به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، به مناسبت روز حکمت و فلسفه، میزگردهای تخصصی تحت عنوان «بازخوانی حکمت اسلامی، ضرورت فلسفه زمانهاندیش» با هدف بررسی موضوعات بنیادین فلسفه اسلامی و گفتمانسازی در جهت ارتقاء جایگاه علوم عقلی برگزار شد.
این نشستها به صورت علمی و تخصصی به بررسی مسائل و چالشهای کلیدی در فهم جایگاه فلسفه اسلامی در عصر معاصر پرداخت.
حجتالاسلام رجایی شاهرودی، دبیر نهضت بازخوانی آثار حکمی، اظهار داشت: این میزگردها به طور خاص به تحلیل و بررسی موضوعات و مسائل بنیادینی پرداخته که تأثیر ویژهای در فهم جایگاه علوم عقلی دارند، هدف این است که با بهرهگیری از اساتید برجستهای از مشهد، قم، شیراز و تهران، نوعی هماندیشی و گفتمانسازی شکل گیرد تا جایگاه علوم عقلی در سراسر کشور ارتقاء یابد.
وی بر اهمیت برگزاری جلسات به صورت گفتوگوی طرفینی تأکید کرد و گفت: در مباحث فلسفی، گفتوگوی طرفینی باعث دقت نظر بیشتر و روشن شدن کاستیها یا نقاط قوت نظریات علمی میشود، از این رو، تصمیم گرفتیم تا این نشستها به جای سخنرانی صرف، بر اساس گفتوگو و تبادل نظر برگزار شود، همین مسئله باعث ایجاد مباحث چالشی و نشاط علمی در بین طلاب و علاقهمندان فلسفه حاضر در جلسه شد.
در این نشستها، رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران به بررسی ظرفیتهای اصالت وجود و حرکت جوهری در چالشهای علوم انسانی اسلامی پرداخت و گفت: در فلسفه غرب، معمولاً واقعیت، ذهن و زبان به عنوان ارکان اصلی بررسی میشوند، اما آیا واقعیتهای اجتماعی و انسانی همچون روابط بین انسانها و ارزشهای انسانی نیز باید در نظر گرفته شوند؟
وی یادآور شد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی، شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای تحول در علوم انسانی تشکیل شد که چهار شاخص عمده روزآمدی، کارآمدی، بومیسازی و اسلامیسازی را برای تحول در علوم انسانی مطرح کردند، این امر در تلاش برای تطبیق علوم انسانی با نیازهای واقعی و رفاهی انسانها بسیار حائز اهمیت است.
در ادامه، حجتالاسلام عسکر دیرباز با اشاره به بحثهای فلسفی و تحولات آن، به چالشها و فرصتهای موجود در مسیر تعامل فلسفه اسلامی و علوم انسانی پرداخت و تأکید کرد که فلسفه صدرالمتألهین میتواند سرنخهایی برای تحلیل و تعامل با واقعیتهای اجتماعی و طبیعی در اختیار ما بگذارد.
از دیگر مباحث مطرحشده در این نشستها، بررسی «نقش علامه طباطبایی در احیای فلسفه و شاخههای مختلف آن در ایران معاصر» توسط استاد دانشگاه شیراز بود، همچنین دکتر علیرضا کهنسال جایگاه «برهان انسان معلق در فضای فلسفه ذهن» را مورد تبیین قرار داد.
این میزگردها به عنوان فرصتی برای ارتقاء و ترویج فلسفه اسلامی در میان طلاب و علاقهمندان به علوم عقلی، تأثیر مثبتی در ارتقای جایگاه علوم انسانی اسلامی و فلسفه در سطح کشور به جا گذاشت.
گفتنی است میزگردها در محل مدرسه علوم عقلی عباسقلیخان و بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد و میزبان اساتید برجستهای چون دکتر حسین غفاری، حججاسلام علی امینی نژاد، عسکر دیرباز، قاسم کاکایی، سید محمد موسوی بایگی، سید علی حسینی شریف، رامین گلمکانی و دکتر کهنسال بود.
انتهای پیام. /