مومنزاده، مدیر مدرسه علمیه الزهرا(سلامالله علیها) گرمه، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در مشهد، به بررسی جایگاه بیهمتای حضرت زهرا(سلاماللهعلیها) در تاریخ اسلام پرداخت و تاکید کرد: نامآوری حضرت زهرا(سلامالله علیها) بهعنوان «افتخار تاریخ اسلام» تنها یک لقب نیست، بلکه پایهای استوار در واقعیت تاریخی و معنوی دارد که شناخت ابعاد گوناگون آن، راهنمایی برای امروز و فردای بشریت خواهد بود.
وی با اشاره به فرمایش ارزشمند امام خمینی(ره) که حضرت زهرا(سلامالله علیها) را بهعنوان «افتخار تاریخ اسلام» معرفی میکنند، گفت: این جمله ساده به ظاهر، حاوی پیامها و معانی عمیق و تاریخی است که کمتر به آن توجه کردهایم. چرا امام خمینی(ره)، در میان همه شخصیتهای برجسته تاریخ اسلام، حضرت فاطمه (سلامالله علیها) را افتخار تاریخ اسلام مینامند؟ پاسخ به این سوال تنها در جنبههای عبادی و معنوی حضرت خلاصه نمیشود؛ بلکه نیازمند مطالعه زندگی و عملکرد ایشان بهعنوان یک شخصیت اجتماعی، مبارز و تاریخساز است.
عروج معنوی و ارتباط ویژه با عالم ملکوت
مومنزاده، به ظرفیت عظیم معنوی و روحانی حضرت زهرا(سلامالله علیها) اشاره کرد و یادآور شد: بعد از رحلت پیامبر گرامی اسلام(صلیاللهعلیهوآله)، جبرئیل در مدت ۷۵ روز مکرراً بر حضرت فاطمه(سلامالله علیها) نازل میشد و این امر تنها درباره ایشان اتفاق افتاده است؛ و این نشاندهنده مرتبه عظیم روحانی و ارتباط ویژه ایشان با عالم ملکوت است.
وی تاکید کرد: این ویژگی، حضرت زهرا(سلامالله علیها) را به حلقهای الهی در زنجیره رسالت و امامت تبدیل میکند و قرار گرفتن ایشان در جایگاه حجت خدا بر ائمه معصومین(علیهمالسلام) نیز دلیلی روشن بر این مقام والاست.
مدیر مدرسه علمیه الزهرا(سلاماللهعلیها) گرمه با استناد به اینکه حضرت ولیعصر(عجلاللهتعالیفرجهالشریف) فرمودهاند: «ما حجت خدا بر شما و مادرمان فاطمه(علیهاالسلام) حجت خدا بر ماست.»، گفت: این جمله از امام زمان(عج) نشاندهنده مقام معنوی بینظیر حضرت است که حتی در ارتباط با امامان معصوم نیز زبانزد است و مسیر تاریخی اسلام را تحت تأثیر قرار داده است.
نقش تاریخی و کنشگری اجتماعی
وی با اشاره به نقش پررنگ حضرت زهرا(سلامالله علیها) در عرصه اجتماعی و تاریخسازی اسلام، بیان کرد: اگر به زندگی حضرت فاطمه(سلاماللهعلیها) نگاه کنیم، درمییابیم که ایشان یک زن خانهدار عادی نبود. حضرت علیرغم ایفای نقش بینظیر در خانواده، بهعنوان یک کنشگر آگاه و فعال در برابر ظلم و انحرافهای سیاسی و دینی زمان خود ایستادند، ایشان با ایراد خطبه تاریخی در مسجد مدینه، نه تنها مخاطبین آن زمان، بلکه انسانهای تمام اعصار را به ماهیت اسلام ناب محمدی و ضرورت ایستادگی در برابر انحرافات فراخواندند.
