به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، در این نشست، حجتالاسلام والمسلمین ملکی قائم مقام مدیر حوزههای علمیه در سخنانی گفت در بحث هوش مصنوعی آیتالله اعرافی به عنوان یک شخصیت زمانشناس و موقعیتشناس از چند سال قبل همراه با جمعی از طلاب کلانپروژه هوش مصنوعی و اجتهاد را روی دست گرفت که بسیار ارزشمند است.
وی با بیان اینکه حوزه هوش مصنوعی عرصه یک جنگ تمام عیار است، گفت: اگر ما دادههای خودمان را بر اساس معارف و جهانبینی اسلامی در اختیار هوش مصنوعی قرار ندهیم دیگران این کار را میکنند. بنابراین فناوری هوش مصنوعی یک فرصت طلایی و ابزاری دقیق است تا در اختیار اندیشمندانی قرار بگیرد که میخواهند پردههای جهل در مسیر علم را از بین ببرند.
دکتر محمدرضا قاسمی دبیر ستاد راهبری فناوریهای هوشمند حوزههای علمیه با بیان اینکه دوران هوش مصنوعی کوانتوم و پسااینترنت به مقطعی رسیده که هر روز یک فناوری و محصول جدید معرفی میشود، گفت: اگر مواجهه فعالانهای نداشته باشیم همواره درگیر چالشها هستیم و در مقطع پاسخ به پرسشهای این حوزه خواهیم ماند.
وی با اشاره به اینکه سوالات متعددی در حوزه اخلاق و مبانی حکمی توسعه فناوری هوش مصنوعی وجود دارد، گفت: حوزه علمیه با توجه به ظرفیت عظیم منابع اسلامی موجود بویژه در حیطه اخلاق میتواند پاسخگو باشد و علاوه بر آن پیشبینیها و طراحیهای متناسب با اقتضای عصر هوش مصنوعی را داشته باشد.
حجتالاسلام والمسلمین رحمتی استادیار گروه اخلاق کاربردی پژوهشگاه قرآن و حدیث نیز در سخنانی به ضرورتهای مسایل اخلاقی فناوری هوش مصنوعی اشاره کرد.
وی با اشاره به تقسیم عصر حاضر به دوران پیشا و پسا هوش مصنوعی گفت: هوش مصنوعی فضای مجازی را به حاشیه خواهد برد لذا یک موضوع کاربردی مورد نیاز و از مهمترین موضوعات چند دهه گذشته در عرصه فردی، اجتماعی و نظام حکمرانی کشور است.
استادیار گروه اخلاق کاربردی پژوهشگاه قرآن و حدیث با اشاره به اینکه هوش مصنوعی میتواند الگوهای جدید اخلاقی ایجاد کند، گفت: حساسیتزدایی از هنجارهای اخلاقی و دامن زدن هوش مصنوعی به ناهنجاریها از جمله مسایلی است که مسئولیت روحانیت را به عنوان نهاد متصدی تربیت اخلاقی جامعه سنگین میکند.
دکتر محمد فلاح دانشیار و مدیر گروه اخلاق دانشگاه معارف اسلامی نیز به موضوع اخلاق هنجاری و رویکردهای اخلاق هنجاری در مسئله استفاده از هوش مصنوعی در امر پژوهش پرداخت.
وی با ذکر این مثال که اگر ماشین خودران در حین تصادف دچار چالش شود که به فرد دارای کلاه کاسکت اصابت کند یا فردی که کلاه ندارد، قطعا این چالش ایجاد میشود که کسانی که قانونمند بوده و کلاه ایمنی میگذارند بیشتر در معرض آسیب ماشینهای خودران خواهند بود.
مدیر گروه اخلاق دانشگاه معارف اسلامی گفت: اگر با رویکردهای غایتگرایانه و فضیلتگرایانه با این چالشها مواجهه داشته باشیم نتایج متفاوتی در بر خواهد داشت.
وی در حیطه چالشها و تزاحمهای اخلاق هنجاری به صدمات شناختی و معرفتی استفاده از هوش مصنوعی توسط پژوهشگران اشاره کرد و گفت: ممکن است هوش مصنوعی موجب سادهانگاری در امر تفکر که طبیعتا باید فرایندی برای رسیدن از مجهول به معلوم باشد شده و باعث تنبلی پژوهشگر و یا به باور برخیها باعث تظاهر علمی و رزومهسازی شود.
فلاح در رویکرد غایتگرایانه نیز به این مطلب اشاره کرد که در فرایند پژوهش اصالت باید با پژوهشگر باشد و هوش مصنوعی صرفا به مثابه مکمل باشد و پژوهشگران با صداقت و شفافیت اعلام کنند که چه میزانی از فرایند پژوهشیشان خروجی فناوری هوش مصنوعی است.
در پایان این نشست با حضور حجتالاسلام والمسلمین ملکی قائم مقام مدیر حوزههای علمیه از نشان دبیرخانه اخلاق هوش مصنوعی رونمایی به عمل آمد.
انتهای پیام