به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه در مشهد، حجتالاسلام میهندوست در نشست علمی «الگوی مدیریت ناکامی در قرآن با نقدی بر رویکردهای روانشناختی» که در حاشیه نمایشگاه پژوهش و فناوری استان برگزار شد، به تبیین الگوهای قرآنی در مواجهه با ناکامی و مقایسه آن با روشهای روانشناختی مدرن پرداخت.
وی در پاسخ به دو سؤال «الگوی قرآن در مدیریت ناکامی چیست؟» و «چگونه میتوان بر اساس این الگو، نقدهایی را به رویکردهای روانشناسی مانند CBT و ACT وارد نمود؟» گفت: شناخت ماهیت ناکامی و اهمیت مدیریت آن، سنگبنای اصلی این بحث است.
حجتالاسلام میهندوست توضیح داد: در زندگی روزمره، هر فردی ممکن است با موانع مختلفی نظیر بیماری، فقر و بلایای طبیعی روبرو شود که دستیابی به اهداف را دشوار میسازند. این وضعیت که در روانشناسی به «ناکامی» تعبیر میشود، اگر مدیریت نشود، میتواند به مشکلات جسمی و روحی منجر شود. از این رو، مدیریت چنین شرایطی امری ضروری است.
میهندوست در ادامه به تشریح الگوهای قرآنی پرداخت و بیان کرد: این الگوها بر پایه روابط میان عناصر و متغیرهای پدیده ناکامی ساخته شدهاند.
این پژوهشگر حوزه علمیه خراسان نظاموار مبانی، اهداف و روشهای مدیریت ناکامی را در قرآن توضیح داد و افزود: این مبانی به چهار حوزه اساسی خدا، انسان، جهان و دین مرتبط میشوند. اصول قرآنی شامل ارتباط با خداوند و روشهایی چون دعا، صبر، ذکر و توبه هستند که به تقویت تابآوری فرد میانجامند.
وی در بخش دیگر سخنان خود، به نقد رویکردهای CBT و ACT پرداخت و اشاره کرد: مبانی غیردینی این روشها گاه در مشاوره و درمان ناکام میمانند. از جمله، اگرچه رویکرد ACT بر زندگی در لحظه تأکید دارد، ممکن است توبه را به غلط مانع آن تفسیر کند؛ در حالیکه توبه از دیدگاه اسلامی به آرامش ذهن و تمرکز بر حال کمک میکند.
حجتالاسلام میهندوست با معرفی ۱۳ اصل و ۲۲ روش برآمده از تحقیقات خود، اهمیت شناخت و تفکر در مقابل سختیها را برجسته کرد و به ضرورت تلفیق آموزههای دینی با علوم مدرن پرداخت.
وی در پایان یادآور شد: الگوهای قرآنی با قابلیتهای کاربردی خود میتوانند در روند بهبود کیفیت زندگی و مقابله موثر با ناکامیها، نقشی حیاتی ایفا کنند.
نظر شما