حجت الاسلام مسلم گريواني در گفت و گو با خبرنگار سرويس استانهاي مركز خبر حوزه، با اذعان بر اين كه بيشك، معارف غنی دینی و شیعی بدون ارائه روشمند و زیبا در دنیای معاصر موفق نخواهد بود گفت: اگر معارف غنی اسلامي با ادبیات زیبا، جمع گردند و بین محتوای غنی ایرانی- اسلامی با ادبیات و شیوه نگارش پیوند ایجاد شود، در امر تبليغ موفق تر خواهيم بود.
وی با بيان اين كه پژوهشگر بايد دو مورد «حرف خوب زدن» و «خوب حرف» زدن را مدنظر قرار دهد، اظهارداشت: در اين عرصه، اولی ناظر به محتوای سخن و دومی ناظر به شکل نوشتن و گفتن مي باشد.
مؤلف كتاب "خدايي كه در اين نزديكي است" توضيح داد: واقعیت این است که ما درباره «حرف خوب» کمبودی نداریم، زیرا یک محقق یا مبلغ دین با مجموعه ای از حقایق و معارفی روبروست که در گنجینه دین نهفته مي باشد كه کافی است اندکی به خود زحمت دهد و به صورت روشمند و متناسب با نیاز به سراغ اين گنجينه ها برود.
وي كتابهايي چون، قرآن، نهج البلاغه، صحیفه سجادیه، مفاتیح الجنان و الکافی را سرشار از "حرف خوب" دانسته و تصريح كرد: محققی که فکر و ذهنش از این منابع اصیل دینی تهی است و صرفاً به نقل قول میپردازد، تهیدست است.
حجت الاسلام گريواني، «خوب حرف» زدن را ناظر به روش و شیوه گفتن و نوشتن برشمرده و اظهارداشت: به عنوان مثال، امروز دنیای غرب به مسأله روش و شکل ارائه یک ایده، فوق العاده اهمیت میدهد.
اين پژوهشگر خراساني با تأكيد بر اين مطلب كه نیازهاي پژوهشی فراوان وجود دارد، اظهارداشت: هر کسی کوچکترین آگاهی نسبت به حوزه نشر و کمترین ارتباط با مردم داشته باشد، به این مسأله اذعان خواهد کرد.
وي با دسته بندي نيازمندي هاي پژوهشي به "سخت افزاری" و " نرم افزاری "، ابرازداشت: تأسیس پژوهشکده اي با داشتن منابع مجهز و به روز، تشکیل یک تیم پژوهشی جوان و کارآمد و تدوین اساسنامه و چشم انداز پژوهشی بلند مدت از جمله نيازهاي سخت افزاري حوزه علميه خراسان است.
این محقق حوزوی اشراف تمام بر شرایط و تحولات جهانی، منطقهای، کشوری و استانی، جهت ارائه تحقیق کارآمد، را از نيازمندي هاي نرم افزاري پژوهشي دانسته و عنوان داشت: آشنایی کامل با فضای فکری کودک، نوجوان و جوان به منظور شناسایی خلأها و نیازهای فکری مردم، از ديگر نيازهايي است كه بايد دراين زمينه برنامهريزي شود.
حجت الاسلام گريواني به اهميت تدوین بانک جامع موضوعات جديد پژوهشی و نيز در اولویت قرار دادن نیازهای نظام اسلامی و توجه خاص به نیازهای استانی، با تمرکز ویژه به نسل نوجوانان و بانوان، اشاره و گفت: تعمیم و گسترش کار تحقیقاتی از حوزه نوشتاری کتاب و مقاله پژوهشی به عرصههای گفتاری مانند منبر پژوهشی و دیداری همچون ارائه هنر پژوهشی، از ديگر نيازمندي هاي نرم افزاري طلاب در زمينه تحقيق است.
اين محقق و مؤلف جوان حوزه علميه خراسان در ادامه بر ضرورت ایجاد زمینه دیدار محققان جوان با بزرگان حوزوي در عرصه پژوهش و اخلاق کشور تأكيد كرد و افزود: مجهز نمودن محقق به مهارتهای تحقیقاتی و روشهای نگارشی و پژوهشی کارآمد و نيز گسیل امکانات پژوهشی به شهرستانهای محروم ولی دارای طلاب مستعد از ديگر فعاليت هايي است كه بايد به آن اهتمام داشت.
اين پژوهشگر حوزوی ضرورت حمایت فکری محقق، از زمان آغاز تا پايان يك تحقيق افزود: اين حمايت مي تواند در قالب مشاوره پژوهشی، ارزیابی و نقد قبل از چاپ، حمایت مالی برای چاپ، کمک در توزیع و معرفی آن به نشریات و کتابخانه ها و سپس نقد پس از انتشار، محقق را یاری کند.
حجت الاسلام گريواني بيان داشت: اگر طلاب و مبلغان ديني می دانستند که در برابر آنها چه حجم عظیمی از نیاز و کار زمین مانده علمی و تحقیقی وجود دارد، حتی یک لحظه از عمر خود را هدر نداده و به کارهای روزمره اكتفا نمی کردند.
وي تأكيد كرد: این حجم گسترده از نیاز و کار جز با همت مضاعف و جهاد علمی، کار و تلاش دو چندان و از همه مهمتر كمك و مددخواهي از اهل بيت (عليهم السلام) به سامان نمی رسد.
برگزيده سومين جشنواره علامه حلي در ادامه به كسب رتبه سوم كتابش با عنوان «خدایی که در این نزدیکی است» اشاره كرد و توضيح داد: این اثر که برگزیده چندین جشنواره، از جمله جشنواره آثار پژوهشی طلاب جوان کشور و کتاب سال خراسان مي باشد، به انگیزه برآورده کردن نیاز والدین و مربیان مهد کودک و دبستان در جهت پاسخگویی به پرسشهای کودکان و نوجوانان درباره خدا، در سه بخش به نگارش درآمده است.
وی، ضمن معرفي بخش اول اين كتاب كه شامل «شیوههای پاسخ به سوالات بچههای مهدکودک، دبستان و راهنمایی درباره خدا» است، يادآور شد: «شیوهها و مراحل تقویت ايمان به خدا در دل فرزندان» و نيز «مجموعهاي از دادهها، درباره دو بخش پيشين»، قسمت هاي دوم و سوم اين كتاب مي باشد.
حجتالاسلام گریوانی در ادامه از نحوه ورود خود به عرصه پژوهش گفت و با بيان اين كه در كنار تحصيل سطح يك با برخی مهارتها، نیازهای اجتماعی و خلأهای علمی و پژوهشی، آشنا شده است، موفقيتهاي پژوهشي خود را مديون اساتيد خود دانست و اظهارداشت: در واقع، تحقیقِ صادق، همیشه از یک نیاز آغاز می شود و بر همين اساس اولین مقاله را با عنوان «شک؛ پلی به سوی حقیقت» كه مربوط به مسأله «شک در اعتقادات» بود، نوشتهام.
وی، با تأكيد بر اين كه در اين زمينه خیلی از نوجوانان و جوانان دیندار به آن مبتلا میشوند، خاطرنشان كرد: خوب يابد بودن اين شک، سازنده یا سوزنده بودنش و چگونگي رهایی از آن، از جمله سؤالاتي بود كه در اين مقاله پيگيري شد.
این محقق حوزوی همکاری با نشریه طلبگي «حجره» را بهانهای برای نوشتن و دست به قلم بردن ذکر کرده و افزود: زمینهای که مدرسه علمیه نواب برای نگارش مقالات تحقیقی فراهم کرد، بخش دیگری از موضوعات پژوهشی را برایم رقم زد.