شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۹:۵۱
اسلام نیازی به جریان فمینیستی ندارد/ فمینیسم اسلامی یک پارادوکس است

حوزه/ استاد جامعه الزهرا (س) با بیان اینکه فمینیست اسلامی واژه درستی نیست، چون اصول فمینیسم با اسلام قابل جمع نیست، گفت: در اسلام نیازی به فمینیسم و جنبش زن‌گرایی نداریم چون ارزشی که در اسلام برای انسان قائل شده فارغ از مسئله جنسیت است.

فرزانه حکیم زاده در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، عنوان کرد: رنسانس در قرن شانزدهم منشأ تحولات اساسی و ریشه‌ای در همه عرصه‌های فردی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و... شد و همه امور به طور کلی دچار تحول شد که از جمله آن‌ها نگاه به مسائل زنان بود.

وی با بیان اینکه در قرون وسطا رفتارهای تبعیض آمیزی نسبت به همه اقشار از جمله زنان وجود داشت، افزود: رنسانس مبدأ حرکت غرب به سوی پیشرفت‌ علم و صنعت بود. در این دوره کشورهایی مانند فرانسه و انگلیس از نظام مبتنی بر کشاورزی به سوی نظامی مبتنی بر سرمایه‌داری و صنعتی رفتند.

استاد جامعه الزهرا (س) گفت: تحولات صنعتی سبب شد که نیاز به نیروی کار ارزان افزایش پیدا کند به همین خاطر زنان نیز وارد فعالیت‌های اقتصادی شدند و کارخانه‌ها شروع به جذب زنان کردند. با گذر زمان زنانی که وارد فعالیت‌های اجتماعی و اقتصادی شده بودند متوجه شدند که مجبور به انجام فعالیت های سخت و سنگینی هستند که با روحیات و ویژگی‌های آنان سازگاری ندارد اما در عین حال دستمزدی کمتر از مردان دارند.

وی اضافه کرد: زنان در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم متوجه رفتارهای تبعیض آمیز علیه خود شدند و فهمیدند اگر چه به آنان حقوق و دستمزد داده می‌شود اما حقوق اساسی و پایه‌ای آن‌ها مورد غفلت قرار گرفته است به همین خاطر جنبش‌های دفاع از حقوق زنان شکل گرفت.

حکیم زاده با بیان اینکه تا زمانی که انقلاب صنعتی صورت نگرفته بود و زنان وارد فضای کارخانه‌ها نشده بودند متوجه نشدند که حقوق آن‌ها نادیده گرفته شده است، تصریح کرد: دوره رنسانس (قرن ۱۶) باعث تحولات گوناگونی شد و اتفاقاتی از جمله انقلاب کبیر فرانسه رخ داد و نظام جمهوری جایگزین نظام پادشاهی شد؛ اما این تحولات شامل زنان نشده بود.

استاد جامعه الزهرا (س) با بیان اینکه برای شکل گیری هر نظریه و جنبشی لازم است که ابتدا یک فکر و تلنگری ایجاد شود و انقلاب صنعتی و تبعیض های که علیه زنان آغازگر این جنبش بود.

وی با بیان اینکه فمینیسم به معنای زن‌گرایی و احیای حقوق نادیده گرفته شده زنان است، اظهار کرد: با ورود زنان به کارخانه‌ها ابتدا زنان تصور کردند آزادی به دست آوردند اما بعد از مدتی متوجه شدند آزادی‌های دیگر را ندارند. زنان در انگلستان در سال ۱۹۱۷ حق رأی را به دست ‌آورند و پیش از آن حق رأی نداشتند آن ها حتی استقلال اقتصادی نداشتند و اگر درآمدی به دست می‌آوردند به خودشان تعلق نداشتند بله متعلق به همسر یا پدرشان بود. همه این‌ها باعث شد که جنبش فمینیستی یک جنبش حق‌طلبانه و در راستای احیای حقوق زن تلقی شود.

فمینیسم اسلامی؛ پارادوکسی که مفهوم ندارد

حکیم زاده اظهار کرد: جنبش‌های فمینیستی در غرب سبب شد که زنان کشورهای عربی و مسلمان نیز بررسی کنند که آیا حقوق آن‌ها نیز مورد تبعیض قرار گرفته است.

وی گفت: فمینیسم اسلامی واژه درستی نیست، چون اصول فمینیسم با اسلام قابل جمع نیست؛ در اسلام زن گرایی و مردگرایی نداریم. زنان از همان سال‌های ابتدایی بعثت در پیمان‌ها حضور داشتند و با پیامبر بیعت می‌کردند و فعالیت اقتصادی داشتند. در سوره نسا نیز به استقلال اقتصادی زنان اشاره شده است.

سوره نسا منشوری کامل از حقوق زن است

وی با تاکید بر اینکه مکتب اسلام ناب احیا کننده حقوق زنان بوده است، بیان کرد: وقتی همه کنوانسیون‌هایی که برای رفع تبعیض حقوق زنان نگارش شده است را با آیات مختلف سوره نسا مقایسه می‌کنیم متوجه می‌شویم که همه حقوق زنان اعم از خانوادگی، اقتصادی و... در سوره نسا بیان شده است و این سوره یک منشور کامل حقوق زن است و مسائلی که در این سوره آمده است در هیچ اعلامیه‌ای وجود ندارد.

استاد جامعه الزهرا (س) تأکید کرد: در اسلام نیازی به فمینیسم و جنبش زن‌گرایی نداریم چون ارزشی که در اسلام برای انسان قائل شده فارغ از مسئله جنسیت است.

وی تصریح کرد: نگاه اهل سنت و تشیع به زنان متفاوت است؛ در مکتب شیعه که بر گرفته از اسلام ناب است نگاهی که به جایگاه زن، خردورزی زن و حقوق زن در عرصه‌های مختلف فردی، اقتصادی، اجتماعی و خانوادگی دارد جای هیچ شبهه‌ای نمی‌گذارد؛ اما در اهل سنت این گونه نیست و حقوق زن گاهی نادیده گرفته شده است به همین خاطر افرادی مانند نوال سعداوی در اهل سنت در جنبش‌های فمینیستی حضور دارند.

حکیم زاده با بیان اینکه افرادی مانند شیرین عبادی که در تشیع و ایران وارد عرصه فمینیسم شدند به خاطر بدفهمی است که نسبت به اسلام و تشیع دارند، افزود: در رابطه با جایگاه ارزشی انسان فهم های اشتباهی صورت گرفته است؛ زیرا ملاک ارزشمندی انسان و رسیدن به کمال ارتباطی با جنسیت ندارد و اگر این مسئله به درستی تبیین شود بدفهمی‌هایی که وجود دارد از بین می‌رود. بیشتر بودن ارث و دیه مرد به معنای ارزش بیشتر مرد نیست بلکه به خاطر نقش بیشتر مردان در اقتصاد است.

وی ادامه داد: مردان بیش از زنان در تولید ثروت نقش دارند و زنان نیز بیشتر از مردان مصرف کنند آن هستند همچنین اگر زنان درآمد بالایی داشته باشند موظف نیستند که آن را برای مخارج خانواده هزینه کنندو نفقه خانواده را بپردازند؛ اما مردان باید بخشی از درآمد را برای خوشان هزینه کنند و بیشتر آن را برای خانواده هزینه کنند.

استاد جامعه الزهرا (س) تأکید کرد: فهم نادرست از مسائل حقوقی زنان در کشورهای اسلامی منجر شد زنان در جوامع اسلامی مثل زنان غربی جنبش فمینیستی داشته باشند.

انتهای پیام

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha