بحث درآمد و فتح گیشه مهم شده و کمتر به محتوا و اثری که این محتوا بر مخاطب خود می گذارد تمرکز می کنند و به همین خاطر شاهد وضعیت وخیم و نامطلوبی در عرصه هنر هفتم هستیم که منتقدان و کارشناسان باید به درستی و به شکل عمیق به تحلیل و واکاوی چرایی این مساله بپردازند.

* سینمای ایران؛ سینمای در حال احتضار

سید میثم موسویان، کارشناس و پژوهشگر سینما نیز با اشاره به انواع و اقسام نقدهای سینمایی برپایه نگاه ها و رویکردهای مختلف اظهار داشت: در عین توجه به نگرش های مختلف منتقدان باید به سایر علوم به خصوص علوم انسانی و نیز بحث نمادشناسی و نشانه شناسی در نقد فرمی و محتوایی آثار سینمایی توجه لازم را داشت.

وی افزود: البته مسلم است که هر گونه نقدی مخاطب خاص خود را دارد و مهم این است که نقد بجا و سازنده باشد و به ارتقای آگاهی مخاطبان کمک کند.

وی گفت: سینمای ایران در حال حاضر سینمایی در حال احتضار است و باید دلایل و زمینه های این مساله از سوی منتقدین و کارشناسان به درستی مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفته و راهکارهایی برای برون رفت از این وضعیت نامطلوب به این وسیله ارایه گردد.

* سه سؤالی که یک منتقد فیلم و سریال باید بتوان به آن پاسخ دهد

سید محمدمهدی موسوی، منتقد سینما و مدرس رسانه نیز در این نشست با بیان این که در لغت و معنای اصطلاحی، نقد به معنای ارزیابی و ارزش‌گذاری یک اثر است، افزود: بر این اساس ناقد یا منتقد به فردی گفته می شود که بر اساس یک مبنا و معیار مشخص و البته ناظر به سلیقه و درک خود، آثار هنری را ارزش‌گذاری کرده و سره را از ناسره در یک اثر از هم تفکیک می کند.

وی با بیان این که نقد یک دانش توأم با مهارت است که در این بین بحث از شم انتقادی نیز به میان می آید، گفت: از شاخصه های نقد خوب سینمایی این است که کلید راهیابی به دنیای یک فیلم‌ساز و بررسی جایگاه و موقعیت او و البته تحلیل نقاط ضعف و قوتش در تولید اثر به شمار می رود.

موسوی همچنین با اشاره به این که دعوای ادامه دار بین فرمالیست ها و محتواگرایان در نقد سینمایی راه به جایی نمی برد، خاطرنشان کرد: یک منتقد در مواجهه با یک فیلم یا سریال باید بتواند به سه پرسش مهم و کلیدی درباره اثر پاسخ دهد. نخست این که فیلم و سریال در مقام بیان چه چیزی است. دوم این که از چه راهی و به چه طریقی می خواهد این کار را انجام دهد و سوم هم این که میزان موفقیت فیلم در رساندن پیام به مخاطب به چه میزان است و آیا فیلمساز در این بخش نمره قبولی دریافت می کند یا خیر؟

وی با تأکید بر اهمیت توجه به مقوله آموزش نقد نویسی در سینمای ایران گفت: نقد فیلم، مخاطب را در فهم بهتر محتوای آثار یاری می‌دهد و دریچه‌ای برای درک مفاهیم عمیق‌تر فراروی دیدگان او باز می‌کند که همین مساله به ارتقای سطح سواد سینمایی و رسانه ای افراد منجر می شود.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha