یکشنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۳ - ۰۹:۳۲
در محافل علمی دنیا بحث معنویت در مدیریت بحث جدی است/ مدیریت هم تعهد می‌خواهد و هم تخصص

حوزه/ پژوهشگر برتر جشنواره علامه حلی بیان داشت: جهان امروز از ظلم مدیریت‌های طاغوتی خسته شده است. مسئله‌ی غزه فضای خوبی برای ملت‌های جهان به ویژه اهالی فکر و فرهنگ باز کرده که پذیرای سخن نو باشند. حتی در محافل علمی دنیا نیز بحثی به نام معنویت در مدیریت (Spirituality in management) مطرح شده است و مقالات متعددی در این حوزه نوشته شده است. این نشان می‌دهد که آنها هم به این درک رسیده‌اند که صرفا با تکیه بر مسائل مادی نمی‌توان سازمان موفقی داشت.

به گزارش خبرگزاری حوزه، جشنواره علامه حلی جشنواره‌ای است که به منظور تجلیل از محققان جوان حوزوی برگزار می‌شود. آثار ارسالی به این جشنواره به صورت استانی مورد بررسی قرار می‌گیرند. هم اکنون همه استانها دارای جشنواره استانی می باشند. همچنین از دوره یازدهم جشنواره سراسری، جشنواره مدرسه ای علامه حلی راه اندازی شده است. جشنواره علامه حلی در سه مرحله مدارس علمیه، استانی و کشوری برگزار می شود.

در حال حاضر آثار علمی بررسی شده و افراد برگزیده معرفی شده اند که خبرنگار خبرگزاری حوزه با حجت الاسلام سیدمهدی غنی‌زاده یکی از این افراد برگزیده در خصوص موضوع پژوهشی که انجام گرفته است گفتگویی انجام داده است که به این شرح است.

ضمن تقدیر و تشکر از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید، لطفاً خودتان را معرفی کنید.

سیدمهدی غنی‌زاده، متولد ۱۳۶۹، طلبه سطح ۴ از مدرسه الامام القائم تهران و دانش‌آموخته کارشناسی ارشد رشته مهندسی نفت هستم. دانشجوی دکتری مدیریت دولتی دانشگاه تربیت مدرس (ورودی سال ۱۴۰۳) و همچنین مدرس دانشگاه هستم. در جشنواره علامه حلی رتبه ۳ مقاله سطح ۴ را با موضوع معنویت در مدیریت بر اساس دیدگاه رهبر معظم انقلاب با تاکید بر قرآن کریم و صحیفه سجادیه انجام داده ام.

به نظر شما یک مدیر چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

مدیریت هم تعهد می‌خواهد و هم تخصص. باید پذیرفت که مدیریت یک علم است. مشکلاتی مانند اهمال‌کاری و بی‌انگیزگی در سازمان‌ها نیاز به راه‌حل‌های تخصصی دارند. بیانات رهبری و توصیه‌های مدیریتی امیرالمومنین (علیه‌السلام) در نهج‌البلاغه نشان‌دهنده‌ی اوج این علم است. مدیریت تکوینی جهان را خداوند متعال انجام می‌دهد. غیر از خداوند اگر شریکی در مدیریت عالم وجود داشت، قطعا فساد و انحراف از حق پیش می‌آمد. "لَوۡ کَانَ فِیهِمَآ ءَالِهَةٌ إِلَّا ٱللَّهُ لَفَسَدَتَا". خداوند برای عبودیت بندگانش، پیامبران و اولیای الهی را مبعوث کرد تا این مدیریت در عرصه‌ی سبک زندگی انسان‌ها نیز جریان داشته باشد. حکومت اسلامی هم برای اصلاح بشریت آمده است.

مشکلات امروز در سطح مدیریتی را چه می دانید؟

مشکلات امروز در سطح مدیریتی این است که برخی اساسا مدیریت را یک علم نمی‌دانند و نیازی به یادگیری آن احساس نمی‌کنند. مسئله‌ی بعدی کسب تخصص‌های مدیریتی مانند چگونگی روحیه دادن، تشویق و تنبیه، و هدف‌گذاری است. برخی مدیران در زندان‌های معنایی و علمی مدیریت غربی گرفتار شده‌اند و اعتقادی به مدیریت اسلامی ندارند.

معنویت در مدیریت به چه معنا و آیا تاثیری در مدیریت دارد؟

معنویت در مدیریت یعنی اینکه فرد مدیر با بهره‌گیری از ارتباط قلبی با خداوند، از خواسته‌های نفسانی دور شود. مدیر با ارده‌ی خودش نمی‌تواند معنوی شود. خداوند می‌فرماید: "لولا فضل الله علیکم و رحمته ما زکی منکم من احد ابدا". یعنی انسان با تکیه بر خودش نمی‌تواند تزکیه پیدا کند و معنویت را در سازمان جریان دهد. مدیر با اتصال حقیقی با خداوند می‌تواند قدرت عجیبی پیدا کند. نمونه‌ی آن حاج قاسم سلیمانی بود که با همین سبک مدیریت معنویت‌محور توانست عالم را از شر تکفیری‌ها نجات دهد. این نوع کار شهدا باید به صورت علمی و دقیق بررسی شود و نباید صرفا در حالت خاطره‌گویی و داستان زندگی شهدا باقی بماند.

