چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳ - ۰۸:۱۴
درس اخلاق | هشدار امیرالمؤمنین (ع) درباره دنیا و حسابرسی قیامت

حوزه/ امیرالمؤمنین علیه‌السلام هشدار می‌دهند: «به ایمنی دنیا دلگرم نباشید.» گناهان در دنیا ممکن است بی‌پاسخ بمانند، اما در قیامت حسابرسی سختی در انتظار است. توبه واقعی، نماز با توجه و عمل به دستورات الهی، کلیدهای نجات هستند. در قیامت، امیرالمؤمنین علیه‌السلام با جمله «هذا لی، هذا لک» سرنوشت انسان‌ها را تعیین می‌کنند. دنیا محل امتحان و قیامت جای حسابرسی است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، مرحوم آیت الله محمدعلی ناصری از اساتید اخلاق حوزه در یکی از دروس اخلاق خود به موضوع «صراط مستقیم: راه نجات در دنیا و آخرت» پرداختند که متن آن بدین شرح است:

امام سجاد علیه‌السلام در دعای مکارم الأخلاق از خداوند درخواست می‌کنند: «وَ سلامَةَ الْمِرْصَادِ»؛ خدایا، به من توفیق ده تا در دنیا مطابق ضوابط الهی عمل کنم، تا در قیامت بتوانم به سلامت از پل صراط عبور کنم.

صراط به معنای راه است و دو نوع صراط وجود دارد: یکی در دنیا و دیگری در آخرت. صراط در دنیا، راه حق و عمل به دستورات الهی، طریق ولایت و عبودیت است.

* باید ضمن عمل به وظایف دینی، به شفاعت چهارده معصوم امیدوار بود

ما هر روز در نمازهای یومیه، ده بار از خداوند می‌خواهیم که ما را به راه راست هدایت کند: «اهدنا الصِّراطَ المُستقیم».

اگر کسی در دنیا صراط مستقیم را پیش بگیرد، در آخرت نیز به سلامت از صراط عبور خواهد کرد.

عمل به فرامین چهارده معصوم علیهم‌السلام، همان صراط مستقیم است. این بزرگواران هر آنچه را که مایه سعادت دنیا و آخرت است، به طور کامل بیان کرده‌اند.

خلاف این راه، راه باطل است. حرکت در این مسیر در دنیا بسیار دشوار است و باید ضمن عمل به وظایف دینی، به شفاعت چهارده معصوم امیدوار بود؛ اما اگر در دنیا خلاف دستورات ایشان عمل کنیم، در آخرت کار بسیار دشوار خواهد شد.

در روایات آمده است که هر روز دنیا در قیامت هفتاد سال طول می‌کشد تا حسابرسی شود. بنابراین، باید بسیار مراقب بود و از غفلت پرهیز کرد. امام علی علیه‌السلام فرمودند: «النَّاسِ نِیَامٌ فَإِذَا مَاتُوا انْتَبَهُوا»؛ مردم در خوابند و وقتی می‌میرند، بیدار می‌شوند.

ما گناهان و خطاهای بسیاری داریم و اعمالمان به گونه‌ای نیست که به درد آخرتمان بخورد. نمازی که می‌خوانیم، اغلب بدون توجه است.

درس اخلاق | هشدار امیرالمؤمنین (ع) درباره دنیا و حسابرسی قیامت

در روایات آمده است که اگر می‌خواهی با خدا صحبت کنی، نماز بخوان. نماز، صحبت با خداست و نباید فکر و توجه ما منحرف شود.

* امیرالمؤمنین(ع) تقسیم‌کننده بهشت و جهنم هستند

امیرالمؤمنین علیه‌السلام فرمودند: «به ایمنی این دنیا دلگرم نباشید»؛ گاهی خداوند در دنیا متعرض گناهان نمی‌شود تا در آخرت پاسخ آنها را بدهد. همه ما باید پاسخگوی اعمال خود باشیم. همه باید توبه کنیم.

توبه واقعی باعث می‌شود گناهان بخشیده شوند و حتی به ثواب تبدیل گردند. «یُبَدِّلُ السَّیِّئَاتِ بِالْحَسَنَاتِ» (تبدیل کننده گناهان به حسنات) از صفات خداوند است.

در درگاه خدا ناامیدی وجود ندارد. اگرچه در روایات آمده است که بیم و امید باید مانند دو کفه ترازو برابر باشند، اما در برخی روایات تأکید شده است که امید باید بیشتر باشد.

صراط در قیامت مرحله‌ای بسیار دشوار است. به آن پل صراط گفته می‌شود، زیرا همه انسان‌ها در قیامت جمع می‌شوند و جهنم بسیار گسترده است.

پس از عبور از همه مراحل، وقتی بهشتیان از اهل جهنم مشخص می‌شوند، کسانی که جواز ورود به بهشت دارند، با نشان دادن جواز خود، از پل صراط که بر روی جهنم قرار دارد، عبور می‌کنند.

بهشت پس از جهنم قرار دارد و در روایات آمده است که عرض جهنم هزار سال راه است و پل صراط نیز به همین اندازه است.

در ابتدای پل، پیامبر صلی‌الله علیه وآله و امیرالمؤمنین علیه‌السلام ایستاده‌اند. امیرالمؤمنین خطاب به جهنم می‌فرمایند: «هذا لی، هذا لک»؛ این فرد برای من است (یعنی اهل بهشت است) و آن دیگری برای توست. امیرالمؤمنین(ع) تقسیم‌کننده بهشت و جهنم هستند.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha