حجتالاسلام خانعلی ابراهیمی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در مشهد، با اشاره به بحرانهای اخیر سوریه، به عواملی که منجر به وضعیت کنونی در این کشور شده، پرداخت و توصیههایی را به طلاب و روحانیون برای تحلیل صحیح این تحولات ارائه کرد.
دلایل سقوط حکومت سوریه: بیبصیرتی مردم و تبلیغات دشمن
وی به تحولات سریع در سوریه اشاره کرد و علت این تغییرات را بیبصیرتی مردم سوریه دانست و افزود: دشمنان با استفاده از تبلیغات و تلاش برای ناامید کردن مردم، در میان جامعه سوریه شکاف ایجاد کردهاند. این تبلیغات که عمدتاً در جهت بیهویت سازی مردم و ایجاد ترس از آینده بود، تاثیر زیادی در تغییر نگرش مردم داشت.
مدیر سیاسی اجتماعی معاونت فرهنگی تبلیغی حوزه علمیه خراسان بیان داشت: مردم، به ویژه در برابر تهدیدهای امنیتی و ترس از آوارگی، به وعدههای فریبنده دشمنان مانند وعدههای اقتصادی و کمکهای خارجی اعتماد کردند و در نتیجه حمایت خود را از حکومت بشار اسد برداشتند، لذا بیبصیرتی مردم، مهمترین دلیل سقوط احتمالی حکومت سوریه به شمار میرود. این بیبصیرتی ناشی از ترس و ناآگاهی است که بهراحتی توسط دشمنان مورد سوءاستفاده قرار گرفته است.
وعدههای پوچ مثلث شوم ترکیه، آمریکا و اسرائیل
حجتالاسلام ابراهیمی، وعدههای توخالی و فریبنده سه ضلع مثلث شوم(ترکیه، آمریکا و اسرائیل) به دولت سوریه را، از دیگر عوامل مهم بحران در این کشور خواند و گفت: در دورهای، بشار اسد به وعدههای کشورهای غربی و ترکیه اعتماد نمود و حتی نسبت به ایران دیدگاه منفی پیدا کرده بود. این تغییر نگرش، یکی از نشانههای تاثیرگذاری این وعدهها در سیاستهای سوریه بود.
مدیر سیاسی اجتماعی معاونت فرهنگی تبلیغی حوزه علمیه خراسان همچنین به تاکیدات مقام معظم رهبری درباره عدم اعتماد به غرب اشاره کرد و گفت: وقتی کشورها و رژیمهای دیگر از سابقه خیانت خود در روابط بینالملل برخوردارند، تصمیمات غلط و بیاساس نتیجه میدهد.
وی اضافه کرد: وعدههای پوچ و فریبنده از سوی کشورهای غربی و ترکیه، دولت سوریه را به اشتباه انداخت و به ایجاد شکاف در جبهه مقاومت دامن زد.
فقدان بسیج مردمی و حمایت ارتش از نیروهای مقاومت
حجتالاسلام ابراهیمی یکی دیگر از عوامل مهم در بحران سوریه را فقدان بسیج مردمی و عدم حمایت ارتش سوریه از نیروهای مقاومت دانست و تصریح کرد: یکی از دلایل اصلی موفقیت مقاومت در سوریه، حمایت مردم و بسیج عمومی بود که توسط شهید حاج قاسم سلیمانی هدایت میشد. اما در سالهای اخیر، ارتش سوریه نتوانست حمایت کافی از نیروهای مردمی به عمل آورد و همین امر باعث شد تا سوریه در مواجهه با بحرانهای مختلف آسیبپذیر شود.
وی ادامه داد: حمایت مردمی و بسیج عمومی در سوریه یکی از ارکان اصلی دفاع از کشور و مقاومت در برابر دشمنان بود که پس از کاهش آن، بحرانها تشدید شد.
سیاست ایران در سوریه: دفاع از حریمها و نه حمایت از یک فرد خاص
حجتالاسلام ابراهیمی گفت: جمهوری اسلامی ایران در بحران سوریه به دنبال حمایت از بشار اسد نبوده، بلکه هدف اصلی دفاع از حریمهای اسلامی و حفظ جبهه مقاومت در منطقه بوده است.
وی تأکید کرد: ایران در آن زمان برای مقابله با تهدیدات مشترک از طرف کشورهای دشمن از جمله اسرائیل و آمریکا، وارد سوریه شد و برای حمایت از یک فرد یا رژیم خاص نبود.
حجتالاسلام ابراهیمی افزود: امروز، جمهوری اسلامی ایران همچنان در منطقه نقش محوری دارد و در آینده نزدیک، مردم سوریه خواهند فهمید که در این بحران چه کلاهی بر سرشان رفته است، چراکه ایران در سوریه به دنبال دفاع از آرمانها و حریمهای اسلامی بوده و نباید در تحلیلهای خود، حمایت از یک شخص خاص را در نظر بگیریم.
تحلیل صحیح و صبر در مواجهه با تحولات سوریه
حجتالاسلام ابراهیمی در پایان از طلاب درخواست کرد که در تحلیلهای خود نسبت به تحولات سوریه، صبر و دقت به خرج دهند و تنها به تحلیلهای کارشناسان و متخصصان تکیه کنند، و تاکید کرد: در حال حاضر، ایران همچنان در سوریه نقش محوری دارد و باید تلاش کرد که از تحلیلهای سطحی و زودگذر اجتناب شود.