مومنزاده با استناد به آثار و سخنان فقیهان معاصر، از جمله آیتالله جوادی آملی، توضیح داد: تاریخ از آن کسانی است که به فطرت الهی نزدیکتر باشند. اگر امام خمینی(ره) حضرت فاطمه(سلاماللهعلیها) را افتخار تاریخ اسلام معرفی میکنند، به این معناست که ایشان عقاید، رفتار و تصمیمگیریهای تربیتی و اجتماعیشان به فطرت انسانی نزدیکتر بوده است. همچنین، ایشان را میتوان نمونه کاملی از یک زن تاریخساز دانست که تمام ویژگیهای انسانی و الهی را در خود یکجا جمع کردهاند.
مبارزه علیه انحرافات سیاسی و تثبیت حقیقت اسلام
مومنزاده با بیان اینکه یکی از برجستهترین نقاط قوت حضرت زهرا(سلامالله علیها) در تاریخ اسلام، ایستادگی ایشان در برابر انحرافات سیاسی پس از رحلت پیامبر اسلام (ص) است، تصریح کرد: حضرت فاطمه(سلامالله علیها) با کنشهای فعالانه خود، از جمله رفتن به در خانه مهاجرین و انصار و مقاومت در برابر غصب خلافت امیرالمؤمنین علی(علیهالسلام) و نیز ایراد خطبه تاریخی فدکیه، نشان داد که یک زن چگونه میتواند در صف اول مبارزه علیه حکومتهای جائر قرار گیرد.
وی با اشاره به محتوای خطبه فدکیه گفت: این خطبه چنان بزرگ و اثرگذار بود که جایگاه تاریخی حضرت را تثبیت کرد، ایشان در این خطبه به صراحت، مردم را به مقابله با حاکمان ظلم فراخوانده و آسیبهای بیتفاوتی و انفعال را بر آنان گوشزد کردند. حضرت در بخشی از این خطبه میفرمایند: «شما توانایی مبارزه دارید، اما سکوت اختیار کردهاید» این جملات، علاوه بر اینکه به شرایط آن زمان اشاره دارد، هشداری برای همه انسانها در طول تاریخ است.
الگویی جاودان برای زنان امروز
وی با تأکید بر لزوم الگوگیری زنان امروز از حضرت زهرا(سلامالله علیها)، گفت: متأسفانه در برخی دورانها، ما در تبیین نقش اجتماعی و سیاسی حضرت کوتاهی کردهایم و همین امر باعث شده تا عدهای از زنان متدین از حضور در عرصههای سیاسی و اجتماعی خودداری کنند. در حالی که اگر از نقشهای کلیدی حضرت زهرا(سلامالله علیها) در تاریخ اسلام بیشتر سخن گفته شود، بسیاری از این ذهنیتهای نادرست از بین خواهد رفت.
وی در ادامه با اشاره به نقش زنان تاریخساز انقلاب اسلامی افزود: تمام زنان انقلابی ایران در ۴۳ سال گذشته، از حضرت زهرا(سلامالله علیها) الگو گرفتهاند و همانطور که امام خمینی(ره) تاکید داشتند، زنان در انقلاب به همان میزان مردان تاریخساز بودهاند، این کنشگری اجتماعی و تاریخی تنها از الگوگیری از حضرت زهرا(سلامالله علیها) نشأت میگیرد.
تصویری جاودان از افتخار تاریخ اسلام
مدیر مدرسه علمیه الزهرا(سلاماللهعلیها) گرمه، حضرت فاطمه زهرا سلاماللهعلیها) را چراغ راهنمای امروز و فردای مسلمانان دانست و گفت: ویژگیهای شخصیتی حضرت زهرا(سلامالله علیها) نه محصور در زمان است و نه مکان، ایشان با عقاید استوار، تصمیمات شجاعانه، و رفتارهای تربیتی خود، نه تنها در خانواده، که در جامعه اسلامی نیز تاثیرگذار بودند و همین امر سبب شده که امام خمینی(ره) به درستی ایشان را «افتخار تاریخ اسلام» بخوانند.
وی تاکید کرد: بازخوانی سیره حضرت زهرا(سلامالله علیها) و تلاش برای شناخت ابعاد شخصیتی و تأثیرات ایشان، نه تنها وظیفه شیعیان، بلکه تکلیفی است که تمام مسلمانان باید آن را درک کنند و به نسلهای آینده منتقل نمایند.
نظر شما