به گزارش خبرگزاری حوزه از مشهد، خدیجه ابول اولا از اساتید و دبیر تربیتی گروه فقه و معارف اسلامی مجتمع آموزش عالی خواهران جامعه المصطفی العالمیه مشهد در یادداشتی به تحلیل شخصیت حضرت زهرا(س) پرداخته است.
پیشرانی مادر کائنات در تربیت فرزند
رهبر معظم انقلاب می فرمایند: فاطمهی زهرا (سلاماللهعلیها) یک زن اسلامی است، زنِ در بالاترین طراز زن اسلامی، یعنی در حدّ یک رهبر، امّا همین زنی که از لحاظ فضایل و مناقب و حدّ وجودی می توانست پیغمبر باشد، همین زن مادری می کند.
بحث از محور آفرینش است که با عمری کوتاه، نقشهای متعددی را در زندگی ایفا کرده ولی هر برگ از تاریخ حیاتش برای ما و آیندگان درس زندگی است.
روابط عاطفی با فرزندان
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله می فرمایند:«ان فاطمة بضعه منی و هی نور عینی وثمره فؤادی .فاطمه (علیها السلام) پاره تن و نور چشم و میوه دل من است.»
ایشان که از دریای مهر پدر سیراب شده در روابط کلامی از واژگان محبت ¬آمیز استفاده و فرزندان را با خطاب مهربانانه، یا قرّة عینی (نور چشمم) و ثمرة فؤادی (میوه دلم) صدا میکرد .
ترغیب به عبادت و دانش اندوزی
امام صادق علیه السلام می فرمایند:«ان اطفال شیعتنا من المؤمنین تربیهم فاطمه (علیها السلام) بی شک خردسالان شیعه ما از مؤمنان را فاطمه علیها السلام پرورش می دهد .»
حضرت فرزندان را از کودکی به عبادت خدای تعالی واداشته و آنان را به انجام مناسک دینی تشویق می کرد و از همان آغاز آموختن علم به آنان را از وظایف خود قرار داده و برای کسب معارف و تشویق در فراگیری، آماده میکرد، چنان که روایت شده که ایشان به فرزندش امام حسن (علیه السلام) در سن هفت سالگی میفرمود: «به مسجد برو، آنچه را از پیامبر شنیدی فراگیر و نزد من بیا و برای من بازگو کن».
توجه به الگوپذیری فرزندان
بنا بر برخی روایات، حضرت زهرا (سلام الله علیها) از روش بازی کردن با کودک بسیار بهره میبرد و گاه با شعر خواندن و سرودن اشعار کودکانه، با قافیههای کوتاه و جذاب، عالیترین مضامین سیاسی، اجتماعی، اعتقادی و اخلاقی را برای فرزندان بیان می¬کرد که در واقع برای همه مردم جنبه تعلیمی دارد. در برخی گزارشهای تاریخی آمده است که فاطمه (سلام الله علیها) هنگام بازی با فرزندش امام حسن (علیه السلام) این اشعار را میخواند و ارزش هایی چون حق خواهی، پرستش و تبری را آموزش می داد:
اشبه اباک یا حسن
و اخلع عن الحق الرسن
و اعبد الهاً ذالمنن
و لا توال ذالإحَن
«تو ای حسن به پدرت شبیه شو و حق را آزاد کن و خدای منان را عبادت کن و با کینه توز دوستی مکن»
سیره حضرت زهرا (سلام الله علیها)، یکی از نمایه های اصلی برای دریافت اسوه های مناسب در تربیت فرزندان در ابعاد مختلف تربیتی، اجتماعی، رفتار فردی و بازتاب های مختلف آن است که با بررسی برهه های مختلف زندگی آن حضرت، به دست می آید.
والعاقبه للمتقین
نظر شما