معنویت چه نقشی در مدیریت و عملکرد مدیران دارد؟ به گونه‌ای که در تحقق مدیریت سازمانی اسلامی مهم و اثر گذار باشد؟

معنویت برای مدیر یک مسئله‌ی تخصصی است. معنویت در مدیریت تاثیر قطعی دارد. رهبر معظم انقلاب تاکید دارند که هرچقدر مسئولیت یک مدیر بیشتر باشد، باید ارتباطش با خداوند هم بیشتر باشد. مدیریت معنویت‌محور با پیروی از جزئیات محقق می‌شود و نمونه بارز آن شهید حاج قاسم سلیمانی بود. عملکرد مدیران به گونه‌ای اسلامی و تحقق مدیریت سازمانی اسلامی همواره مورد دغدغه اندیشمندان و متفکران اسلامی و از سویی دیگر نیاز کشور می‌باشد. در جهان امروز، مکاتب مختلف بعد از ده‌ها سال سعی و خطا نتوانسته‌اند پاسخگوی نیازهای بشری باشند و زخم‌های روحی بشریت را که در سال‌های متمادی در اثر سوء مدیریت سازمانی و استضعاف مادی و معنوی حاصل شده است، التیام ببخشند. با وقوع انقلاب اسلامی، سبک جدیدی از مدیریت مبتنی بر تعالیم اسلامی در سطح جهان مطرح شد و باعث امیدواری و الگوگیری مستضعفین جهان شد.

به چه اندازه مدیران و کارگزاران می توانند در رشد و تعالی کشور موثر باشند؟

به طور کلی رشد و تعالی کشور وابسته به مدیران و کارگزاران حکومت می‌باشد. حضرت امام خمینی (ره) هشدار می‌دهند که اگر مدیران کشور دچار انحراف باشند، تاثیر سوء آن بر کل جامعه خواهد بود. لذا نحوه‌ی مدیریت در نظام اسلامی هم به دلیل حساسیت ارزش‌های اسلامی و هم به دلیل فشارهای بین‌المللی بر کشور، اهمیت دوچندانی یافته است. در این شرایط، ارائه مدل و الگوی مدیریتی بر پایه اسلام نقش بسزایی در پیشبرد اهداف انقلاب دارد. رهبر معظم انقلاب تنها مدیریت اسلامی و انقلابی را می‌دانند که می‌تواند کشور را جلو ببرد و موانع را از میان بردارد. ایشان دلیل عمده‌ی عقب‌ماندگی‌ها در تحقق مراحل انقلاب اسلامی و تشکیل دولت اسلامی را در داخل کشور و ضعف‌های درونی و مدیریتی مدیران می‌دانند. ایشان راه عبور از تمام مشکلات کشور را اصلاح روش‌های مدیریت سازمانی می‌دانند و بازگشت به مدیریتی که نمونه بارز آن در دفاع مقدس بود را ضروری می‌دانند.

آیا هر نوع مدیریتی می‌تواند مردم را در مسیر درست زندگی و بندگی الهی قرار دهد؟

مسلما خیر. مدیریت‌هایی که تا امروز در جهان بوده‌اند، نتوانسته‌اند الم و رنج را از بشر دور کنند. به عنوان مثال، در جنگ‌های جهانی اول و دوم حدود ۱۰۰ میلیون نفر کشته شدند. جنگ‌های متعددی عمدتا توسط آمریکا منجر به کشته و معلولیت میلیون‌ها نفر شده است. مدیریتی که مبتنی بر زیاده‌خواهی باشد، چیزی جز درد بر این عالم اضافه نمی‌کند. هدف اصلی شیطان و اعوان او در اغوای مردم و انحراف سبک مدیریت است. وقتی مدیریت منحرف شد و سبک مدیریت شیطانی شد، حکومت‌ها و مجموعه‌ها ابزاری در راستای اغوای عمومی مردم خواهند شد و کار شیطان راحت‌تر خواهد شد.

جهان امروز چطور از مدیریت‌های طاغوتی خسته شده است؟

جهان امروز از ظلم مدیریت‌های طاغوتی خسته شده است. مسئله‌ی غزه فضای خوبی برای ملت‌های جهان به ویژه اهالی فکر و فرهنگ باز کرده که پذیرای سخن نو باشند. حتی در محافل علمی دنیا نیز بحثی به نام معنویت در مدیریت (Spirituality in management) مطرح شده است و مقالات متعددی در این حوزه نوشته شده است. این نشان می‌دهد که آنها هم به این درک رسیده‌اند که صرفا با تکیه بر مسائل مادی نمی‌توان سازمان موفقی داشت.

به عنوان نکته پایانی، چه توصیه‌ای دارید؟

ما باید برای عبور از مشکلات فعلی کشور به سبک مدیریتی فرماندهان بزرگ در دفاع مقدس برگردیم. مدیریت انقلابی در نظام فکری رهبر معظم انقلاب دارای مولفه‌های متعددی است و تا زمانی که یک مدیر در تقویت و تحکیم مولفه‌های فردی موفق نباشد، در سازمان و اجتماع نیز موفق نخواهد بود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha