شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

مدیر مؤسسه کتاب‌شناسی شیعه از تدوین دانش‌نامه آثار شیعه با حدود 40 جلد و بیش از 30هزار صفحه، بر اساس تاریخ وفات مولفین،‌در آینده خبر داد.

حجت الاسلام والمسلمین رضا مختاری در گفت‌وگو با مرکز خبر حوزه، با اشاره به فعالیت‌های پژوهشی مؤسسه کتاب‌شناسی شیعه، اظهار داشت: سال‌ها پیش، با مشخص کردن چهل موضوع مهم فقهی همچون غنا و موسیقی، رؤیت هلال، ولایت فقیه و تقلید کار خود را باگروهی از پژوهشگران آغاز کردیم.

وی ادامه داد: در مراحل پژوهشی موضوعات غنا و موسیقی و رؤیت هلال متوجه شدیم که آثار علمی علمای شیعه شناسایی نشده و در دسترس نمی‌باشد و همین امر موجب پژوهش‌های تکراری در میان پژوهشگران شده است.

مدیر مؤسسه کتاب‌شناسی شیعه با تأکید بر این که در امر پژوهش، نخستین گام، آشنایی با پژوهش‌های انجام شده در گذشته است، اظهار داشت: برای این کار، مؤسسه کتاب‌شناسی شیعه با حمایت مقام معظم رهبری از سال 85 و با هدف معرفی و شناخت شخصیت‌ها و آثار علمی شیعه از زمان امام علی(ع) تا امروز، راه‌اندازی گردید.

وی در ادامه با اشاره به طرح‌های کلان مؤسسه کتاب‌شناسی شیعه ابراز داشت: دانش‌نامه آثار شیعه یکی از برنامه‌های کلان این مؤسسه است که بر اساس تاریخ وفات مؤلفین تدوین می‌شود. همچنین در این دایرةالمعارف، زندگی‌نامه، ‌آثار علمی، منابع آثار و...  نیزگردآوری شده است.

حجت الاسلام والمسلمین مختاری تصریح کرد: دانش‌نامه آثار شیعه حدود چهل جلد با بیش از 30 هزار صفحه به زبان فارسی است و تا امروز اطلاعات این دایرةالمعارف تا سال دویست هجری  تدوین شده است.

وی، طرح دانش‌نامه بزرگان شیعه را یکی دیگر از برنامه‌های کلان این مؤسسه برشمرده و گفت: با توجه به این که تاکنون دانش‌نامه کاملی از‌ بزرگان شیعه تهیه نشده است، نیاز به چنین دانش‌نامه‌ای مرجع از شخصیت‌های علمی شیعی،  ضروری است.

مدیر مؤسسه کتاب‌شناسی شیعه با بیان این مطلب که این مجموعه، در بیش از 100 جلد منتشر خواهد شد،‌‌‌‌‌ افزود: اکنون ده جلد آن آماده چاپ است که بر اساس ترتیب تاریخی تا عصر امروز، به شرح حال بیش از 110 نفر  از بزرگان شیعه می‌پردازد.

وی ادامه داد: بسیاری از کتاب‌هایی که درباره علمای بزرگ شیعه تدوین شده بود، ‌یا چاپ نشده‌ و یا این‌که با اشتباهاتی منتشر شده‌اند؛ لذا این مؤسسه با جمع‌آوری این آثار، کتب منتشر نشده را منتشر ساخت و اشتباهاتی را هم که در برخی آثار چاپ شده وجود داشت، اصلاح و مجدداً چاپ کرد.

*«فهارس الشیعه»کتاب فصل جمهوری اسلامی

حجت الاسلام والمسلمین مختاری، بازسازی کتاب شناسی‌ها و فهرست‌های منبع مرحوم شیخ طوسی و منبع مرحوم نجاشی و انتشار آن با نام فهارس الشیعه را از دیگر اقدامات این مؤسسه معرفی نموده و یادآور شد: این کتاب با استقبال خوب پژوهشگران روبرو شد و از سوی وزارت ارشاد اسلامی نیز به عنوان کتاب فصل انتخاب گردید.

*«جرعه‌ای از دریا» منتشر می‌شود

وی ادامه داد: همچنین «جرعه‌ای از دریا» که مجموعه از پژوهش‌های رجالی و کتاب‌شناسی حضرت آیت‌الله شبیری زنجانی و «ورثةالنبیاء» درباره سید دلدار علی غفران مآب و پنج فرزندش که از علمای شیعه هند بود، نیز از کتاب‌هایی است که از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان کتاب فصل انتخاب شدند.

مدیر مؤسسه کتاب‌شناسی شیعه کتاب‌های «فهرست کتابخانه بحرالعلوم در نجف اشرف»، «زندگانی سید هبة الدین شهرستانی» به زبان عربی، «زندگانی شیخ حبیب آل مهاجر عاملی» و «فهارس‌الشیعه» در دو جلد را از دیگر کتاب‌های منتشر شده از سوی این مؤسسه عنوان کرد.

وی با یادآوری این مطلب که تعداد فراوانی از علما در علم تراجم و کتاب‌شناسی پژوهش‌های فراوانی انجام داده‌اند که یا چاپ نشده و یا در دسترس نیستند، خاطرنشان کرد: مؤسسه کتابشناسی شیعه این آثار علمی برجسته را نیز جمع‌آوری و با عنوان «جرعه‌ای از دریا» منتشر خواهد کرد.

*شناخت‌نامه و یادنامه هم در دست انتشار است

حجت الاسلام والمسلمین مختاری ادامه داد: همچنین درباره برخی از علمای گذشته‌ پژوهش‌هایی از سوی افراد مختلف به عمل آمده که بیشتر آنها به صورت پراکنده است؛ بر این اساس مؤسسه کتاب‌شناسی شیعه در این عرصه نیز وارد شده و در حال جمع‌آوری آنها است که در غالب «شناخت‌نامه» و «یادنامه» منتشر خواهد شد. در این راستا «یادنامه شیخ آقا بزرگ تهرانی» نخستین کتابی است که تدوین شده و حاوی اسناد و مطالب درباره ایشان می‌باشد.

وی به معرفی علمای شیعه در برخی کتب و آثار علمای اهل‌سنت اشاره کرده و گفت: در آثار اهل سنت مطالب فراوانی درباره علمای شیعه وجود دارد که درحال جمع‌آوری و انتشار آن با نام «علماء الشیعه فی المصادر اهل السنة» هستیم که در چند جلد منتشر خواهد شد.

مدیر مؤسسه کتاب‌شناسی شیعه به تبیین دیگر فعالیت‌های این مؤسسه پرداخته و ابراز داشت: معرفی علمای مناطق مختلف،‌ انتشار دو فصل‌نامه کتاب شیعه به زبان فارسی و مجله سالنامه به زبان عربی، تدوین مجموعه کتاب‌های« اجازات‌العلماء الشیعه» در 20 جلد،‌ تدوین شناخت‌نامه علمای شیعه چون آيت‌الله سید ابوالحسین اصفهانی و شهیدین و راه‌اندازی سایت مؤسسه از دیگر فعالیت‌ها و برنامه‌های این مؤسسه می‌باشد.

*با علمای شیعه خارج از کشور ارتباط داریم

وی خاطرنشان ساخت: یکی از کارهای ما ارتباط با مؤسسات و دانشمندان شیعه در خارج کشور است و در این راستا با علما و پژوهشگرانی در لبنان، بحرین، عراق و... ارتباط برقرار و همکاری داریم.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha