سه‌شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۳ - ۱۸:۱۴
ولایت فقیه؛ حلقه پیوند دین و حاکمیت در مسیر عدالت اجتماعی

حوزه/ استاد دروس خارج حوزه علمیه خراسان، به تبیین ابعاد مختلف نظریه «ولایت فقیه» در دیدگاه اسلامی پرداخت و نقش حکومت در تحقق دینداری عملی و چرایی ضرورت ولایت یک فقیه جامع‌الشرایط را، به‌عنوان نزدیک‌ترین فرد به معصوم(علیهم‌السلام)، بررسی کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد حجت‌الاسلام والمسلمین باقری‌کیا در نشست علمی که با موضوع «نظریه مرحوم امام و ولایت فقیه» در محل مدرسه علمیه امام محمدباقر علیه‌السلام برگزار شد، به ضرورت دینداری عملی در آموزه‌های اسلامی اشاره کرد و حکومت را یکی از مهم‌ترین ابزارها برای اجرای دین در ابعاد مختلف معرفی کرد.

وی با استنباط از متون دینی، حکومت را مؤثر بر حیات دینی انسان‌ها دانست و تأکید کرد: اسلام، دین را نمی‌تواند صرفاً در سطح نظری باقی بگذارد و برای تحقق احکام الهی و اجرای عدالت اجتماعی، وجود یک حکومت دینی لازم است. پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله) و امام معصوم(علیهم‌السلام) در رأس این حکومت قرار داشتند و در نبود معصوم، این مسئولیت برعهده فقیه جامع‌الشرایط است.

ادله نقلی در حمایت از ولایت فقیه

استاد دروس خارج حوزه علمیه خراسان، آیاتی چون «اولی‌الامر» و روایاتی از ائمه(علیهم‌السلام) را شواهدی قوی بر اثبات ولایت فقیه عنوان کرد، و به روایتی از امام مهدی(عج) اشاره کرد که در آن، علماء به‌صراحت «حجت بر مردم» معرفی شده‌اند.

وی روایات معصومین(علیهم‌السلام) درباره وظیفه مردم در پیروی از فقها و برخورد آنها با حکام ناصالح را مورد تحلیل قرار داد و افزود: در تعالیم ائمه(علیهم‌السلام) مشاهده می‌کنیم که فقها، حکم‌رانان دینی و قضات شرعی معرفی شده‌اند و وظیفه هدایت و اجرای حکومت اسلامی بر عهده آن‌هاست.

جایگاه ادله عقلی در نظریه ولایت فقیه

حجت‌الاسلام والمسلمین باقری‌کیا با ارائه چند دلیل عقلی به شرح وظیفه حکومت و جایگاه ولی فقیه پرداخت و گفت: عقل حکم می‌کند که برای اداره جامعه، شایسته‌ترین فرد که دارای بالاترین سطح شناخت و تدبیر است، باید در رأس حکومت قرار گیرد. این فرد، فقیه جامع‌الشرایط است که از خطا در اجرای احکام الهی تا حد ممکن مصون خواهد بود.

وی اضافه کرد: از سوی دیگر، حکومت تأثیر عمیقی بر جنبه‌های مختلف حیات انسانی دارد، و این امر ایجاب می‌کند که دینی جامع مانند اسلام، برنامه‌ای کامل برای حکومت داشته باشد. این برنامه، پس از پیامبر و امام معصوم(علیهم‌السلام)، تنها توسط فقیه جامع‌الشرایط و مدیر شایسته قابلیت اجرا دارد، و این حکم عقلانی، ولایت فقیه را به‌عنوان ادامه‌دهنده راه پیامبر و امام معصوم توجیه‌پذیر می‌سازد، علاوه بر این، عقل به این نکته رهنمون می‌شود که حاکم واقعی جهان، خالق این عالم است. خداوند حکیم، پیامبر(صلی‌الله‌علیه‌وآله)، امامان (علیهم‌السلام) و فقها را به‌عنوان حاکمان بر مردم برگزیده است. در نتیجه، هیچ‌کس جزء آنها حق حاکمیت ندارد.

ترکیب ادله عقلی و شرعی

حجت‌الاسلام والمسلمین باقری‌کیا با بیان اینکه برای اثبات ولایت فقیه، می‌توان به استدلال‌هایی ترکیبی، هم عقلی و هم شرعی، تکیه کرد، گفت: تنها ولی فقیه جامع‌الشرایط است که می‌تواند اهداف دین در بعد اجتماعی و حکومتی را به‌درستی اجرا کرده و جامعه را از انحرافات حفظ کند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha