به گزارش خبرگزاری حوزه، دکتر ابراهیم متقی استاد روابط بینالملل دانشگاه تهران در برنامه تلویزیونی «جهان آرا» که با عنوان ایران، محور مقاومت و مساله سوریه، روی آنتن زنده شبکه افق رفت با اشاره به وقایع تاریخی سده گذشته و زمینههای شکلگیری بحران در سوریه اظهار کرد: حکومتها تا زمانی باقی هستند که نوعی کنش و همبستگی عاطفی با ساخت اجتماعی داشته باشند ولی برخی کشورهایی که حکومت آنها سرنگون شدند، به دلیل اقتدارگرایی (و نه استبدادی) این همبستگی را از دست داده بودند.
اقتدارگرایی بشار اسد کار دستش داد!
او افزود: حکومت سوریه، به ساخت اجتماعی این کشور توجه چندانی نکرد؛ گویی مدلی که برای مقابله با داعش به کار گرفته شده بود تا انتها جواب میداد در حالیکه اینگونه نبود و هر حکومت باید لایههای مختلف اجتماعی را در قدرت مشارکت بدهد. حکومتهای اقتدارگرا به دلیل اقتدارگرایی روزنهای را برای این مشارکت باز نمیکنند.
چرا بشار اسد آتش زیر خاکستر را نمیدید؟
این استاد روابط بینالملل عنوان کرد: بشار اسد بعد از جنگهای اخیر، در فضایی انعطافناپذیرتر قرار گرفت ولی به این مسئله توجه نکرد که همیشه آتشی زیر خاکستر وجود دارد و نقشآفرینی کشورهای بیگانه هم این وضعیت را تشدید میکند؛ از سوی دیگر درگیری مقاومت در فلسطین و لبنان، زمینهساز تلاش برای گسترش آشوب در سوریه شد.
برنامههای راهبردی رسانه ملی هم اطلاعات لازم راجع به سوریه را نمیگیرند!
او ادامه داد: مقاومت به خاطر چالشهایی که در لبنان وجود داشت تا حدی خسته شده بود، بسیاری از پایگاههای لجستیکی هم در سوریه بمباران شدند و علاوه بر این، در فضای دیپلماتیک هم یک دو راهی ایجاد شد چنانکه حتی در ایران هم تا سه روز قبل میگفتند «تروریستها» و حالا میگویند «مخالفین مسلح»
مخالفان مسلح سوریه فردای پیروزی چه میکنند؟
متقی افزود: گروههای مخالفی که امروز سوریه را گرفتهاند در آینده نزدیک به سمت یکدیگر شلیک میکنند مگر اینکه تقسیم قدرت از بالا صورت بگیرد یعنی ترکیه، اسرائیل و آمریکا برای آنها نقش و سهم تعیین کنند.
سه ماه آشوبناک پیش روی سوریه است
این استاد روابط بینالملل با بیان اینکه طی سه ماه آینده، خشونت بین گروههای مسلح در سوریه افزایش مییابد گفت: این منطق تحولات غیر دموکراتیک است. هژمونی هیچ یک از این گروهها تا وقتی بقیه گروهها هم مسلح باشند غالب نخواهد شد.
با این شرایط، سوریه رنگ آرامش نمیبیند!
او ادامه داد: ذات عراق و سوریه با خشونتهای اجتماعی و سیاسی عجین شده که دلیل آن، حکومتهای اقتدارگرا و فقدان ساز و کارهای همکاریگراست؛ در سوریه امروز هم هیچ ساز و کاری برای مشارکت همگانی وجود ندارد چون بخشی از نیروهای حاضر ترکیهمحور و برخی هم در تعارض با ترکیه هستند. انگارههای تکفیری هم در برخی از آنها وجود دارد و همه اینها در تکوین قدرت، رادیکالیزه میشوند.
همه این آشوبها به خاطر تامین امنیت اسرائیل است
متقی عنوان کرد: برنارد لوئیس استراتژیست انگلیسی - آمریکایی عقیده داشت برای تامین امنیت اسرائیل، تمام کشورهای منطقه باید درگیر آشوب و تجزیه باشند و این راهبرد همچنان در حال اجراست؛ اگر مدیریت بحران نباشد، همین شرایط در انتظار عراق هم خواهد بود.
دولت آینده سوریه اگر سکولار هم باشد باز هم نیازمند ایران است
این استاد روابط بینالملل گفت: اگر دولتی قوی در سوریه شکل بگیرد، حتی اگر دولتی سکولار باشد، برای بقای خود نیازمند پشتوانهای تاکتیکی است که میتواند ایران یا حزبالله باشد.
ترامپ؛ چالش جدید اردوغان و نتانیاهو!
او تصریح کرد: سیاست بایدن، مبتنی بر حمایت از گروههای نیابتی برای ایجاد ضد قدرت، آشوب و تهدید در برابر بازیگران منطقهای است به همین دلیل همه نوع حمایتی از اسرائیل را انجام داد؛ ترامپ اما تمایل دارد که سیاست مبتنی بر موازنه را با ترکیه و روسیه در دستور کار قرار دهد و در ضمن خوشبینی بایدن به اردوغان را هم ندارد و حتی ممکن است برنامه آمریکا، جایگزینی نتانیاهو هم باشد.