سه‌شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۳ - ۰۹:۴۴
پژوهش‌های نوین؛ نیاز امروز حوزه علمیه خراسان برای مواجهه با اندیشه‌های پویا

حوزه/ استاد سطوح عالی حوزه علمیه خراسان، با تأکید بر اهمیت پژوهش‌های نوین در اندیشه‌های اسلامی، خواستار توجه بیشتر به تولید علمی و پژوهش‌هایی شد که با حضور در کرسی‌های علمی، سایرین را نیز به اندیشه‌های نوین راهنمایی کند

حجت‌الاسلام والمسلمین علی‌اکبر نوایی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه خراسان، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در مشهد،‌ با اشاره به نقش کلیدی پژوهش‌های جدید در حوزه علمیه، بیان کرد: پژوهش‌های علمی باید توانایی بیان سخنان تازه و قابل‌تأملی را داشته باشند و در کرسی‌های علمی چالش‌های جدیدی را مطرح کرده و دیگران را به رهیافت‌های تازه‌ای سوق دهند.

وی تأکید کرد: این نوع پژوهش‌ها باید ناظر بر سخن و اندیشه‌های پویا باشند تا بتوانند به شکل موثری بر فضای علمی و فکری جامعه تأثیر بگذارند.

پژوهش؛ معیار عقل و اندیشه

حجت‌الاسلام‌ والمسلمین نوایی با اشاره به فرمایشات حضرت علی(ع)، نوشتن را به‌عنوان معیار عقل و اندیشه معرفی کرد و گفت: انسان‌های بزرگ اندیشه‌ها و فضایل خود را از طریق آثار و نوشته‌هایشان نمایان می‌سازند. این نوشته‌ها نه‌تنها معیار کمالات آن‌ها محسوب می‌شود بلکه به‌عنوان نشانه‌ای از غنای فکری و عمق علمی آن‌ها عمل می‌کند.

تاریخچه ورود به عرصه پژوهش

پژوهشگر حوزه علمیه خراسان با بازگو کردن تاریخچه ورودش به حوزه علمیه مشهد در سال ۱۳۵۱، از علاقه‌مندی خود به مطالعه و نوشتن در همان دوران سخن گفت از تصریح کرد: اولین جرقه‌های علاقه به نوشتن وقتی زده شد که در جلسات درس مقام معظم رهبری، آیات عظام فلسفی، رضازاده و مرتضوی حضور پیدا کردم، و از طریق این جلسات علمی، به اصول پژوهشگری و نویسندگی آشنا شدم و پایه روش‌های علمی در آنجا بنا شد.

چگونگی تدوین و چاپ آثار

حجت‌الاسلام والمسلمین نوایی در خصوص فرآیند تدوین و چاپ آثار علمی خود گفت: از همان سال‌های اولیه، به خاطر مشارکت فعال در کلاس‌ها و علاقه به مطالعات علمی، توانستم نوشته‌های اولیه را، گرچه پراکنده بودند ولی از حیث محتوا غنی بودند، به جزوات و مقالات متعددی تبدیل کنم، و از سال ۱۳۶۷ به‌طور جدی فعالیت‌های نوشتاری خود را آغاز کردم و در قالب جزوات آموزشی منتشر نمودم که بعدها مواد درسی در مراکز مختلف شد.

پژوهش در حوزه فقه حکومتی

وی همچنین به حوزه تخصصی خود یعنی فقه حکومتی اشاره کرد و با بیان اینکه از سال ۷۵ آغاز به نگارش مقالات متعدد در این زمینه نمودم، به اهمیت نتایج پژوهشی خود در این زمینه پرداخت و افزود: این مقالات توانسته‌اند نگاه جدیدی به مدیریت و حکومت اسلامی ارائه دهند.

ارتقای ارزش مقالات علمی و پژوهشی

پژوهشگر حوزه علمیه خراسان دلیل موفقیت و اهمیت مقالات خود را، دقت و عمق پژوهش‌های انجام شده دانست و گفت: در طی این سال‌ها، حدود ۳۸ مقاله در زمینه معرفت دینی و تاریخ بقیع به چاپ رسانده‌ام که مورد استفاده مخاطبان بسیاری قرار گرفته است. ارتقای ارزش این مقالات نه تنها به عنایت الهی بلکه به تلاش مداوم در نگارش و تحقیق دقیق بستگی دارد.

ضرورت و نقش تاریخی پژوهش

ارزیاب برتر پژوهشی حوزه علمیه خراسان در پایان، بر اهمیت تاریخی و نقش پژوهش در جامعه تأکید کرد و گفت: پژوهش نه تنها برای رشد و بالندگی علم، بلکه برای پیشرفت تاریخی شیعه نیز ضروری است. بدون تحقیقات نوین، علم به ایستایی دچار می‌شود و تربیت پژوهشگران نیز به عنوان یک ضرورت راهبردی مطرح می‌شود. برنامه‌های پژوهشی باید به گونه‌ای تدوین شوند که پاسخگوی نیازهای امروزی جامعه علمیه باشند.

گفتنی است؛ دومین مراسم انتخاب پژوهشگر سال حوزه علمیه خراسان و اجلاسیه پژوهشگران این حوزه، چهارشنبه ۱۲ دی‌ماه، از سوی معاونت علمی حوزه علمیه خراسان، برگزار می‌شود.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha