دوشنبه ۲۸ آذر ۱۳۹۰ - ۲۳:۰۶
تحول در علوم انسانی نیازمند تغییر 30هزار سرفصل آموزشی است

معاون آموزشی وزارت علوم تحقیقات وفناوری، تغییر وابلاغ 30 هزار سرفصل آموزشی را یکی از راه کارهای ایجاد تحول در نظام آموزشی در دانشگاه‌های کشور ذکر کرد.

به گزارش مرکز خبر حوزه، دکتر حسین نادری منش در همایش حوزه و دانشگاه با رویکرد نقش اساتید حوزه و دانشگاه در تحول علوم انسانی بر پایه مطالبات مقام معظم رهبری در قم با اشاره به این که حضور 4میلیون و 200 هزار نفر در فضای دانشگاهی کشور، شرایط خاصی را از نظر مدیریت فرهنگی، پیش روی مسوولان قرار داده است، اظهارداشت: پیش از انقلاب این رقم به 175 هزار نفر با جمعیت 35 میلیونی می‌رسید که با توجه به افزایش کمی بسیار زیاد تعداد دانشجویان و مراکز دانشگاهی و مقایسه آن با میزان طلاب و تعداد فعالان نخبه و جوان کشور در این قشر، می‌توانیم به این نتجیه برسیم که فعالیت فرهنگی در میان این جمعیت عظیم با این بضاعت حداقل، سخت است.

وی افزود: امروزه غرب به دنبال دروی محصول آماده کشورهای در حال توسعه است و همه کشورهای در حال توسعه با این مشکل مواجه هستند و غربی‌ها هم با حمایت و تحریک تشنجات داخلی این کشورها، نخبگان آنان را فراری داده و در دل خود جای می‌دهند؛ تفاوتی که وضعیت ایران با کشورهای دیگر در حال توسعه دارد این است که آنها خود را قمری از نظام سلطه جهانی می‌دانند و ما به مبارزه با این نظام برخواسته ایم.

معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با ذکر این مطلب که دانشگاه سیبل حملات دشمن است، اظهارداشت: سند چشم انداز کشور در سال 1382 تدوین شد ودر آن سند قرار شد که ایران در سال 1404 به قدرت اول منطقه ای تبدیل شود، اما در این سند مشخص نیست که از چه مسیری قرار است در حوزه‌های علمی، اقتصادی، صنعتی و تولید دانش به این مقام دست یابیم؛ زیرا اگر قرار است در این منطقه به مقام برترین دست یابیم می‌بایست مدلی در خور شأن نظام اسلامی به کشورهای منطقه و جهان ارایه کنیم؛ بدون شک اگر در طراحی این مدل غفلت کنیم، دیگران برای ما و کشورهای اسلامی الگو و مدل خواهند ساخت.

وی با ذکر این مطلب که به رغم مفاهمه‌ها و پذیرش حوزویان و دانشگاهیان و مدیران کشور، هنوز رویکرد عملی همه جانبه در خصوص ایجاد زیرساخت‌های علمی در دانشگاه‌های کشور صورت نگرفته است، تصریح کرد: بیش از 90 در صد علوم دانشگاهی ما به طور مستقیم یا غیر مستقیم ترجمه آثار غربی است و امروزه حتی بسیاری از دانشجویان نیز درس معارف را جدی نمی گیرند و بیشتر به دنبال گرفتن نمره هستند.

معاون آموزشی وزیر علوم ادامه داد: اگر تحقیقی میدانی صورت بگیرد که این دروس چه تحول معرفت شناسانه ای در وجود آنان ایجاد کرده است، شاید نتایج امیدوار کننده ای از این شکل تدوین و تدریس کتب معارف در دانشگاه بدست نیاید.

نادری منش با اشاره به این که تغییر ساختاری در جهت تقویت نظام معرفتی اسلامی در بدنه نظام آموزشی دانشگاهی صورت گرفته است، افزود: در این راستا سرفصل‌هایی نیز به دانشگاه‌های کشور ارسال کرده ایم که ناظر بر بومی سازی، غنی سازی متون و ارزش مداری است و در این رابطه 16 راهکار نیز به این مراکز پیشنهاد شده است؛ در این راستا از حرکت‌هایی که به شکل جدی در ایجاد این زیرساخت‌ها به میدان بیایند کمک‌های مالی انجام داده و خواهیم داد تا زمینه‌های انجام سریع تر این امور نیز به دست آید.

وی ادامه داد: در دنیای که هر دو سال حجم داده‌های آن دو برابر می‌شود، باید سرعت تولید داده‌های ناظر بر نظام معرفت شناسی اسلامی را نیز بالاببریم؛ زیرا در این رقابت به مشکل برخواهیم خورد؛ مقام معظم رهبری فرمودند «باید در منطقه به مرجعیت علمی برسیم» که متاسفانه با این شکل از کار و همکاری‌های نهادهای علمی و پژوهشی کشور حداقل این امر و خواسته رهبر انقلاب 50 سال زمان نیاز دارد.

 نادری‌منش اضافه کرد: برای مرجعیت علمی می‌بایست ایران در حوزه‌های مختلف دانش و معرفت در منطقه به تولید کننده اصلی مبدل شود، به شکلی که دیگران را مجاب کند از مدل‌های ایران استفاده کنند و این امر نیازمند توسعه چشمگیر حوزه علوم انسانی است.

وی با ذکر این مطلب که برای تغییر سرفصل‌های آموزشی کشور ناظر بر تحول علوم انسانی به تغییر و ابلاغ 30 هزار سرفصل هستیم، عنوان کرد: اگر نهادهای مرتبط کشور در این زمینه کمک نکنند با مشکلات عدیده ای مواجه خواهیم شد.

معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری خاطرنشان کرد: تغییر این سرفصل‌ها با این شکل از کار در یک فرایند ده ساله نیز محقق نخواهند شد؛ متاسفانه به رغم حمایت‌های ضمنی بسیاری از شخصیت‌ها و نخبگان حوزوی ودانشگاهی بسیاری از این افراد به دلیل مشغله‌های شدید کاری، زمانی برای حضور در جلسات تخصصی چگونگی تغییر در ساختار علوم انسانی را پیدا نمی‌کنند که باید در این زمینه نیز به شکل فعالیت شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha